Kâğıthane Nurtepe Cemevi’nden Ekrem İmamoğlu’na Tam Destek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 23 Nisan'da çocuklara gönderdiği kitapta Aleviliğin İslam’dan ayrı bir dinmiş gibi resmedilmesi tepkilere neden olmuştu
İBB tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel olarak hazırlanan ve çocuklara gönderilen paketlerde yer alan “Cumhuriyet ve Demokrasi” adlı kitap tartışmalara yol açtı.
Tartışılan görsele sosyal medyada büyük tepki gösterildi. Bu tartışmalara Kâğıthane Hacı Bektaş Veli Eğitim ve Kültür Derneği başkanı Zeynal Şahan sosyal medya hesabında bir açıklama yayınladı.
İşte o açıklama
Sevgili canlar, bir kaç gündür İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 23 Nisan etkinlikleri bünyesinde yayınladıkları broşürde çeşitli inanç önderleri ile ilgili resimle ilgili tartışmalar, belediyenin son derece iyi niyetle birlik ve beraberlik adına yaptığı bir etkinlik üzerinde yapılıyor. Bu çalışmalarından dolayı Sayın Ekrem İmamoğlu’na ve ekibine teşekkür ediyoruz.
Böylesi bir çalışmaya neden tahammülsüzlük gösterilir? 21.yüzyıl Türkiye sin’de bunu anlamak mümkün değil. Haklı olarak da bu tahammülsüzlere karşı federasyonlarımız birçok kurumlarımız tepkilerini gösterdiler. Bu üzücü olayı iki açıdan ele alabiliriz. Birincisi; Din ekseninde. İkincisi; Demokrasi ve Hukuki açıdan değerlendirmek gerekiyor. Zaten tartışmalar da bu eksende yürütülüyor. İnanç açısından baktığımızda bütün dinlerde olduğu gibi Islama da farklı yorumlar, ekoller olmuştur. Eğer Gadirhumda peygamberin hitabelerinde belirttiği gibi İmam Ali'nin velayeti ve imametine sadık kalınsaydı belki bu farklılıklar olmayacaktı. Ancak Hz. Ali ve evladı buna da hoşgörüyle yaklaşarak tevidden ayrılmamışlardır.
Biz Aleviler Hak Muhammed Ali yolunda ikrarında her türlü eza ve cezaya rağmen vazgeçmedik. Bugünlere kadar elele elhakka sistemi içerisinde On İki İmama ve evladı Resul Seyd-i Sadete itikat bütünlüğü ile yaşıyoruz. Dolayısıyla inançlarla ilgili bir temsiliyet tabi ki dedelerin görevidir. Böylesine güzel bir resimin içerisinde Dedenin olması kadar tabi ve güzel bir şey olabilir mi?
İkinci açı ise; Demokrasi ve Hukuk, Demokrasi çoğulculuğa katılımcılığı ve barış ifade etmez mi? Buna ihtiyaç yok mu? Bu resim her zaman her yerde gerekmez mi? Hele bu günlerde daha da anlam kazanmıyor mu?
Belediye bu çalışması ile Hukuki bir vurgu da yapmıştır. Temel İnsan Hakları açısından önemlidir. Belediyeler yerel yönetimler olmakla birlikte kamu görevi de yapmaktadır.
Yani devleti temsil eder. Devlet vatandaşları arasında ayrım yapmaz.
Herkesin yaşam hakkını temin eder. Anayasamız ve Uluslararası Hukukunda belirttiği gibi devlet hiçbir yurttaşının inancını belirleyemez ve tanımlayamaz. Aksine her insanın inanma özgürlüğünü sağlamakla yükümlüdür.
Sayın İMAMOĞLU aylar önce de bir uygulama ile tüm toplulukların inanç önderlerini belediye bünyesinde görevlendirdi. Bazı Cemevinlerimizin Dedeleri de çalışıyorlar. Buda çok isabetli bir uygulama. Yani bir şekilde Merkezi Yönetimlerinde uygulamaları örnek alması gerektiğine inanıyoruz. Bu tür güzel çalışmalara her ne niyetle olursa olsun karşı çıkanları kınıyoruz.
HABERE YORUM KAT