MARKETLERDE BÜTÜN İŞİ 3 KİŞİYE YAPTIRAN ZİHNİYET VAR

MARKETLERDE BÜTÜN İŞİ 3 KİŞİYE YAPTIRAN ZİHNİYET VAR

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un  yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde market çalışanları için koronavirüse karşı alınan önlemlerin açıklanmasını istedi.

“Bizim gitmeye çekindiğimiz yerde market çalışanları yüzlerce insanla temas ederek çalışmak zorunda. Onlar için acil önlemler alınmalı” diyen Aydoğan, şu sorulara yanıt istedi:

-Market çalışanları neredeyse günde 13-14 saat çalıştıklarını belirtiyor, buralar denetlenmekte midir?

- Şimdiye kadar kaç market çalışanı Covid-19’a yakalandı? Bu vakaların filyasyonu yapıldı mı?

- Salgın sürecinde gün içinde yüzlerce müşteri ile temas halinde olan market çalışanları çalışma yaşamı içinde Covid-19’a yakalandığında bu iş kazası olarak kabul edilecek midir?

-Online alışveriş dışında, market çalışanlarının, ürünleri market içinde kullanılan arabalarla müşteriye kadar ulaştırma görüntüleri basına yansımıştır. Bu uygulama mevzuata uygun mudur? Bu sırada geçirmiş olduğu kaza her halükarda iş kazası sayılacak mıdır?

Aydoğan market çalışanların çalışma koşullarıyla ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu:

“Toplu iş sözleşmesi olan marketlerde durum daha denetimli ve kontrol altında fakat sendikaların olmadığı, örgütlü olmayan marketlerdeki çalışanların hali perişan. Çalışma saatleri, sosyal mesafe uygulamasında sıkıntılar ve bir de evlere servis meselesi var. Nerdeyse 12- 13 saat çalıştıklarını belirten market çalışanlarının hakları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca denetlenmeli ve bazı düzenlemeler getirilmeli.”

‘3 KİŞİYLE TÜM MARKETİN İŞİNİ YAPTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR’

“Ayrıca online alışveriş dışında, market çalışanlarının marketlerin içinde kullandığımız arabalarla ürünleri müşterilere teslim etmek için apartman apartman gezdiklerine dair görüntüler gördük. Bu insanların iş tanımında bu yok. İş yükleri arttırılıyor. Yeni personel almadan 3 kişi ile tüm marketin işini ve üstüne de sipariş teslimi işini yaptırmaya çalışan bir zihniyet var. Buna istismar desek yeridir. İnsanlar böyle bir süreçte işsiz kalma endişeyle çalışmaktan kaçınma haklarını da kullanamıyorlar. Buna müdahale edilmeli.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.