Bahçelievler 2’nci Ulusal Kitap Fuarı açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İlber Ortaylı, Cansu Canan Özen, Dr. Coşkun Yılmaz ve Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Yeni rekorlara imza atılan fuarda, 8 gün boyunca birbirinden değerli yazarlar kitaplarını imzaladı, 2 milyon kitap kitapseverlerle buluştu, 250.000 kişi fuarı ziyaret etti.
Heyecanla beklenen Bahçelievler 2’nci Ulusal Kitap Fuarı yeni rekorlar, renkli görüntüler, çocukların gençlerin kitapla ve sevdikleri yazarlarla buluştuğu binlerce samimi anın tanıklığıyla sona erdi. Bahçelievler Kongre Merkezi’nde 9-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen, iki milyonun üzerinde kitabın kitapseverlerle buluştuğu Bahçelievler 2’nci Ulusal Kitap Fuarı’nın açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İlber Ortaylı, Cansu Canan Özen, Dr. Coşkun Yılmaz ve Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır’ın katılımıyla gerçekleştirildi. 84 yayınevinin katılım sağladığı 250.000 kişinin ziyaret ettiği fuarda Filistin'e özel fotoğraf sergisi de yer aldı.
“Her kitap bir âlemdir”
Fuarın açılışında konuşan Bakan Fatih Kacır, “2 milyona yakın kitabın, 80’den fazla yayınevinin yer aldığı bu önemli organizasyonda kitap ile okuru aynı çatı altında buluşturan tüm paydaşlara teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye genelinde belediyelerimiz, kitap fuarları konusunda son derece başarılı çalışmalara imza atıyorlar. Bu güzel eserler, bu etkinlikler sayesinde ülkemizin her köşesinde okurlara ulaşıyor. Her kitap bir âlemdir. Okumak ise bu âlemde yolculuk gibidir. Düşünmeyi, tasarlamayı ve yorumlamayı da beraberinde getirir. Bizim medeniyetimiz ‘oku, yaradan Rabb'inin adıyla oku’ emri üzerine inşa edilmiştir. Elbette bu ilahi mesajın özünde kâinatın anlamlandırılması manası taşıdığına inanıyoruz” dedi.
Bahçelievler Bilim Merkezi yakında açılacak
“TÜBİTAK Bilim Yayınları’yla milletimizin özellikle de gençlerimizin ve çocuklarımızın düşünce yolculuklarında yol arkadaşlığı yapma çabasındayız.” diyen Bakan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki aylarda Bahçelievler Bilim Merkezimizin açılışını belediyemizle gerçekleştireceğiz. Bilim merkezimiz şimdiden Bahçelievler’e, İstanbul’a hayırlı uğurlu olsun. TÜBİTAK yayınlarını da fuarda bolca armağanla, hediyeyle Bahçelievler ile İstanbullularla buluşturacağız. Tabii bu fuar kapsamında ayrıca yakın zamanda hepimizin yüreğini dağlayan bir insanlık dramına ilişkin de bir fotoğraf sergisi bulunuyor. Dünyanın unuttuğu, kanayan toprakların şehri bizim en hüzünlü şarkımızda yaşanan zulüm tüm gerçekliğiyle fotoğraflarda yüzümüze çarpıyor.”
Kitap ve sayfaların kokusu devam etsin
Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır ise “84 yayınevi geldi. Geçen sene bu alana sığmadık. Bu yıl sayımızı artırdık. Geçen sene bir milyon olan kitap sayısı bugün 2 milyon oldu. Kitap ve sayfalarının kokusunun devam etmesini amaçlıyoruz. Her partiden her düşünce ve fikirden yazar var. Özellikle genç arkadaşlara bakanımızla tanışmalarını ve onu araştırmalarını öneriyorum. Bakanımız ve İlber hocamıza katılımları için teşekkür ediyoruz. Eğitim ayrı, kültür ayrıdır. Kültürü artırmak gerekir” ifadelerini kullandı.
Yabancı kitaplar da fuarlarımızda satılsın
İlber Ortaylı konuşmasında “Fuarda kitap sayısı son derece kalabalık ve hakikaten değişik kitap evlerinin buraya davet edildiğini görüyorum. Daha da sayı artar inşallah. Yavaş yavaş Tahran Fuarı’nda olduğu gibi yabancı kitapların da satılmasının söz konusu olması gerekiyor. Artık İstanbul’da insanlar yabancı dilde kitap okuyorlar. Gençlerin makul mali fiyat ile ulaşabileceği yabancı kitap fuarında eklenmesi lazım. İstanbul’da biliyorsunuz yeşil saha yok. Martılar bile yeşil saha buldular mı o alanı önce onlar istila ediyor. Fakat yavaş yavaş bu fuar genişleyecek ve ihtiyacınızı karşılayacak” ifadelerine yer verdi.
Birbirinden kitapseverler yazarlarla buluştu
Bahçelievler 2’nci Ulusal Kitap Fuarı’nda kitapseverler hayran oldukları yazarlarla tanışma fırsatı da buldu. Fuar süresince İlber Ortaylı, Cansu Canan Özen, Dr. Coşkun Yılmaz, Doç. Dr. Hulki Cevizoğlu, Ercan Kesal, Mete Yarar, Prof. Dr. Nurullah Genç, Yusuf Kaplan, Merve Gülcemal, Savaş Barçın, Mustafa Armağan, Sevda Türküsev, Bekir Develi, Fatih Duman, Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal, Lemi Filozof, Bahadır Yeşillioğlu, Hayati İnanç, Özgür Özgülgün, Gri Koç Gökhan Müftüoğlu, Prof. Dr. Mim Kemal Öke, Prof. Dr. Kemal Sayar, Fulya Öztürk ve Ahmet Ümit seminerler verdi, kitaplarını imzadı.