K Vitamini ve K Vitamininin Faydaları

K Vitamini ve K Vitamininin Faydaları

İnsan vücudu için önemli bir vitamin olan K vitamini kalp ve kemik sağlığına iyi geldiği gibi kanın pıhtılaşması için de gerekli olan önemli bir vitamin türüdür.

K vitamini eksikliği sonucunda ise birçok sağlık sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu ortaya çıkan sağlık sorunlarından bir de kan pıhtılaşmasına yardımcı olan K vitamini yetersiz olduğu zaman kanın pıhtılaşma oranı düşer ve en ufak bir yarada bile bu soruna neden olan kişiler de kan kaybı fazla olabilmektedir.

Aşırı K vitamini tüketiminde ise kan pıhtılaşması çok fazla olarak kişilerde damar tıkanıklığına sebep olabilmektedir. Bu durumda göstermektedir ki K vitamini eksikliğinde olduğu gibi fazlalığında da birçok sağlık sorunu ortaya çıkmaktadır.

K vitamini nedir?

K vitamininin diğer bir adı da filokinondur. K vitamini K1 ve K2 olmak üzere iki çeşittir. K1 vitamini özellikle diyet yapan kişiler tarafından tüketilir.

K vitamini neye yaramaktadır?

K vitamininin en önemli görevi  kemik metabolizmasında ve kan pıhtılasmasında gerekli olan protombinin üretimi için gerekli bir vitamin türüdür. Bunun yanı sıra K vitamini kalsiyum birikimini de düzenlemekle görevli olan bir vitamindir.

K2 vitamini kemik ve kalp sistemini düzenlemekte etkili iken, K1 vitamininin kalp sistemi üzerinde hiçbir etkisi bulunmamaktadır.

K vitamininin faydaları nelerdir?

K vitamininin birçok önemli faydası bulunmaktadır. Bunlara örnek şunlar verilebilir;

K vitamini kemik sağlığını korumada önemli bir vitamin türüdür. Bu vitaminin eksikliğinde kemiklerde bir hastalık olan osteoporoz yani kemik erimesi görülmektedir.

K vitamini kemiklerde etkili olduğu kadar dişlerde de önemli etkileri bulunmaktadır. Buna örnek olarak K2 vitamini diş sağlığı için önemli bir vitamin türüdür denilebilir.

Ayriyetten K  vitamini bilişsel sağlığın korunmasında da önemli olan bir vitamin türüdür. K vitamini hafızayı güçlendirdiği gibi alzheimer ve birçok sağlık sorununun önüne geçebilmektedir.

K vitamini kalp sağlığını da korumaktadır. K vitamini kalsiyum birikimini düzenleyerek kalp sorunlarının azalmasına yardımcı olmaktadır. Bjnunyani sıra inme, koroner kalp yetmezliği gibi bir çok sorunu önlemeye yardımcı bir vitamin türüdür.

Ayriyetten K vitamini kanser savaşçısı olarak bilinmektedir.

Bunların yanı sıra K vitamini eksikliğinde kemik erimesi, karaciğer kanseri, prostat kanseri, kalp ve damar hastalıkları, alzheimer ve eklem kireçlenmesi gibi insanlara birçok soruna neden olmaktadır.

K vitamini hangi besinlerde bulunmaktadır?

K vitaminin bulunduğu besinleri K1 vitaminin bulundukları ve K2 vitaminin bulundukları olmak üzere iki başlık altında toplamak daha anlaşılır ve doğru olacaktır.

K1 vitaminin bulunduğu besinler lahana, pazı , maydanoz, pancar, ıspanak, üzüm, soya fasulyesi, kivi ve erik örnek olarak verilebilir.

K2 vitamini ise genellikle hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak yağlı süt ürünleri, karaciğer, kırmızı et, süt, peynir, tereyağı verilebilir. Bunların yanı sıra fermente olan gıdalarda da K2 vitamini bulunmaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.