Yerel bazda en büyük ve en kapsamlı kırsal kalkınma projelerini Başkentlilerle buluşturmaya devam eden Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla önemli bir işbirliğine daha imza attı.
ABB ve Kamu Araştırmaları Vakfı (KAV) Gölbaşı ilçesinde yer alan BAKAP’ta (Başkent Ankara Kalkınma Projesi) inşası tamamlanan seralarda üretimin tam otomasyon sistemine geçilerek yapılması amacıyla işbirliği protokolü imzaladı.
Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen Protokol İmzalama Töreni’ne, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Köylüoğlu, Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün ve Kamu Araştırmaları Vakfı Başkanı Mehmet Ulvi Saran ile beraberindekiler katıldı.
KÖYLÜOĞLU: “BAKAP BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ BİR PROJE”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın BAKAP’a verdiği değeri vurgulayarak bir konuşma gerçekleştiren Başkan Vekili Faruk Köylüoğlu,“BAKAP hakikaten Türkiye’de örnek bir proje. Sayın Başkanımız Mansur Yavaş bu konuda çok titiz, çok hassas ve bu konuya çok önem veriyor. Bizim için BAKAP çok değerli bir proje. Sizlerin buna bu anlamda katkı sunuyor olmanız, birlikte bir geliştirme yapmamız da çok değerli. İnşallah daha güzel şeylere sebebiyet verecektir bu birliktelik. Hayırlı, uğurlu olur inşallah”dedi.
Köylüoğlu, protokol kapsamında geliştirilecek projelere ilişkin“Başarılı olması halinde bütün Ankaralı hemşehrilerimizin kullanımına ve uygulamasına yayıyor olmak çok değerli. Ankara’da buna çok da ihtiyaç var. Sayın Daire Başkanımız Ahmet Mekin Tüzün de bu konuda çok deneyimli, çok başarılı”değerlendirmesinde bulundu.
SARAN: “BÖLGEYE ÇOK ETKİLİ İŞLEVLER KAZANDIRACAK”
KAV Başkanı Mehmet Ulvi Saran da“Türkiye’de teknolojinin, çeşitli yapı ve organizasyonların gelişmesi ve daha etkili hale gelmesiyle ilgili işlevleri olan kuruluşlarla yerel yönetimler arasında anlamlı ilişkiler kurulması, işbirlikleri yapılması arzu edilen bir şey. Bu bağlamda meydana getirdiğimiz bilgi alışverişi ve vardığımız nokta itibarıyla oluşturduğumuz model, Gölbaşı civarındaki alanınızda, o bölgeye çok etkili ve insanların yararlanacağı bir takım işlevler kazandıracak”diye konuştu.
Seralarda oluşturulacak sistemin özellikleri hakkında bilgiler veren Teknik Uzman Tugay Osmanoğlu ise daha önce benzer bir projeyi hayata geçirdiklerini anlatarak,“Aynı uygulamayı belediyemizin içerisinde bulunan bu çok önemli tesiste örnekleme yapacağız. Bu örneklemeyle, soğuk iklimde de verimli, para kazandıran ve lojistiğe ihtiyaç duymayan bir sera oluşumunun ilk örneğini yapacağız. Eğer istediğimiz verim rakamlarına ulaşırsak daha büyük alanlarda gerçekleştirmek üzere projemizi belediyemizle beraber yürütmek istiyoruz”dedi.
KÖYLÜOĞLU VE SARAN PROTOKOLÜ İMZALADI
Konuşmaların ardından, tarımsal üretimi artırmak, doğal kaynakların etkin yönetimini sağlamak ve yerel ekonomik gelişime katkıda bulunmak üzere projeler geliştirmeyi hedefleyen protokol, ABB Başkan Vekili Faruk Köylüoğlu ve KAV Başkanı Mehmet Ulvi Saran tarafından imzalandı.
SERALARDA TAM OTOMASYON SİTEMİNE GEÇİLECEK
Protokol kapsamında, Tarım Kampüsü BAKAP’ta yer alan seralar, bilgisayar kontrollü modern üretim tesisine dönüştürülecek. Sera dış izolasyon kaplamaları yenilenerek, domates ve biber gibi sebze türlerinin yetiştirilmesi için tam otomasyon sistemine geçilecek. Ayrıca seralar haftanın belirli günlerinde öğrencilere, üreticilere ve ziyaretçilere açılarak, yeni teknolojilerin kullanımı ve bilgisayar kontrollü üretim hakkında eğitimler verilerek, ortak çalışmalar gerçekleştirilecek.
İşbirliği protokolü, Ankara ve çevresindeki kırsal alanların kalkınmasında yeni teknolojilerin yoğun olarak kullanılmasını sağlayarak, önemli katkılar sunmayı hedefliyor.