Nemrut Dağı- Adıyaman

Nemrut Dağı- Adıyaman

Nemrut Dağı 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınmıştır.

Nemrut Dağı 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınmıştır. Kommengene Krallığının Kutsal alanı olarak nitelendirilen Nemrut Dağı, Anadolu'da Helenistik döneme ait kalıntılar barındırmaktadır.

Yazıtlara bakıldığı zaman 1. Antiochos tanrılara minnettarlığını gösterebilmek için, dikkat çeken bir anıt mezar ve bu mezara bağlantılı olarak kırma taşlardan oluşan bir tümülüs ve bunun etrafını çevreleyen çeşitli yapılar inşa etmiştir . Bu yapılar Doğu, Batı ve Kuzey terasları diye adlandırılır.

Doğu ve Batı teraslarında büyük boyutlu heykeller ve yazıtlar bulunur. Bu heykeller arasında 1. Antiochus'un da heykeli vardır.

Aslan yeryüzündeki gücü, kartal da göksel gücü temsil ettiği için heykellerin sırası bir aslan ve kartalla başlar.

Kuzey tarafında bulunan teraslar ise  Doğu ve Batı teraslarını birbirine bağlayan yoldur. Aynı zamanda bu yol tören yolu diye de adlandırılır. Kuzey terasında tamamlanmamış stel ve kaideler bulunmaktadır.

Nemrut Dağı Adıyaman'ın Kahta ilçesi sınırlarında bulunmakta olup yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri ve metrelerce uzunluktaki kitabeleri barındırır. Bu özellikten dolayı Adıyaman için önemli bir turizm kaynağı haline gelmiştir Nemrut Dağı.

Nemrut Dağı 1881 yılına kadar keşfedilmemiş tır.1881 yılında mühendis olan Charles Sester yol yapım çalışmaları yaparken bulunmuştur.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.