Beyoğlu’nda çocuğa şiddet önlenecek

Beyoğlu Belediyesi, çocuğa şiddeti önlemek için Kültür Kenti Vakfı işbirliğiyle Beyoğlu’nda ‘Bilinçli Aile Sağlıklı Nesiller Projesi’ni hayata geçirdi.

 Hollanda Bernard Van Leer Vakfı tarafından desteklenen proje iki yıl sürecek. Haziran 2014 tarihinde sona erecek proje aileleri bilinçlendirerek 0-8 yaş arası çocukların daha sağlıklı ve güvenli gelişimine katkıda bulunan koruyucu bir ortam hazırlamayı amaçlıyor. Ailelere psikolojik yardım ve danışmanlık sağlayarak, çocuklarını yetiştirirken karşılaştıkları zorluklar hakkındaki düşünce ve davranışlarında kalıcı değişiklikler oluşturmak ise projenin bir diğer hedefi.


Proje; seminerler, grup çalışmaları, danışma merkezi ve bilgilendirme kitapçıkları olmak üzere 4 temel faaliyet ile grup motivasyon etkinlikleri ile yürütülecek.

Seminerler Semt Konaklarında başladı 

Projenin ilk ve en önemli ayağı olan seminerler 9 Ekim 2012 tarihinde Beyoğlu Belediyesi Okmeydanı, Hacıahmet ve Yenişehir semt konaklarında başladı. Aileleri şiddet konusunda bilinçlendirmeyi, toplumda konuyla ilgili farkındalık oluşturmayı amaçlayan seminerler “Pozitif Anne-Babalık”, “Çocuklarımızı Nelerden, Neden ve Nasıl Koruyalım?”, “Cezalandırma Yöntemi olarak Fiziksel ve Psikolojik Şiddet”, “Çocuklukta Görülen Ruhsal Sorunlar Nedir ve Nasıl Başa Çıkılmalıdır?”, “ Ailede Stresli Yaşam Olayları ile Başa Çıkma Yöntemleri” başlıkları altında düzenleniyor.

Yoğun katılımla devam eden seminerler 16 Kasım 2012 tarihinde sona erecek.


Grup çalışmaları mutlu ve sağlıklı bireyler yetiştirecek

Projenin bir diğer önemli ayağı ise grup çalışmaları. 20 Ekim 2012 tarihinde başlayan grup çalışmalarına, seminerlere katılan ve projeye aktif olarak katılarak faydalanmak isteyen şiddet gömüş, görmekte olan ve/veya çocuğuna bir şekilde şiddet uygulayan ancak bu durumu değiştirmek isteyen gönüllüler katılıyor. Haftada 1 gün, 2 saat düzenlenen çalışma gruplarının amacı katılımcıların önce kendilerini tanımalarını ve değişimin önce kendilerinden başladığını fark etmeleri sağlamak. Devam eden süreçte katılımcılar dışsal ve çevresel faktörlere bağlı kalmadan, şartlar çok fazla değişmese de mevcut şartlar içinde yaşantılarında farklılıklar yaratarak daha sağlıklı, mutlu, başarılı bireyler olmalarının yollarını öğreniyor. Aile içi sağlıklı iletişimin kuralları, Ebeveyn olma özellikleri, çocuk ve ebeveyn değer çatışmaları, çocuklara geliştirici geri besleme yapma yöntemleri, öfke kontrolü, kadınların hakları gibi konular bireylerin aktif katılımı ile işleniyor. Grup çalışmaları 20 Haziran 2013 tarihine kadar devam edecek.


Danışma Merkezi psikolojik destek verecek 

Okmeydanı Gençlik Merkezi bünyesinde yer alacak Danışma Merkezi çok yakında hizmete girecek ve Haziran 2014 yılına kadar açık kalacak. Danışma merkezinde çocuklarının psikolojik gelişimleri açısından anne babaları bilinçlendirerek sağlıklı ve güvenli büyümelerini sağlanacak. Ayrıca, ailelere psikolojik destek ve danışmanlık hizmetleri verilerek anne-baba rollerinde olumlu değişiklikler geliştirmelerine yardımcı olunacak. Merkezde, tam zamanlı bir sosyal hizmet uzmanı ile iki psikolog görev yapacak. Uzman psikologlar, ayrıca, ihtiyaca bağlı olarak randevu usulüyle haftada bir gün Hacıahmet ve Yenişehir Semt Konaklarında da görev yapacak.


Proje, grup motivasyon etkinlikleriyle desteklenecek. Etkinlik kapsamında, grup çalışmalarına katılan annelerin kişisel gelişim derslerine destek ve motivasyonlarını arttırmak amacıyla rehber eşliğinde Modern Sanat Müzesi gezisi düzenlenecek ve burada resim atölye çalışmaları yapılacak. Anne- çocuk pikniği ve boğaz gezisi projenin eğlence etkinlikleri olarak dikkat çekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri

Engelli sporculardan çifte zafer
Ebru Gündeş'ten Arenamega’da muhteşem konser
Kartal-Kadıköy metrosu yüzde 50'li indirimli
Aile hayatında iletişimin önemi
Çocuk kulüplerine yoğun ilgi