İnsanoğlunun yaşam süresi tıp ve teknolojideki gelişmelerden dolayı uzuyor ve tıbbın sunduğu çözümler her geçen gün yeni buluşlarla çeşitleniyor. Sağlık alanında devam eden yeniliklerin başında biyomalzemeler geliyor.
Bilim meraklıların buluştuğu ‘Açık Ders’lerin bahar dönemi “Yaşamdan Bilime, Bilimden Yaşama” temasıyla başladı. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen ilk seminerde, Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bora Garipcan,vücudun işleyişine yardımcı olmak üzere üretilen biyomalzemeleri anlattı.
HAYATIMIZI OLUMLU YÖNDE DEĞİŞTİRİR
“Biyomalzemeler Hayatımızı Nasıl Değiştiriyorlar?” konusunu ele alan Doç. Dr. Bora Garipcan, eski çağlara kadar uzanan biyomalzemelerin tarihi, çeşitleri, kullanım alanları ve gelecekte bizi nasıl biyomalzemelerin beklediğine yönelik soruları cevaplandırdı. İnsan vücudundaki canlı dokuların işlevlerini yerine getirmek ya da desteklemek amacıyla kullanılan biyomalzemelerinhayatımıza getirdiği kolaylıklar hakkında bilgi veren Garipcan, “Biyomalzeme, vücut içerisine yerleştirilen ya da vücut dışında sıvılarla etkileşen malzemelerdir. Hayatımızı olumlu yönde değiştirir. Kaza ya da hastalık sonucu vücudumuzda kesilen bir organ görevini yapamadığı zaman biyomalzeme eksiklikleri gidermeye çalışıyor” diye konuştu.
ÖMÜR BOYU VÜCUTTA KALIYOR
Malzemelerin kullanımı konusunda da bilgi veren Doç. Dr. Garipcan, “Örneğin kaza ya da bir fıtık rahatsızlığı oldu. O bölgeye polimerlerden yapılmış bir ağ yapı konuluyor. Fıtığın çıkması engelleniyor ve o ömür boyu bizimle kalabiliyor. Bu şekilde çok önemli faydaları var” dedi.
REDDETME OLASILIĞI VAR
Vücudun biyomalzemeleri kabul etmeme olasılığını da anlatan Garipcan, vücuda faydalı olmak için üretilen malzemelerin biyouyumluluk problemi olduğunu söyledi.Biyomalzelerin çok eski zamanlardan beri kullanıldığını anlatanDr. Garipcan, “Vücut bu malzemeleri reddedebilir. Bilim adamları da daha biyo uyumlu malzemeler yapmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.
Kaynak: Sarıyer Belediyesi