Protein Nedir ve Hangi Besinlerde Bulunmaktadır ?

Protein Nedir ve Hangi Besinlerde Bulunmaktadır ?

Proteinler kas, organ, cilt ve hormon ve benzeri vücutta bulunan birçok bileşen olan ürünün yapı taşıdır. Bir insan öğünlerinde protein içeren besinleri yemeği asla ihmal etmemelidir. Eğer ki bir kişi uzun süreli olarak protein içeren besinlerle beslenmez

Bazı bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma da protein içeren besinlerle diyet yapan bir kişinin kilo vermesinin kolaylaştığı ve kas gücünün arttığı gözlenmiştir.

Bir insan ortalama olarak ne kadar protein tuketmelidir?

Proteinin günlük olarak alımı kadınlarda ve erkeklerde farklı orandadır. Kadınlar günlük olarak 46 gr kadar protein alması gerekirken, erkeklerde bu oran 56 gr dır.

Burada verilen oranlar standart bir insan yaşamı için gereklidir. Bir insanın proteince beslenmesi onun yaşam tarzına bağlı bir durumdur.

Spor yapan bireylerin ise kas guclerini arttırmak için daha fazla protein içeren besinlerle beslenmeleri gerekmektedir. Bir sporcu kilosu ile orantılı bir biçimde protein tüketmelidir günlük olarak. Bu oran ise kişinin kilogramı başına 1.5 gr dır.

Diyette protein içerikli besinlerle beslenmek en az spor yapmak kadar önemli bir konudur. Çünkü protein içerikli besinler kas gücünü ve oranını arttırmaktadır.

Protein içeren besinler nelerdir?

Çoğunlukla hayvansal gıdalarda protein miktarı fazladır. Buna bağlı olarak protein içeren besinler aşağıdaki gibidir;

Yumurta:

Protein açısından en zengin oaln besin kaynağı yumurtadır. Ayriyetten yumurta fiyat olarak da protein içeren besinlerin ucuz olanlarından birisidir.

Yumurta çoğu kişi tarafından tok tutucu bir besin olarak bilinmektedir. Büyük bir yumurta ortalama olarak 6 gr protein içermektedir. Ayriyetten yumurtanın beyazının büyük bir çoğunluğu proteinden olustuğu araştırmacılar tarafından bulunmuş ve kanıtlanmıştır.

Tavuk Göğsü

Tavuk göğsünün derisi çıkarıldığı zaman % 80 ini protein oluşturduğu bilinmektedir. Bu yüzdendir ki tavuk göğsü protein açısından zengin besinler arasında yer almaktadır. 100 gr kadar olan tavuk göğsünde 31 gr protein bulunmaktadır.

Süt

Hayvansal besinlerden birisi olan süt oldukça besleyici bir üründür. Süt insan vücudunun ihtiyaç duyduğu çoğu besini içermekte olan zengin bir gıdadır. 1 bardak sütte yaklaşık olarak 8 gr protein bulunmaktadır.

Yağsız Et

Kırmızı et protein içeren besinlerin başında gelmektedir. Özellikle yağsız et yüksek bir oranda protein içerdiği bilinmektedir. B12 ve demir açısından da zengin bir üründür kırmızı et. 85 gr kadar kırmızı ette yaklaşık olarak 22 gr protein bulunmaktadır.

Ton Balığı

Deniz urunlerinden olan ton balığı proteince zengin olan bir gıdadır. Ayriyetten bol miktarda OMEGA 3 yağı içermektedir. Ortalama olarak 160 gr ton balığında yaklaşık 40 gr protein olduğu bilinmektedir.

Beyaz peynir

Ülkemizde kullanımı çok yaygın olan beyaz peynir proteince zengin olan hayvansal gıdalardan bir diğeridir. 100 gr beyaz peynirde yaklaşık 12 yada 13 gr protein olduğu bilinmektedir. Tabiki bu protein miktarı alınan peynirin markasına göre değiştiği varsayılmaktadır.

Bir diğer hayvansal olarak protein kaynağı ise süzme yogurttur.

Fıstık, kinoa, mercimek ve yulaf ise protein açısından zengin olan bitkisel besinler arasında yer almaktadır.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.