Chris Marker Filmleri Adana Altın Koza’da

23 Eylül’de başlayacak 31.Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin programındandetaylar gelmeye devam ediyor. Dünya Sineması bölümündegösterilecek “Chris Marker ile Devri Âlem” adlıseçki,‘deneme film’in (essay film) öncülerindenve yazıdan filme, fotoğraftan video ve dijitalgörüntüye uzanan çeşitliliktemalzemeler kullanarak melez bir sinema dili inşa etmiş Fransız yönetmen,yazar ve multidisipliner sanatçı Chris Marker’ın filmlerini bir arayagetiriyor. Seçkide, Marker’ın egzotizmive propaganda dilini muzip biçimseloyunlarla ele aldığı seyahat günlüğü “Sibirya’dan Mektup” (Lettre de Sibérie, 1957), “12Maymun”a da ilhâm olmuş distopikbilimkurgusu “Dalgakıran” (LaJetée, 1962), çok katmanlı anlatı inşasıylasinema tarihinin en özgün filmlerinden biri olarak gösterilen şiirselve meditatif film denemesi “Güneşsiz” (Sans Soleil, 1983) ve bellek, gerçeklik ve sanal dünyaarasındaki sınırları bulanıklaştırankurmaca belgeseli “Level Five” (1997), restore edilmiş kopyalarıylaAdana seyircisiyle buluşacak.

 

23-29Eylül tarihleri arasında31.si gerçekleşecek Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’ninDünya Sineması bölümünde, ‘deneme film’in (essay film) öncülerinden ve özgün montaj estetiğiyle sinemanın sınırlarını zorlamış Fransız yönetmen, yazar ve multidisipliner sanatçı Chris Marker’a özelbir bölüm ayrıldı.2012’de kaybettiğimiz sanatçının çokkatmanlı ve zengin estetik, politik ve sosyalvizyonunu keşfetmeye davet eden “Chris Marker ile Devri Âlem”adlı seçkide,Marker’ınüç uzun ve bir de kısa metraj filmi gösterilecek.

 

Dört klasik birden

Sibirya coğrafyası ve halklarını merkezinealarak egzotizm ve propaganda diline muzip bir bakış getirdiği seyahat günlüğü“Sibirya’dan Mektup” (Lettre de Sibérie, 1957),33 yıl sonra Terry Gilliam’ın“12 Maymun” filmine ilhâm olmuş,siyah-beyaz fotoğrafların bir fotoroman şeklindeaktığı distopik klasiği “Dalgakıran” (La Jetée, 1962), moderntoplumun kolektif hafızasını vekişisel anıların doğasını Afrika’dan Japonya’yauzanan sinematik bir yolculukla kayda alan, çokkatmanlı anlatı inşasıyla sinema tarihinin en özgünfilmlerinden biri olarak gösterilen şiirsel ve meditatiffilm denemesi “Güneşsiz”(Sans Soleil, 1983) ve bellek, gerçeklik ve sanal dünyaarasındaki sınırları bulanıklaştıran,tarihin ve teknolojininkesişim noktasında duran kurmaca-belgeseli “Level Five” (1997), seçkikapsamında Adana seyircisiyle buluşacak.

 

Melez bir sinemadili inşaetti

Gerçekadı Christian FrançoisBouche-Villeneuve olan sanatçı1921’de Fransa’da dünyayageldi. Sinemaya Alain Resnais’nin asistanı olarakbaşladı ve ilk filmi “Olympia 52”yi 1952’de çekti. AgnèsVarda, Alain Resnais ve Georges Franju ile birlikte FransızYeni Dalgası’nın radikal sol kanadınınen etkili isimlerinden oldu. Filmleri,bellek, zaman, kimlik ve insan deneyimi gibi derin temalar etrafında şekillenirken, sinemada geleneksel anlatı biçimlerine meydan okudu. 2012’deki ölümüne dek 60’dan fazla film yönetti ve yazı, film, fotoğraf ve video gibi farklı unsurlarıkullanarak melez bir sinema dili inşa etti. Chris Marker’ınsinemaya olan özgün yaklaşımı ve yenilikçi ruhu, bugün bile birçok sinemacıyı derinden etkilemeye devam ediyor.

 

 

 

WEB |FACEBOOK | INSTAGRAM | X (TWITTER) | YOUTUBE 

  

Chris Marker ile Devri Âlem

 

Dalgakıran

La Jetée

1962, 28’

Güneşsiz

Sans Soleil

1983, 100’

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YURT HABER Haberleri