Necip Fazıl Kısakürek Koşusu'nu Katıoğlu kazandı

Necip Fazıl Kısakürek Koşusu'nu Katıoğlu kazandı

Ömrü boyunca atlarla yakın bir ilişkisi olmuş, 1957 yılında SEVGİM isimli safkanıyla atçılık faaliyetlerinde de bulunmuş merhum şair Necip Fazıl Kısakürek adına düzenlenen yarış, 3 yaşlı safkan Arap taylarına mahsus olarak 1600 metre mesafe çim pistte koşuldu.



2022 yılı Necip Fazıl Kısakürek Koşusu'nu; Mustafa Katı'nın sahibi ve yetiştiricisi olduğu, Casim Katı tarafından antrene edilen doru erkek tay Katıoğlu (Sarraf - Kristina / Sağanak) jokeyi Akın Sözen idaresinde kazandı. Başarılı tay son olarak 16 Ekim tarihinde katıldığı Haralar Koşusu'nu (G1) üçüncü olarak tamamlamıştı.

Koşunun videosu için tıklayınız.

Merhum şairimizi andığımız bu mücadelede ikinciliği, Mehmet Kaya idaresindeki Rock Iron (Sultan de Faust - Nargüzeli / Yavuzca) elde ederken, Arapçelik (Kaizbert - Yamalı / Palaz) isimli tay Hışman Çizik ile üçüncü, Halis Karataş ile bu koşuya katılan Yelsesi (Şimşeğinoğlu - Çoldesu / Odinhan) dördüncü ve Lazfatih (Orçun - Sekreter / Caş) Mehmet Akyavuz ile beşinci oldu.

Koşunun galibi Katıoğlu için bitiriş derecesi  1.47.54 olurken, farklar 1,5 Boy - 1,5 Boy - Boyun - Burun şeklinde sonuçlandı.

Koşu sonrası düzenlenen törende, koşuyu kazanan tayın sahibi adına Casim Katı'ya kupasını, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı, Yüksek Komiserler Kurulu Başkanı Dr. Nihat Pakdil verdi.



Törene, Tarım ve Orman Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Recep Semiz,  TİGEM Genel Müdürü Dr. Hasan Gezginç ile davetliler de katıldı.
 

NECİP FAZIL KISAKÜREK

26 Mayıs 1905 tarihinde İstanbul'da doğan Necip Fazıl Kısakürek, ilk ve orta öğrenimini Fransız ve Amerikan Kolejleri ile Bahriye Mektebi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden mezun oldu. Ardından Fransa'da Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde eğitimine devam etti. Türkiye'ye dönükten sonra Robert Koleji, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Ankara Devlet Konservatuarı, Ankara Üniversitesi Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. İlk şiirini 17 yaşında yazan Necip Fazıl Kısakürek'in, fıkra, makale ve çeşitli yazıları Yeni İstanbul, Son Posta, Babıalide Sabah, Bugün, Milli Gazete, Hergün ve Tercüman gazetelerinde yayımlandı. "İman ve İslam Atlası" adlı eseriyle, 1980 yılında Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü'nü, 1981 yılında Kültür Vakfı Armağanı'nı, 1982 yılında ise Türkiye Yazarlar Birliği Üstün Hizmet Ödülü'nü aldı. Ayrıca, Türk Edebiyatı Vakfı tarafından 1980 yılında takdim edilen beratla "Sultan-üş Şuara" (Şairlerin Sultanı) unvanını aldı. Gerçek bir at tutkunu olan Necip Fazıl Kısakürek, 1957 yılında "At'a Senfoni" isimli eserini yazdı. Bu eserinde, tarihi, felsefesi ve bütün estetiğiyle bir kahramanlık sembolü olan At'ı anlattı. 1957 yılında sahibi olduğu Sevgim isimli safkanla atçılık da yapan Necip Fazıl Kısakürek, 1983 yılında vefat etti. Anısına düzenlenen bu koşu vesilesiyle Türk şair, düşünür, romancı ve oyun yazarı Necip Fazıl Kısakürek'i saygı ve rahmetle anıyoruz.

ooI1ksut9dplw854e0xazxcg.jpg

z0gpjanussel3gi95mhqIuno.jpg

nqmao8cbtp1bhkr6tegzqijx.jpg

zecoI2yldegv70sxtqh8qaiz.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.