KADIKÖY KARPUZDA ÇOK İDDİALI

KADIKÖY KARPUZDA ÇOK İDDİALI

Sulama yapılmadan yetiştirilen Kadıköy Karpuzu’nun tanıtılmasının amaçlandığı 6. Kadıköy Karpuz Festivali bu yıl da renkli görüntülere ev sahipliği yaptı.

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın bölgenin tarımsal ürünlerini yaşatmak ve tanıtılmasını sağlamak amacıyla Kadıköy Mahallesi’nde başlattığı Karpuz Festivali’nin 6. sı büyük bir coşkuyla kutlandı. Yoğurt, kavun, bamya ve domatesin ardından gerçekleşen Karpuz Festivali’nde de renkli görüntüler meydana geldi. Festivalde en iyi üretici yarışmasından dans gösterilerine, karpuz yeme yarışmasından konserlere kadar birçok etkinlik yer aldı. İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Aynural, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Yoldaş, CHP ve AK Parti Silivri Belediye Meclis Üyeleri, Silivri İlçe Tarım Müdürü Kemal Benli, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan, İl ve ilçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, Belediye Başkan Yardımcıları, ilçe kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, dernek ve oda başkanlarının katıldığı Karpuz Festivali’ne mahalle sakinleri de yoğun ilgi gösterdi.

 

IŞIKLAR: “İDDİALIYIM EN İYİ KARPUZ KADIKÖY’DE YETİŞİYOR”

Dünyanın en iyi karpuzunun Kadıköy’de yetiştirildiği konusunda iddialı olduğunu belirten Başkan Işıklar, festival konuşmasında şunları söyledi: “6 yıl aslında çok kısa bir süre ama biz biliyoruz ki karpuz, Kadıköy’ün yüzyıllardır üretile gelen en önemli ürünlerinden. Dikkat ederseniz Silivri’de kavun, karpuz, bamya, domates ve yoğurt festivallerini yapıyoruz. Bunun bir anlamı var. Burada sadece tarım ve tarıma dayalı ürünlerin gelişmesi, tanıtılması, pazarda daha çok yer bulması, kısacası burada bir şey yetişmez diye bir algı yaratıp buraların yağmalanmasını önlememiz için bu festivallerin çok büyük önemi var. Yıllardır yetiştiriliyor ve İstanbul’a gönderilen karpuzun tamamı Kadıköy’den olmasına rağmen bu bilinmezdi ama şimdi biliniyor. Artık Kadıköy Karpuzu’nun diğer karpuzlardan farklı bir aroması olduğu daha da bilinir oldu. İddia ediyorum, bırakın Türkiye’yi dünyanın en iyi karpuzunu burası, Kadıköy yetiştiriyor. Biz üreteceğiz! Çocuklarımıza bu beton ve demirin, tüm kimlik ve kültürümüzü yok ettiğini anlatmamız gerekiyor.  Üzerimize akıp gelen bir yağma anlayışı var. Biz Silivri’de dur diyeceğiz. Karpuzla, kavunla üretimle zenginleştireceğiz. Bizim zenginliğimiz sizlersiniz ve bu topraklar.

 

“TÜRKİYE’DE İLK KEZ BİR BELEDİYE TARIM KOLEJİ AÇIYOR”

Türkiye’nin 1980 yılından buyana içinde bulunduğu bir sıkıntı var. Sistemli ve düzenli bir şekilde tarım dışına ittirilmek için her şey yapılıyor. En büyük zarar gördüğümüz yer tarım. Nüfusumuzun neredeyse yarıdan fazlası tarım ve tarıma dayalı bilgiden, beceriden, üretimden geçinen zenginleşen ve geleceği olan bir ülke olmasına rağmen, tarım dışına ittirilmesi demek, üretimden koparılmak demek. Ne yazık ki fideyi, tohumu bize bir karış toprağı olmayan İsrail satar hale geldi. İşte düşüneceğiz, bu toprakları korumanın yolunu bulacağız ve korumaktan öte geliştireceğiz. Üreteceğimiz ve bunu akıl ile bilim ile yapacağız. İlk defa Türkiye’de bir belediye Tarım Koleji açıyor. Bunun çok değerli bir anlamı var. Burada sadece karpuzu üretip kamyona yükleyen değil, AR-GE’ler yaparak, çeşitlendirerek ve gıda teknolojilerini de kullanarak doğallığını bozmadan katma değeri yüksek ürünler ortaya koyacağız. Tarım Kooperatiflerimiz daha da etkin hale gelecek, pazarlarda yer bulacak.

 

“İSTANBUL’DA TARIM YAPILMAZ DİYENE İNANMAYIN”

İstanbul’un yanı başında, tarımı düşünmek, geleceği düşünmek, üretimi düşünmek tarım teknolojileriyle gelecekte su ve gıda savaşları olacak kadar önemli bir konuyu, ısrarla ve inatla savunuyor olmamız hepinizin desteği ile mümkün oldu. Sizlere bu konuda yürekten teşekkür ediyorum. Arazi mafyaları rahatsız ediyor, görüyorum. Arsalara direkler takıp etrafını tel çitlerle çeviriyorlar. Hiçbirinin ruhsatı, iskânı yok. İşte bir şehir böyle varoşlaşır, kimliksizleşir ve üretimin dışına çıkarılır. Onun için bu topraklara gözümüz gibi bakacağız. Kent ve kent çevresi tarım dediğimiz bu. ‘İstanbul’da tarım olmaz’ bunu kim diyorsa inanmayın. Tam tersi buralarda olacak. Bilginin, teknolojinin, üniversitelerin yanında olacak. Burada geliştireceğiz, üreteceğiz Anadolu’ya göndereceğiz. Öyle yapıyoruz, karabuğday tohumu gönderdik. Anadolu’dan çıkıp unutulmuş tohumları biz yetiştireceğiz. İnşallah Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitemizi de kurarsak burası balkanların Trakya’nın bir insani gelişme merkezi haline gelecek.

 

“ÜRETEREK ZENGİNLEŞECEĞİZ”

İşte festivaller sadece eğlence anlamını taşımıyor. Tabii ki eğleneceğiz, canımızı sıkan, üzüldüğümüz birçok gündemimiz var. Kadın, çoluk, çocuk bu meydanlarda mesaj vereceğiz. Bu cumhuriyeti kuran kurucular ne düşündüyse kurarken, biz sonsuza kadar devam ettireceğiz. O teröre kurban gidenleri hiç unutmayacağız ve o kurşunları sıkanlara da bu meydanları doldurarak onlardan korkmadığımızı göstereceğiz. Üreterek zenginleşeceğiz. Nice festivallere, birlik içinde, varlık içinde ve özgür biçimde..”

 

KARPUZ YEME YARIŞI ÇEKİŞMELİ GEÇTİ

Festival kapsamında 10- 12 yaş arası çocuklar arasında karpuz yeme yarışması gerçekleştirildi. Yarışmada en çok karpuzu yemek için kıyasıya rekabete girişen çocuklar, renkli görüntüler oluşturdu. Dereceye giren çocuklara dart seti hediye edildi.

 

EN İYİ KARPUZ YARIŞMASINA 25 ÜRETİCİ KATILDI

Festivalin en çekişmeli yarışmalarından biri de En İyi Karpuz Üreticisi yarışmasıydı. Bu yıl 25 üreticinin katıldığı yarışmada karpuzlar, homojenlik, etlilik, aroma ve sertlik gibi farklı birçok kategoride değerlendirmeye alındı. İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile belediye ziraat mühendislerinin jüri üyeliği yaptığı yarışmada, Başkan Işıklar karpuzları tek tek inceleyerek üreticilere başarılar diledi. Kadıköylü üretici Aziz Ağırman’ın yaklaşık 20 kilogram ağırlığında olan karpuzu kafasında taşıyarak, mahalle meydanını dolaşmasını festivali izlemeye gelenler ilgiyle izledi.

 

EN İYİ KARPUZU SEBAHATTİN YALIN YETİŞTİRDİ

Jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu En İyi Karpuz Üreticisi Sebahattin Yalın seçildi. Birinciye Başkan Işıklar’ın ödülünü verdiği yarışmada; ikinci Mert Alkan ve üçüncü Adem Yurtçu oldu. Birinciye tam altın, ikinciye yarım altın ve üçüncüye de çeyrek altın hediye edildi. Dereceye girenlere Ziraat Odası ve Muhtarlar Derneği de altın hediye etti.

 

FUTBOL TURNUVASI ŞAMPİYONU ERDEMLERSPOR

Festival kapsamında düzenlenen Karpuz Festivali Futbol Turnuvası ödül töreni de sahnede gerçekleştirildi. Şampiyon olan takım Erdemlerspor ile 2. Takım Gençfenerbahçeliler takımına, tüm teknik ekibe ve sponsorlara kupa ve şiltleri sahnede takdim edildi.

SİMGE’DEN FESTİVALE ÖZEL KARPUZLU KÜPE

6.Karpuz Festivali sahne programında ilk olarak Bigados Halk Oyunları Topluluğu sahne aldı. Miniklerin muhteşem dans gösterisinin ardından sahne alan Popstar Tayfun Kadıköylüleri coşturdu. Gecenin finalinde ise Simge Sağın sahne aldı. ‘Miş miş’ isimli şarkısıyla son günlerde müzik listelerinde en çok dinlenenler arasında yer alan Simge, Kadıköylülere keyifli bir müzik ziyafeti yaşattı. Konsere çıkmadan önce Kadıköy Karpuzundan tattığını ve çok beğendiğini söyleyen Simge, en çok sevdiği meyvenin karpuz olduğunu belirtip, en çok bu konserine yakışacağını düşünerek karpuz şeklindeki küpesini takarak geldiğini söyledi. Festivalde Kadıköylü üreticilerin alana getirdiği tonlarca karpuz katılanlara ikram edildi.


Kaynak: istanbulses / Silivri






















HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.