BAŞKAN UYSAL'DAN GENÇLERE MÜJDE

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, "Gençlerimize geleneksel sporlarımızı sadece festival döneminde değil festival dışında da yapabilecekleri imkanlarını sunacağız." dedi.

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla geleneksel Türk sporlarının tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla bu yıl 9 – 13 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek geleneksel Etnospor Kültür Festivali 3.sü bugün düzenlenen "At Binenin Kılıç Kuşananın" sloganıyla başladı. Yenikapı Etkinlik Alanı’nda düzenlenen açılış törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın yanı sıra, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, bazı ülkelerin İstanbul Başkonsolosları, 18 Arap ülkesinden 60 gazeteci, ile çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.

 

-ULUSLARARASI ORGANİZASYONA DÖNÜŞTÜ-

 

Açılış töreninde konuşan Başkan Uysal, geçmişte var olan ama günümüzde unutulmaya yüz tutmuş ata sporlarımızın yeni nesillere tanıtılmasının önemine dikkat çekti.

 

-GELENEKSEL SPORLARIMIZ İÇİN YENİ ALANLAR OLUŞTURACAĞIZ-

 

Ata sporlarımızın yeni nesillere aktarılması konusunda yöneticilerin üzerlerine büyük görev düştüğünü vurgulayan Başkan Uysal konuşmasını şöyle sürdürdü: “İstanbul üç ayrı medeniyete başkentlik yapmış bir şehir. Özellikle kendi kültürümüze uzun süre baş şehirlik yapmış bir şehir. Böyle bir şehirde, geleneksel sporlarımızın her birinin yapılabildiği alanlar oluşturulması gerekiyor. İnşallah böyle bir alanı İstanbul'a kazandırıp, sadece festival dönemlerinde değil, festival dönemleri dışında da gençlerimize o sporları yapabilecekleri imkanları sunacağız.

 

”BİLAL ERDOĞAN: “DÜNYANIN BÜTÜN KÜLTÜRLERİ SAYGIYI HAK EDER”

 

Törende konuşan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’da, “Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak geleneksel sporların popüleştirilmesi ve tanıtılması merkezli çalışmalarımızla şunu bütün dünyaya haykırmak ve anlatmak istiyoruz; kültürlerin kültürlere üstünlüğü diye bir şeyden söz edilemez. Dünyanın bütün kültürleri değerlidir, dünyanın bütün kültürleri saygıyı hak eder. Bu saygı temeli olmadığı müddetçe kültürler arası, milletler arası, toplumlar arası huzur ve barıştan söz edilmesi mümkün olamaz" dedi.Geleneksel sporları ansiklopedi sayfalarından ve kütüphane raflarından kurtarıp, yeniden sahalara ve sokaklara indirmek istediklerini anlatan Bilal Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konfederasyon olarak dünyanın geleneksel sporlarını ansiklopedi sayfalarından, kütüphane raflarından kurtarıp yeniden sahalara, yeniden ovalara, yaylalara, sokaklara indirmek istiyoruz. Bu mesajımız, dünyanın neresinde geleneksel sporları tanıyan ya da tanımayan muhataplarımızla konuştuğumuz zaman çok güçlü bir karşılık bulmaktadır. Millilik ve yerlilik mesajı sadece ülkemizde değil, dünyanın bütün bölgelerinde güçlü bir karşılık bulmaktadır. Etnospor Kültür Festivalimiz vesilesiyle Türkiye'deki geleneksel sporları vatandaşlarımızın ilgisine sunuyoruz. Aynı zamanda misafirlerimizin katılımıyla Japonya'nın çok değerli ve tarihi geleneksel atlı okçuluğu Yabusame, geleneksel kılıç gösterilerini, Katar'ın Şahin avcılığını ve yarışlarını, aynı zamanda Kırgız ve Kazak milletlerinin çok önemli sporları Gökbörü'yü bu sene halkımızla buluşturacağız, tanıştıracağız. Her sene buradaki festivalimizde dünyanın çeşitli bölgelerinden çeşitli geleneksel sporların tanıtımını yapacağız.”

 

-İNSAN NESLİNİN GELECEĞİ TEHDİT ALTINDA-

 

Dünyadaki kültürel düzenin dengeye oturması ve huzura kavuşması için karşılıklı saygıya ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Bilal Erdoğan, “Dünyanın sosyal durumunda, toplumlarda huzursuzluklar artmaktadır. Teknolojinin gelişmesinden insanların refahının artacağı umulurken, teknoloji bağımlılığı, madde bağımlılığı, çeşitli sapkınlıklar insan neslinin geleceğini tehdit eder hale gelmiştir. Ne aile kurumunun, ne evlilik kurumunun geleceği pek aydınlık gözükmemektedir. O zaman dünyada bir kültürün, başka kültür ve medeniyetleri kendini üstün görmek suretiyle tahakküm altına almaya çalışması, onların hareket alanlarını kısıtlamaya çalışması, onlara saygı göstermemesi bizi ve dünyamızı maalesef karanlık bir geleceğe doğru sürüklemektedir” ifadelerini kullandı.

 

BAKAN BAKANI OSMAN AŞKIN BAK: “BAKANLIK OLARAK YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

 

Törende konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ta bu yıl üçüncüsü düzenlenen Etnospor Kültür Festivali'nin geleneksel sporlara yeni ve farklı bir heyecan getirdiğini söyledi. 

 

"At Binenin Kılıç Kuşananın" sloganıyla gerçekleştirilen festivali, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak yakından takip ettiklerini ve desteklediklerinin altını çizen Osman Aşkın Bak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Etnospor Festivali, geleneksel sporlara değişik bir vizyon ve enerji getirdi. Önemli bir vizyon çizdiler ve doğru bir yolda ilerliyorlar. Bu yıl üçüncüsü yapılan etkinlikte görüyoruz, etkinliğin gücü, heyecanı her geçen yıl artıyor. Bunun yanında yüzyıllardır milletlerimizin özellikle Türklerin at üzerinde imparatorluktan imparatorluğa taşıdığı heyecan çok farklı bir noktada. Burada tarihi bir geçmişi yaşıyorsunuz. Çocuklarımız ata binmeden, ata dokunmadan, günlük yaşam içinde bu kültürleri özümsemeden yetişiyor. Bu süreçte adeta tozlu raflarda kalan geleneksel spor dallarının ortaya çıkarılması çok farklı bir vizyon. Buna öncülük eden federasyonlara teşekkür ediyorum.

 

"VALİ ŞAHİN: “KÜLTÜRLER SADECE TEK BOYUT ÜZERİNE BİNA EDİLEMEZ”

 

Açılış töreninde konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin’de kültür ve medeniyetlerin birçok ayağının olduğunu belirterek, “Bunların içerisinde sanat, ahlak, erdem, gelişme ve zenginlik vardır. Bunlardan birisi olarak spor, bugün İstanbul'da gerçekten bizim de beklemediğimiz ölçüde hızlı bir şekilde kendine yer ve ilgi buldu” dedi.

 

Kültürlerin sadece tek boyut üzerine bina edilmesinin mümkün olmadığını belirten Vali Şahin, “Kültür ve medeniyetlerin birçok ayağının olduğuna işaret eden Şahin, "Bunların içerisinde sanat, ahlak, erdem, gelişme ve zenginlik vardır. Bunlardan birisi olarak spor, bugün İstanbul'da gerçekten bizim de beklemediğimiz ölçüde hızlı bir şekilde kendine yer ve ilgi buldu. Vatandaşlarımız tarafından gerçekten büyük bir rağbet gördü” diye konuştu.

 

Amaçlarının kültürün bu temel taşlarını hem ihya etmek ve var olanı geliştirmek, hem de gelecek nesillere bilinçli bir şekilde aktarabilmek olduğunu dile getiren Şahin, “Bunu; konfederasyonumuz, sivil toplum kuruluşlarımız, Spor Bakanlığımız, Büyükşehir Belediyemiz ve diğer paydaş kurumlar da çok ciddiye alarak yapıyorlar. Kendilerine müteşekkiriz” ifadelerini kullandı.AK Parti İstanbul Milletvekili ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız’da yaptığı konuşmada bu tür etkinliklerin medeniyet kodlarının geleceğe taşınması noktasında önemli olduğunu söyledi. 

 

Benzer organizasyonların yerli ve milli duruşun ortaya konulması için de önemli olduğuna değinen Yıldız şöyle devam etti: “Bizler Hira'da 'oku' emriyle başlayan büyük bir medeniyetin mensuplarıyız. Medeniyetimiz Hira'dan, Orta Asya, Anadolu'ya, Mezopotamya'ya, Kudüs'e, Endülüs'e uzanan büyük bir medeniyettir. Bizler büyük medeniyetin temsilcileri olarak, bugün bize düşen sorumluluğu yerine getirmenin şerefini, huzurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.”Konuşmaların ardından, Etnospor Kültür Festivali’ne katılan sporcular kortej geçişi yaptı. Kortej geçişinden sonra da at üzerinde yapılan akrobasi gösterileri izleyenler tarafından uzun süre alkışlandı.-HAN

 

ÇADIRINI AÇTILAR-

 

Başkan Uysal ve diğer protokol üyeleri etkinlik alanının tam ortasında konumlandırılan Han Çadırı’nın açılışını dualar eşliğinde yaptı. Han Çadırı’nda geleneksel yemekleri tadan protokol üyeleri daha sonra da etkinlik alanını gezerek müsabakaları izledi.Bugün başlayan Etnospor Kültür Festivali 13 Mayıs Pazar akşamına kadar tüm ziyaretçilere açık olacak.

 

ETNOSPOR KÜLTÜR FESTİVALİ HAKKINDA

 

Festivalin bu yılki en önemli sürprizleri, Arap dünyasının ünlü "Şahin kuşları" ve Japon atlı okçuları “Yabusame” olacak.  Değeri 1 Milyon TL’yi bulan Şahinler, Etnospor Festivali’nde en özel gösterilerini sergilerken, dünyanın hayranlıkla takip ettiği Japon atlı okçuları, en görkemli gösterilerini ziyaretçilere sunacak. Gösterilerde Arap dünyasının Şahinlerine, Anadolu’nun ünlü kuşları Doğan’lar da eşlik edecek.Bu yıl ki festivalde 883 sporcu, 13 spor dalında müsabaka yapacak. Çeşitli atlı akrobasi gösterileri de sunulacak. 43 oba çadırı ile bir de han çadırı alana kurulacak. 14 Türk devleti ve topluluklarına ait çadırların yanı sıra Katar çadırı da olacak.Kazak kültürüne ait “ak ev” de yine festival alanında kurulacak. 20 adet bölgesel çadır ile bazı belediyelerin çadırları yine Türk geleneksel sporlarını temsilen dikilecek. “Diriliş: Ertuğrul”, derviş ve geleneksel dondurma çadırı da Etnospor Kültür Festivali sürprizleri arasında yer alacak.Spor dallarında 84 at kullanılacak, katılımcıların da çocuklarıyla binebilecekleri atlarla birlikte 150 at olacak. 26 geleneksel çocuk oyunuyla birlikte TRT Çocuk alanında, “Rafadan Tayfa” ile “Maysa İle Bulut” karakterleri çocuklarla buluşacak. Ziyaretçiler, mangala turnuvaları, fetih güreşleri ile çeşitli sahne gösterilerini keyifle izlerken, çok sayıda ülkenin yöresel yemeklerini de tatma imkânı bulacak.

 

SAYILARLA FESTİVAL

 

Toplam akredite sporcu / katılımcı sayısı: 1024Ülke ya da şehir dışından gelenlerin sayısı: 720Kırgızistan’dan Atlı Akrobasi için 15 sporcu,Katar’dan Şahin Gösterisi için 7 kişi,Kazakistan’dan Kökbörü için 13 sporcu,Japonya’dan Yabusame için 25 kişi ağırlanacak.Evrensel Tatlar için de 52 yabancı misafir olacak.


Kaynak: istanbulajansi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YURT HABER Haberleri