ÖRNEKEVLER’DE YAŞAM BAŞLIYOR
Depremin hemen ardından 4 bin gönüllüyle birlikte depremzede 100 aile için start verilen ‘Örnek Evler’ adı verilen projede sona gelindi.
Hatay Valiliği’nin verdiği 66 dönüm arazi üzerine kurulacak ‘Örnek Evler’de yaşamın Mayıs sonunda başlaması planlanırken Hatay Büyükşehir Belediyesi de projenin içme suyu, kanalizasyon gibi altyapı hizmetlerini sağlıyor.
100 EVIN İNŞASINDA 4.000 HAYIRSEVER ÇALIŞTI
Sürdürülen çalışmaları yerinde incelemek için Kuzeytepe bölgesindeki yerleşkeye giden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, projenin iç mimar yürütücüleri Zülal Çakıcı, Hamide Göksan ve Beyza Kanmaz’dan bilgi aldı. Projenin Koordinatörü Çakıcı, Başkan Savaş’a son 90 günü “6 Şubat gecesi projeyi oluşturduk, mimar arkadaşlarımızın desteği ile tedarikçi firmalar sponsor olarak 2-3 gün içinde malzemeleri toplayıp 10 Şubat’ta 2 usta, 4 mimar hiç uyumadan üretime başladık. Sonra sosyal medyada yaptığımız çağrılarla bir anda akın akın insanlar gelmeye başladı. Mimarlık öğrencileri başta olmak üzere farklı meslek gruplarından insanlar üretime yardım etti. İlk hafta 30, iki haftanın sonunda ise 94 evin iskeletini hazırladık. İki gecede bir fabrika kurduk diyebilirim. Toplamda 4 bin insan çalıştı. Parayla pulla yapılabilecek bir iş değildi. Herkes kendi işini gücünü bıraktı. Arama kurtarma ekipleri, sanatçılar, üniversite hocaları herkes bir işin ucundan tuttu. 7/24 vardiya oluşturduk. Neredeyse 2 ay sürede 100 evi tamamladık, yaklaşık 1 aydır da Hatay’da yerleştirmelere ve altyapı işlerine devam ediyoruz. Mayıs sonuna ihtiyaç sahiplerine yaşanabilir bir hale getirip teslim etmeyi hedefliyoruz” sözleriyle anlattı.
ŞIMDI YENIDEN FILIZLENME VE AYAĞA KALKMA ZAMANI
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise “3 genç iç mimarımız Zülal, Hamide ve Beyza tinyhouse evler projesini Antakya’yı düşünerek bizim için İstanbul’da başladı. 100 evi ihtiyaç sahiplerine teslim edecekler. Biz de burada onlara içme suyu ve altyapı desteği veriyoruz. Bizim için müthiş bir iş yapıyorlar. Tamamen hayırseverlerden oluşan 4.000 kişi bu işin mimarı. Projenin içinde 35 dönümlük organik tarımın da yapılacağı bir alan var. Daha sonra üretecekleri sosyal alanlardan 8 evi turizm geliri için ayıracaklar, tatil amaçlı insanlar buraya gelerek burayı deneyimlendirecek ve elde edilen gelir buranın işletmesine ayrılacak. Kendileri hiçbir beklentiye girmeden bu evleri yapıyorlar. İnşallah örnek olacak. 100 güne yaklaştık. şimdi yeniden filizlenme ayağa kalkma zamanı. Hatay küllerinden yeniden doğacak” sözleriyle projeye destek verdi.
YERLEŞKEDE ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN SATIŞI DA PROJE KAPSAMINDA GERÇEKLEŞECEK
“Örnek Evler Projesi” doğa ile uyumlu, afet ve sonrasına dayanıklı, topluluk bilinci içerisinde bir dayanışma ortamının sağlandığı ve her gelir seviyesinden insanın erişebileceği yaşam alanlarının temin edilmesine örnek olmak adına hayata geçiriliyor. Oturum alanına inşa edilecek tarım ve hayvancılık alanları, yağmur suyu toplama sistemleri, yenilenebilir enerji sistemleri ve sosyal tesisler sürdürülebilirlik odaklı tasarlanarak ekonomik ve sosyal yapının oturum alanında oluşturulması da sağlanacak. Proje kapsamında yerleşkede üretilecek ürünler için ticarileşme ve markalaşma konusunda KAGİDER üzerinden uzman desteği sağlanarak sürdürülebilir bir gelir için kurumsal satış bağlantıları kurulması da hedefleniyor.
HABERE YORUM KAT