CHP HEYETİ; BBP, DSP, BTP VE DP’Yİ ZİYARET ETTİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan’ın başkanlığındaki CHP heyeti, seçim güvenliğine yönelik Büyük Birlik Partisi (BBP), Demokratik Sol Parti (DSP), Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) ve Demokrat Parti’yi (DP) ziyaret etti.
Ziyaretlerde CHP heyetinde, Tezcan’ın yanı sıra Genel Başkan Yardımcıları Lale Karabıyık ve Muharrem Erkek, Grup Başkanvekili Özgür Özel ile CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da yer aldı.
-BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ ZİYARETİ-
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan’ın başkanlığındaki CHP heyeti, seçim güvenliğine yönelik Büyük Birlik Partisini (BBP) ziyaret etti. CHP heyetini, BBP Genel Merkezinde Genel Sekreter Üzeyir Tunç ve Genel Başkan Yardımcıları Ali Keser ile Samet Bağcı karşıladı.
Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Tezcan, Cuma günü başlattıkları ziyaret kapsamında bugün Büyük Birlik Partisini ziyaret ettiklerini söyledi.
Parti yetkilileriyle uzun ve güzel bir sohbet gerçekleştirdiklerini ifade eden Tezcan, TBMM Anayasa Komisyonunun gündemindeki yasa teklifinin seçim güvenliğine ilişkin görüşlerini aktardıklarını ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını dile getirdi. Tezcan, şöyle konuştu:
"Hafta boyunca komisyon çalışmalarına devam ederken yine bizim taşımamız gereken kendilerinin düşünceleri, önerileri olursa onları da alarak parlamentoda bu çalışmayı sürdüreceğiz. Önemli olanın seçim güvenliği olduğunu ve seçim güvenliği çerçevesinde siyasi partilerin seçimlerde tercihlerini nereden yana kullanırlarsa kullansınlar ortak bir payda etrafında toparlanabilmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bu düşüncelerimizi paylaştık, görüş alışverişinde bulunduk. Verimli bir toplantı ve sohbet oldu. Kendilerine teşekkür ediyoruz."
-DEMOKRATİK SOL PARTİ ZİYARETİ-
Tezcan’ın başkanlığındaki CHP heyeti, seçim güvenliğine yönelik Demokratik Sol Partisini (DSP) ziyaret etti. CHP heyetini, DSP Genel Merkezinde Genel Sekreter Abbas Deniz, Genel Başkan Yardımcıları Hasan Erçelebi, Onur İste, Uğur Gürel, Hasan Uğurtürk, Müzeyyen Okur ve Erdinç Özdil karşıladı.
Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Tezcan, Türkiye’nin siyaset alanının hızla daraltıldığı bir sürecin içerisine girildiğini ifade ederek, "Tek adam koalisyonu kendi dışındaki siyaset alanını daraltma konusunda hem fiili hem de mevzuat engellerini adım adım Türk siyasetine örmeye devam ediyor." diye konuştu.
Tezcan, TBMM’de görüşülen ittifak yasası teklifinin siyaset alanını daraltma teklifi olduğunu belirterek, "Bu teklifin partilerin seçim ittifakıyla ilgili kısmı gündemde konuşulurken esaslı bir biçimde seçim güvenliğini ihlal eden bir teklif olduğunu bilmekte yarar var." dedi.
Demokratik Sol Partinin Türk siyasetinde çok önemli hizmetler gören bir siyasi parti olduğunu dile getiren Tezcan, özellikle 57. Hükümet döneminde önemli reformların altına imza atıldığını vurguladı.
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) aldığı kararla DSP’nin seçime katılamadığını hatırlatan Tezcan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının örgüt kurma şartını yerine getirmesini tespit etmesine rağmen mühürsüz seçimin mimarı olan Yüksek Seçim Kurulu, DSP gibi köklü bir partiyi seçime sokmamak için ’ilçelerde kongrelerini yapmadın, o zaman ben senin örgütlerini kurduğunu kabul etmiyorum’ diyerek hukuka aykırı, haksız bir kararla seçim dışı bırakmak istemiştir. Bu çabaların başarılı olamayacağını biliyoruz. Bu çabalar Türk siyasetinin nasıl daraltılmak istendiğinin çarpıcı bir örneğidir. TBMM gündemindeki bu yasada ittifak adı altında bir taraftan barajı koruyarak barajı sıfırlamadan yüzde 10 barajının altındaki siyasi partilere hayat hakkı tanımayan, siyaseti tekelcileştirmeyi planlayan, çoğulculuğu ortadan kaldıran bir düzenleme. Bunlarla ilgili görüşlerimizi paylaştık. OHAL koşulları altında seçim güvenliğinin yok edildiğini, OHAL şartlarında yapılan seçimin sürekli bir meşruiyet tartışmasıyla karşı karşıya kalacağı konusundaki görüşlerimizi paylaştık. Ne olursa olsun, ne yapmaya çalışırlarsa çalışsınlar milletin oyunu çaldırmama konusunda kararlılığımızı ifade ediyoruz. İktidar ne yaparsa yapsın, seçimin güvenliği için geniş bir toplumsal mutabakat ve sivil toplum dayanışmasıyla siyasetin geniş iş birliğiyle sandıkların güvenliğini sağlama konusunda kararlılığımızı vurguluyoruz."
Tezcan, Türkiye’de güvenli seçim hareketine ihtiyaç olduğu konusunda ortak bir kanaatin bulunduğunu ifade ederek, DSP’li yöneticilerle de bu konuda bir görüş birliği içerisinde olduklarını anlattı.
-BAĞIMSIZ TÜRKİYE PARTİSİ ZİYARETİ-
Tezcan’ın başkanlığındaki CHP heyeti, seçim güvenliğine yönelik fikir alışverişinde bulunmak üzere Bağımsız Türkiye Partisini (BTP) ziyaret etti. CHP heyetini, BTP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Yardımcıları Abdullah Terzi, Nuri Kaplan, Lütfullah Önder ile Mustafa Pak karşıladı.
Tezcan, yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ziyarette seçim güvenliğine ilişkin görüşlerini aktardıklarını, seçim ittifakı ve seçim güvenliğinin önemli bir gündem maddesi olmasında mutabakata vardıklarını söyledi.
CHP Grubu’nun siyasi etik yasası, seçim güvenliği, seçim barajının kaldırılması ve çoğulcu siyasetin güçlendirilmesi gibi konularda hazırladığı kanun teklifini BTP’ye verdiklerini belirten Tezcan, şöyle devam etti:
"Bu çerçevede vatandaşlarımıza bir mesajı vermeyi de gerekli görüyoruz. Fiilen seçim güvenliğini ortadan kaldıran ve yasal olarak da bunun altyapısını hazırlamaya çalışan iktidar anlayışına karşı ne yaparlarsa yapsınlar, güvenli bir seçim konusunda geniş bir milli mutabakat ve güçlü bir halk hareketi yaratma kararlılığımız bilinmelidir. Türkiye’de her şeye rağmen milletin oyunun çalınmasına izin vermeyeceğiz. Sandıkları koruyacağız. Kararlı bir biçimde millet kendi oyuna ve iradesine sahip çıkacak. Bütün bu ziyaretlerimizin sonunda bu noktada güçlü, büyük bir umut içerisine girdik. Çünkü siyasi partilerin de bu noktada kararlı olduklarını görüyoruz."
-DEMOKRAT PARTİ ZİYARETİ-
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve beraberindeki heyet, Demokrat Parti’ye (DP) ziyarette bulundu.
CHP heyetini, DP Genel Merkezi’nde DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, Genel Başkan Yardımcıları Muhammet Kelleci, Şadan Rıfkı Turhan, Ertan Küçükay, Mehmet Özdemir ile Melih Aktaş karşıladı.
Görüşmenin ardından Tezcan, yaptığı açıklamada, seçim güvenliğine ilişkin görüşlerini aktardıklarını, siyasi etik yasası, seçim güvenliği, seçim barajının kaldırılması ve çoğulcu siyasetin güçlendirilmesi gibi konularda hazırladıkları kanun teklifini ilettiklerini söyledi.
Güvenli siyaseti ve seçimi tesis etmenin bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Tezcan, şöyle konuştu:
"Bu çerçevede tartışılan teklif , sadece bir ittifak teklifi değil, seçim güvenliğini yok etme teklifidir. Fiilen yok edilen seçim güvenliğinin yasal olarak da yok etmenin hazırlığı içerisinde bir anlayış var. Bu anlayış iyi niyetli bir anlayış değil. Bundan sonrasına ilişkin uyum yasaları sürecinde de aynı anlayışın devam edebileceği endişesi kuvvetle ortada durmaktadır. Bu nedenle siyasi partilerin seçim güvenliğini sağlama konusunda bir büyük ortak buluşmaya ihtiyaçları vardır."
Kaynak: chp.org.tr