"İstiklalden İstikbale Çocuk Davamız" Sergisi Açıldı

Çankaya Belediyesi katkı sağladığı, Koç Üniversitesi VEKAM ve KOREV işbirliği ile hazırlanan "İstiklâlden İstikbale Çocuk Davamız" sergisi Zülfü Livaneli Kültür Merkezi'nde açıldı. Başkentlilerin yoğun ilgi gösterdiği sergi, 15 Temmuz’a kadar Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.

Çankaya Belediyesi, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) ile Koruyucu Aile, Evlat Edindirme Derneği (KOREV) işbirliği ile hazırlanan "İstiklâlden İstikbale Çocuk Davamız" sergisine ev sahipliği yapıyor. Türkiye Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin kuruluş yıldönümünde açılışı yapılan sergi, Zülfü Livaneli Kültür Merkezi'nde Başkentlilerle buluştu. Çankaya Belediyesi başkan yardımcıları İrfan Alkan ve Aydın Özsoy’un ev sahipliği yaptığı sergiye, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eşi de katıldı. Koç Üniversitesi Arkeoloji Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi ve VEKAM Direktörü Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, VEKAM Araştırma ve Eğitim Sorumlusu Alev Ayaokur ve KOREV Başkanı Ülkü Aydeniz'in konuşmalarıyla açılışı gerçekleşen sergi, sanatseverler ve STK temsilcilerinden gördü.

Küratörlüğünü VEKAM ekibinden Alev Ayaokur, Arzu Beril Kırcı ve Mehtap Türkyılmaz’ın yaptığı, tarihi ve görsel araştırmalar sonucu hazırlanan sergi, birçok vakıf ve derneğin de verdiği destekle arşiv notları, fotoğraf ve videolardan oluşan tarihi bir külliyatı ziyaretçileriyle buluşturuyor.

ÇOCUK DAVASI'NIN FİTİLİ NASIL ATEŞLENDİ?

19. Yüzyılda henüz Cumhuriyet ilan edilmeden önce Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yenilikçi devlet adamları ve aydınların çabalarıyla bir temele oturtulan çocuk koruma uygulamalarına odaklanan sergi, özellikle Balkan ve I. Dünya Savaşlarının beraberinde getirdiği kimsesiz çocuklar sorununa vurgu yapıyor.  Kimsesiz ve bakıma muhtaç çocukların himayesi konusunun daha organizasyonel yapıların ve politikaların temelini oluşturan Çocuk Davası’nın fitilinin nasıl ateşlediğine işaret eden sergi,  Kazım Karabekir Paşa’nın cephede verdiği çocuk mücadelesini; genç Cumhuriyetin kararlılığı ve Fuat Umay’ın adanmışlığıyla zorlu ekonomik koşullar altında kurulan Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin çalışmalarını geçmişten bugüne ziyaretçilerine sunmayı hedefliyor.

"İstiklalden İstikbale Çocuk Davamız" sergisi,  15 Temmuz’a kadar  Zülfü Livaneli Kültür Merkezi'nde 09.00-20.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

oehscbxrk4hlfq13qgubjjwz.jpg

roiv1bwdlukvbsmr6pncp9qo.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.