Sıfır atık ve geri dönüşüm yatırımları kapsamında geçtiğimiz yıl 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi içinde faaliyete başlayan Kompost Üretim Tesisi her hafta tonlarca atığı işleyerek organik gübre haline getiriyor. Bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışmalarında kullanılan organik gübrelerden şimdi Pendikliler de faydalanabiliyor. Güllübağlar’daki atık getirme merkezine koltuktan elektronik eşyaya, ampulden tencereye kadar kullanılmayan atık malzemeleri getiren herkese organik gübre hediye ediyor.
Organik gübreyle dikilen lale soğanları baharda açacak
Pendik Belediyesi ekipleri ilçe genelinde gerçekleştirdiği bitkilendirme çalışmalarındaKompost Üretim Tesisi’nden üretilmiş organik gübreleri kullanıyor. Bu sayede daha verimli dikim gerçekleştirilmiş oluyor. Son olarak belediye ekipleri Pendik Millet Bahçesi’nde lale soğanı dikti. Dikilen lale soğanları önümüzdeki bahar döneminde açacak.
Kompost Üretim Tesisi nasıl çalışıyor?
Haftalık 3.500 litre organik ve biyobozunur atık işleme kapasitesine sahip kompost merkezi, atık gıdaları organik gübreye dönüştürüyor. Belediyeye ait aşevi ve semt pazarlarındaki organik atıklar tesise gelerek; parçalama, fermantasyon ve bekletme süreçlerinden geçiyor. Daha sonra toprak zenginleştirme süreci sonucunda elde edilen organik gübre, Pendik genelindeki bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışmalarında kullanılıyor.