Ailenizin Bir Doktoru Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Aile hekimliği mesleğinde çalışan kişiler, düzenli olarak takip ettiği kişilerin tedavisini yapar, kan testi gibi birçok tahlil ve teşhisler de bulunur.

Kişilerde bir hastalık teşhis ettiği zaman kişiyi uzman bir kişiye yönlendirerek hasta olan kişinin tedavisinin başlanmasına yardımda bulunan kişidir.

Aile hekimi olan kişiler uzman doktorların aksine, pratisyen hekim konumuna ve statüsüne sahiptir. Aile hekimleri her yaştan hastaya bakabilmek ile birlikte ailenin sağlığının korunmasını amaçlayarak oluşturulmuş bir bölümdür.

Bir aile hekiminin görevleri nelerdir?

Aile hekimi olan kişiler tıbbi bir bakıma muhtaç olan kişilerin teşhisinde ve tedavisinde ilk basamak olarak görülürler. Bu yüzdendir ki aile hekimleri hastaya teşhis koyduktan sonra hastayı uzman doktora yönlendirmek de sorumludurlar. Bunun haricinde bir aile hekiminin aşağıda belirtildiği gibi görevleri vardır:

  • Hastanın, hastalıkla ilgili öykülerini alır, geçmişte böyle bir hastalık geçirip geçirmediği ne dair, ailesinde böyle bir hastalık bulunup bulunmadığına dair bilgiler alır ve tanı testleri yapar ya da tanı testlerini talep eder.
  • Hastalık tanısı koymak da görevlidir ve bu tanıyı koyduktan sonra hastayı uzman bir hekime yönlendirmelidir.
  • Aile sağlık merkezine kayıtlı olan bireylerin rutin olarak muayenelerini yapmakla görevlidir.
  • Yaşlı, engelli ve benzeri hastaları evde ziyaret ederek rutin kontrollerini yapmakla yükümlüdür.
  • Yapılması gerekli olan aşıları yapar ve aşı takibini yapmakla yükümlü
  • Hastalıkları önleme konusunda hastaları bilinçlendirir.
  • Doğumdan itibaren hasta kayıtlarını tutup, takip etmekle yükümlüdür.
  • Aile hekimi hizmet içi eğitimlere katılmak zorundadır.

Nasıl Aile Hekimi Olunur?

Aile hekimi olabilmek için üniversitelerin tıp bölümünden mezun olup pratisyen hekim unvanını aldıktan sonra, aile hekimliği programına katılmanız   lazım. Bu programı bitirdikten sonra "Aile Hekimi" sertifikasını almanız gerekir.

Bunun sonucunda tıpta uzmanlık sınavı ile herhangi bir dalda uzmanlık unvanını kazanmanız ve aile hekimliği için eğitim almanız gerekmektedir.

İyi bir aile hekiminde aranan nitelikler nelerdir?

  • İyi bir aile hekiminin iletişimi güçlü bir birey olması gerekir. Özellikle de dinleme becerisine sahip olması gerekmektedir.
  • Aile hekimleri ekip olarak çalışmaya yatkın olmalıdır.
  • Tıp alanında ki yeni gelişmeleri sürekli takip ederek kendini geliştirmesi gerekmektedir.
  • Hastaları için din, dil, ırk ve benzeri ayrım gözetmeden eşit muamele göstermesi gerekmektedir.

Bir Aile Hekimi Ne Kadar Maaş Alabilir?

Sağlık sektöründen mezun olan kişilerin işsiz kalma ihtimalleri çok düşüktür. Hem özel sektörde hem de kamuda çok rahat bir şekilde iş bulabilir bir aile hekimi. Aile hekimi aylık olarak ortalama 10.000 TL civarında bir maaş alır. Aile hekiminin maaşı çalıştığı kuruma göre değişebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MESLEKLER Haberleri