İSTANBUL, MODERN VE ÇAĞDAŞ KÜLTÜR MERKEZİNE KAVUŞTU
Beylikdüzü Belediyesi, İstanbul'un en iddialı kültür sanat merkezlerinden biri olan Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’ni sanats..
Beylikdüzü Belediyesi, İstanbul'un en iddialı kültür sanat merkezlerinden biri olan Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’ni sanatseverlerin hizmetine sundu. Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu siyaset, sanat ve medya dünyasının ünlü isimlerinin katılımıyla gerçekleşen açılış töreninde “Başkana makam bizim işimiz değil, millete makam bizim işimiz diyerek yenilenmiş haliyle İstanbul’a modern, çağdaş bir kültür merkezi kazandırdık” dedi.
Kültürel ve sosyal ihtiyaçların giderileceği merkezlerin yapımına büyük önem veren Beylikdüzü Belediyesi, tadilatı tamamlanan Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’ni hizmete açtı. Kültür merkezinin açılış töreni; Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Aksu, Sanatçı Zülfü Livaneli, Rutkay Aziz, Mahir Günşiray, gazeteci Nebil Özgentürk gibi siyaset, sanat ve medya dünyasının ünlü isimlerini Beylikdüzü’nde buluşturdu. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nin 750 kişilik sahnesi, bin kişilik çok amaçlı salonu, sergi ve sinema salonları, İstanbul’un en büyük belediye kütüphanesi olan Yaşar Kemal Kütüphanesi’yle fonksiyonel ve donanımlı bir kültür merkezi olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin kültür olduğunu söyleyen Zülfü Livaneli ise “Atatürk’ün ismiyle taçlanan bu kültür merkezi, umarım büyük sanatçılar yetiştirir.” dedi. CHP Grup Sözcüsü Faik Öztrak da Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nin Beylikdüzü’ne ve İstanbul’a hayırlı olmasını diledi. Kültür Merkezi’nin açılış kurdelesinin ve pastasının kesiminden sonra, Başkan İmamoğlu protokol üyeleri ve vatandaşlarla birlikte kültür merkezinin tüm birimlerini gezdi.
Kocabaş: “Köy Enstitüleri Eğitim Cennetiydi”
Yapılan tadilat sonrasında modern, fonksiyonel ve estetik bir yapıya kavuşan BAKSM, açılış töreninin hemen ardından iki önemli etkinliğe, ‘Hasan Âli Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ve Köy Enstitüleri’ konulu söyleşiye ve Cumhuriyet devrimlerinin eğitim alanındaki en önemli uygulamalarından Köy Enstitüleri’ni beyaz perdeye taşıyan ‘Yücel’in Çiçekleri’ belgesel filminin galasına ev sahipliği yaptı. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş ile Batı İstanbul Vakfı Genel Yayın Yönetmeni ve Yücel’in Çiçekleri filminin yönetmeni Cengiz Özkarabekir’in konuşmacı olarak katıldığı ‘Hasan Âli Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ve Köy Enstitüleri’ konulu söyleşinin moderatörlüğünü gazeteci Nebil Özgentürk yaptı. Söyleşide, Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un yaşam hikayelerinden anektotları dinleyicilerle paylaşarak Köy Enstitülerinin felsefesine, eğitim sistemine dair bilgiler aktaran Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, “Köy Enstitüleri laik, demokratik, bilimsel, karma eğitimin uygulandığı; yaparak, yaşayarak öğrenmeyi merkeze alan, nitelikli ve özgün eğitim kurumlarıydı. Köy Enstitüleri adeta bir eğitim cennetiydi. Ülkemizin eğitim politikasına yön verenlerin ve tüm eğitimcilerin güncel görevi, ‘Okullarımızı tekrar eğitim cenneti haline nasıl getiririz?’ olmalıdır.” dedi.
Özkarabekir, Filmin Yapım Sürecini Anlattı
‘Yücel’in Çiçekleri’ filmin hikayesini ve yapım süreci hakkında dinleyicilerle paylaşan Yönetmen Cengiz Özkarabekir ise “Ben, ‘Cennet Bahçesi’ olarak nitelenen Köy Enstitüleri’ni görmek ve araştırmak istedim. Filmin çekilmesine destek veren başta Ambarlı Römorkaj Pilotaj A.Ş (ARPAŞ) olmak üzere tüm sponsorlara, katkı sunan Beylikdüzü, Büyükçekmece ve Çatalca Belediyelerine, oyunculara ve yapım ekibine teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.
İmamoğlu: “Açılışımızı ‘Yücel’in Çiçekleri’ İle Taçlandırdık”
Söyleşinin ardından yönetmenliğini ve senaryosunu Cengiz Özkarabekir’in, müziklerini usta müzisyen Cahit Berkay’ın yaptığı “Yücel’in Çiçekleri” filminin gala gösterimi yapıldı. Mahir Günşiray, Ege, Tuluhan Tekelioğlu gibi sanat dünyasının ünlü isimlerinin katılımıyla BAKSM’de gerçekleşen gala gösterimine İstanbullu sanatseverler büyük ilgi gösterdi. BAKSM’nin açılışında, Köy Enstitüleri’ni anlatan bir belgeselin galasına ev sahipliği yapmaktan gurur ve mutluluk duyduğunu belirten Başkan İmamoğlu, konuşmasında “Kültür merkezimizin açılışını yaptığımız bu önemli günü, Türkiye Cumhuriyeti’nin en değerli eğitim olayı Köy Enstitüleri’yle ve onun kurucularının hikayesiyle taçlandırmak istedik. Katılım gösteren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. 2030 Vizyonu’muzda ortaya koyduğumuz Modern Kent Enstitüleri’ne bu ülkenin en hızlı şekilde ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.
Eronat, Filmin Yapımında Emeği Geçenlere Teşekkür Etti
Köy Enstitüleri projesinin yaratıcılarından dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in torunu Ali Eronat ise “Hasan Ali Yücel ve Köy Enstitüleri kırık bir aşk hikayesi gibidir. Çok duygulandım. Dedemi unutturmadıkları için başta Ekrem İmamoğlu olmak üzere filmin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ölümünden 57 yıl sonra O’nu sahiplenen herkese şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu. Filmin ana sponsoru Arpaş Yönetim Kurulu Başkanı Altan Köseoğlu ve ‘Yücel’in Çiçekleri filminin yönetmeni Cengiz Özkarabekir de filmin yapımına katkı sunan ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Film gösteriminin ardından, Başkan İmamoğlu ve protokol üyeleri, filmin yapımına katkı sunan kişi ve kurumlara plaket takdim etti.
Kaynak: Haberin Nabzı / Beylikdüzü
HABERE YORUM KAT