“Kardeşlik Şöleni” Türkiye Renkleriyle Sürüyor...

“Kardeşlik Şöleni” Türkiye Renkleriyle Sürüyor...

DengbejlerinDuygu Yüklü Performansı Esenyurt’u Büyüledi

Esenyurt Belediyesi ve İl Dernekler Birliği iş birliği iledüzenlenen Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali, dördüncü gününde de kültürelzenginliklerle dolu etkinliklerle devam etti. Kürt müziğinin gelenekseltemsilcileri olan dengbejler performanslarıyla izleyicileri büyüledi.

Farklı kültürlerin buluşma noktası haline gelen Esenyurt KardeşKültürler Festivali’nde sahneye ilk olarak Kürt müziğinin gelenekseltemsilcileri olan dengbejler çıktı. Dengbejler, yüzyıllardır nesilden nesileaktarılan sözlü anlatı geleneğini günümüze taşıyan performanslarıylaizleyicileri adeta büyüledi. Ağıtlar, destanlar ve halk hikâyelerinden oluşanezgileriyle geçmişin izlerini bugüne taşıyan dengbejler, dinleyicilere duyguyüklü anlar yaşattı. Vatandaşlar, sergilenen performansları hayranlıkladinlerken kimileri ise gözyaşlarına engel olamadı.

‘Onlar HemŞair, Hem Romancı Hem Öykücü Hem de Söyleyicidir’

Ev sahibi Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer,konuşmasında dengbej kültürünün derinliğine değinerek, “Evdalê Zeynê’nin isminisöyleyenler, Kawis Ağa’nın sesini bize getirenler, sesi büküp söz söyleyenler,hoş geldiniz, sefa getirdiniz. ‘Deng’ ses demek, ‘bej’ ise söylemek... Dengbej,sesi, söze dökmek demektir. Denbejler aslında sözlü sanatın şairleridirlerçünkü en değme şairler bile bu söz dizilerini yazamazlar. Onlar hem şair hemromancı hem öykücü hem de söyleyici strancılardır. Onlara selam olsun! SevgiliKazo, benim çok eskiden dostum, Haso ile Naze'yi söylüyor, insanın içinieritiyor. Sevgili Mehmet, bir aşk hâli olan Gaze'yi söyledi, içimizin yağlarınıeritti. Şimdi işte diğer dengbejcilerimiz sırayla söyleyecekler ve arkasındanVan’ımızın yetiştirmiş olduğu değerli sanatçı biraz sonra size ‘Vana gel,Tatvan’a gel’ diyecek” şeklinde konuştu.

‘Başkan Özer Şakiro'nun ‘Helîmcanê’ Şarkısını Söyledi’

Başkan Özer, kardeş kültürlerin birarada yaşadığı Esenyurt’un, Yaşar Kemal’in “Bin bir çiçekli bahçe” metaforundatanımladığı gibi çok kültürlü bir yapıya sahip olduğunu belirterek, “36 kitapyazdım, 5 roman kaleme aldım. Romanlarımı Şakiro ve sizleri dinleyerek yazdım,çünkü ruhumun derinliklerine hitap ediyordu” dedi. Sahnede yaptığı konuşmanınardından Dengbej Şakiro'nun Helîmcanê şarkısını söyleyen Başkan Özer’i,vatandaşlar alkış yağmuruna tuttu.

‘KardeşlikAdına Önemli Bir Adım ve Örnek’

Dengbej kültürünün kardeşlik adına önemli bir mesaj taşıdığınıbelirten Denbej Mihemede Serhedi,ÖncelikleKardeş Kültürler Festivali, ülkemiz için çok önemli bir mesajdır. Çünkü buülke, uzun yıllardır böylesine kardeşçe bir yaşamı özleyen insanlardanoluşuyor. Dolayısıyla bu proje, ülkemiz açısından çok kıymetlidir. Belki deEsenyurt Meydanı, böylesi bir etkinliğe ilk kez ev sahipliği yapacak; dengbejkültürüne tanıklık edecek. Bu bizim açımızdan çok anlamlı. Sadece bir şarkı yada stran söylemekten ziyade, kardeşlik adına önemli bir mesaj taşıyor. Bunedenle belediyemize çok teşekkür ediyoruz. Umarım bu etkinlik ülkemize örnekolur ve her yerde bu tür projeler geliştirilir” ifadelerini kullandı.

Denbej Xalide ise duygularını şöyle dile getirdi:Bir halkı tanımak isterseniz, önce ohalkın sanatçı topluluğuna bakarsınız. Dengbejlik, bir hafıza görevi görmeyedevam ediyor. Ayrıca bu kültürler buluşmasında, kardeşlik adı altındagerçekleştirilen etkinlik için Ahmet Özer’e özel bir teşekkür göndermekistiyorum. Bu tür çalışmaların hem kültürlerin buluşması hem de halklakaynaşmanın sağlanması için devamını diliyorum.”

MehmetÖndül Sahne Aldı

Dengbejlerin ardından sahneye çıkan ünlü sanatçı Mehmet Öndül iseEsenyurtlulara coşku dolu anlar yaşattı. Öndül, hareketli şarkıları vesahnedeki enerjisiyle izleyicilere unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu.


2xrwxdcubeIpyztkh9hamtlb.jpg

1r2j8pqrde57ilhkbdzkjcnb.jpg

sqovbayl0wou6edns3wmgxIq.jpg

0zIkhaevrpceuxtlj4biykrq.jpg

jty3wuaahkcco1mxpxf7fqjb.jpg

cpzlz5uqsbmx9rj7ggtnvdhf.jpg

5hqbvlofivd6wuaxsrbrd2xj.jpg

rt4ftseucf7v0cje5lpd2bwn.jpg

sq5z2Iolxtyiorhjhfkadvm3.jpg

73gbf2xmuvchdzegtq6zabcy.jpg

ltvsnc5a0m2liawcmzhbk3yb.jpg

b64vntqklsl5uq3mdwpfsyke.jpg

izmzxsoyhxsfkIw0ugdm13eu.jpg

5tbsearzobyl0nqd1igqdhto.jpg

ukpctxIpy7qvsdgyh5hmd0rq.jpg

0kj8nsjpo9xs3qh6rxcapuIh.jpg

jv0bbwloj8rykuae9pdotgmr.jpg

r9fc4x1f7pk8onuomsh3jnm5.jpg

xfglxzsya1ordjepn7o6siqw.jpg

foyubedjkrnrl2s9j6tdqbpq.jpg

v8hwwq65xpm23je1aoau4bsc.jpg

zfkhr8nwr1vgwo3Iyubqasve.jpg

mqwcsizcouaprmhds8Ihfeb2.jpg

yvuvlzes0tgon2dwrmweoxcn.jpg

t3y6zvkc1wlbIp4eacqa5gsv.jpg

0z7gxofyabvesdtvs843temj.jpg

ncsyxyxuw1jrzmm2oovafqen.jpg

m5gve4cywxzinforet23qyrI.jpg

c0hhlmIuofa65qw4wbekq7jp.jpg

7lqwzeosd8hnI6fk5wqnugzg.jpg

wir0kcugmgdo6pcqf3xjznrl.jpg

pohIp4t6ylbwxzr0mzcolkg7.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.