Omega-3: Yeteri Kadar Alıyormusunuz ?

Omega-3: Yeteri Kadar Alıyormusunuz ?

İnsan vücudu içerisinde temel besin olarak su ve yiyecekler her ne kadar temel besin olarak görülse de bu ürünlerin içerisinde neler var yada hangi besinde ne var; merak ettiniz mi ?

İşte tamda insanlığın gelişmesi ile beraber yağlar, proteinler,karbonhidratlar gibi konularda günümüzde artık daha fazla önem taşımaktadır. Vücudunuza almanız gereken temel besin kaynaklarından birisi de temel yağlardır.

Fazlası ile önem taşımakta olan sağlıklı yağların özellikle beyniniz  ve vücudunuz için önemli faydaları bulunmaktadır. Peki bu yağları daha doğrusu Omega-3 besinelerini yeterince alıyormusunuz ? Elbette ki her ne kadar alındığını birçok insan düşünse de cevap hayır olacaktır.

Çünkü çoğu insan yeteri kadar standart bir Batı beslenme düzeni uygulamış olsa da çoğu insan yeteri kadar omega-3 alamama durumundadır.

Hatta açıkça belirtmek gerekir ise alması gereken  miktara dahi yakın olmadığını söylemek mümkündür aslında.

Yukarıda ki sebeplerden ötürü birçok insan balık yağı hapı, omega 3 kapsül ya da balık yağı kapsül gibi takviyeler ile bu durumu ortadan kaldırmaya çalışmaktadır.

Omega 3 Nedir?

Ailesel olarak yağ asitleri, beslenme ile alınması gereken çoklu doymamış yağ ailelerindendir. Bir diğer isimleri ise n-3 veya ω-3 yağ asitleridir. Bir diğer bilinen özellikleri ise Sağlık için ihtiyaç duyulan gerekli yağ asitleridir. Bu yağ asitlerinin en çok bilineni  EPA, DHA ve ALA’dır.

Önemli besin olmasını anne karnındaki oluşum sürecinden itibaren önemli olması ile belirtilse yanlış olmaz.

Omega-3 Çeşitleri Nelerdir ?

3 farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar:

1. EPA (Eikozapentaenoik Asit)

2. DHA (Dokozahekzaenoik Asit)

3. ALA (Alfa-Linolenik Asit)

Omega-3’ün Faydaları

Kandaki trigliserit: Omega-3 takviyeleri ile kandaki trigliserit seviyesini önemli ölçüde azaltması ile bilinmektedir.

Kanser: Yüksek miktarda omega 3 bulunan gıdaları tüketerek;  meme kanseri, kolon kanseri, ve prostat kanserini önemli ölçüde bu riski  azaltabilirsiniz.

Karaciğer yağlanması: Omega-3 yağ asidi takviyeleri ile birlikte  karaciğerde oluşan aşırı yağlardan kurtulmaya yardımcıdır.

Astım: Omega-3’ün bir diğer özelliği ise çocuklarda ve genç erişkinlerde astımı önlemeye yardımcı olması ile oldukça büyük önem taşımaktadır.

Bebek gelişimi: Bir insan açısından en önemli dönemde yani Hamilelik ve emzirme döneminde alınan DHA bebeğin zekasını ve göz sağlığını iyileştirmektedir.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.