CHP’DEN "ŞİRKET YÖNETİM KURULLARININ EN AZ YÜZDE 30'U KADIN ÜYE OLSUN" TEKLİFİ
CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Borsa İstanbul’da işlem gören anonim şirket yöneticilerinin en az yüzde 30’unun kadın üyelerden oluşması için kanun teklifi verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Özdemir, “Kadınların kamu hizmetindeki temsil oranı yüzde 38,4 iken üst düzey yönetici pozisyonlarındaki kadın oranı yalnızca yüzde 9 düzeyinde kalmıştır” dedi.
Özdemir, yönetim kademelerindeki kadınların sayısının azlığına ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:
“Örneğin İçişleri Bakanlığında görev yapan bin 672 mülki idare amirinden 63’ü yani yüzde 3,76 kadındır. 81 il valisinin sadece ikisi, Muğla ve Uşak, kadındır. Hemen her alanda olduğu gibi şirketlerin yönetim kurullarında da kadın erkek eşitliği arasında boşluklar kapatılamamıştır. SPK gibi kurumların tavsiye kararları ve ilgili STK’ların çağrıları yeteri kadar karşılık bulmamıştır. Yönetim kurullarında ve bağımsız üyeler arasındaki kadın üye oranı 2012 yılında sırasıyla yüzde 7,7 ve yüzde 11,5 iken, bu oranlar 2020 yılı itibariyle sırasıyla yüzde 18,5 ve yüzde 16,97 olarak gerçekleşmiştir. Bu durum şirketlerin yönetim kademlerinde kadının adının olmadığını gösteriyor. İlerleme şayet bu yavaş artış oranıyla devam ederse yüzde 30 oranına ancak 2035 yılında ulaşılmasıöngörülmektedir.”
ŞİRKETLERİN YÜZDE 10’UNUN YÖNETİMİNDE 3 KADIN VAR
Özdemir, 2020 yılı itibari ile SPK’nın önerdiği minimum kadın üye oranı olan yüzde 25’i yakalayan 116 şirket tüm şirketlerin sadece yüzde 29’unu oluşturduğunu söyleyerek, “En az üç kadın yönetim kurulu üyesi olan 41 şirket, tüm şirketlerin sadece yüzde 10,3’üne denk gelmiştir. Tüm Borsa İstanbul şirketlerinin sadece 37’sinin yönetim kurulu başkanı ve sadece 14’ünün CEO’su kadın” dedi.
Kadınların şirket yönetim kurullarında da daha çok oranda yer almalarının yasal güvence altına alınmasının bir zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Özdemir’in teklifi şöyle:
“Avrupa İstatistik Ofisi’nin 2019 verilerine göre büyük ve halka açık şirketlerin yönetim kurullarında kadın üye oranı en yüksek olan ülke yüzde 45 ile Fransa’dır, Fransa’yı sırasıyla şu ülkeler takip etmektedir: İsveç yüzde 38, Belçika, Almanya ve İtalya yüzde 36, Hollanda ve Finlandiya yüzde 34, Portekiz yüzde 33. Bu somut veriler, kota uygulamasının yasal güvenceye alındığıülkelerde hedeflenen kadın yönetici oranını geçtiğini göstermektedir. Türkiye’de gönüllülüğe ve tüm çabalara rağmen, yasal düzenleme olmadan artışçok yavaş ilerlemiştir. Benzer yasal düzenlemenin ülkemiz için de somut bir çözüm yolu olarak değerlendirilmelidir.”
Sibel Özdemir, payları Borsa İstanbul’da işlem gören ve en az dört üyeden oluşan anonim şirketlerin yönetim kurullarının minimum yüzde 30’unun kadın üyelerden oluşmasınıönerdi.
Kaynak: ANKA
Kaynak:ANKA