İSTANBUL DEPREMİ İÇİN YOL HARİTASI OLACAK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kahramanmaraş merkezli depremlerin insan ruh sağlığına etkileri ve süreç içerisinde nelerin yapılabileceğine dair çözüm önerilerinin ele alındığı “Depremin Sağlık ve Sosyal Etkilerinin Değerlendirilmesi Forumu” düzenledi. İBB Sağlık Dairesi Başkanlığı Toplum Ruh Sağlığı Hizmetleri koordinasyonuyla Yenibosna Dr. Enver Ören Kültür Merkezi’nde gerçekleşen foruma; Sağlık Dairesi Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit, Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdürü Uzm. Dr. M. Hakan Yılmaztürk, İBB Kültürel Etkinlikler Şube Müdürü Gül Ayşe Eken, İBB birim çalışanları, alanında uzman akademisyenler ve STK temsilcileri katılım sağladı.
Forumu’nun açılış konuşmasını gerçekleştiren İBB Sağlık Dairesi Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit, şunları söyledi:
UZMANLARLA BİRLİKTE DEĞERLENDİRECEĞİZ
“Yıkıcı depremlerim vatandaşlarımızın üzerinde birçok psikolojik etkilere sebep oldu. Forumda depremin olumsuz etkilerini alanında uzman akademisyenler ve sahada emek veren isimlerle birlikte değerlendireceğiz. Depremden sonra ortaya çıkan sağlık ve sosyal hizmet çalışmaları, göç hareketleri, eğitim çalışmaları, şiddet ile mücadele, medyanın etkin kullanımı, depremde adli süreçler ve hukuki destek, kültürel çalışmalar, depremde ilaç krizi gibi konu başlıklarıyla ilgili siz değerli hocalarımızdan alacağımız öneriler bizler için çok kıymetli. Buradan çıkacak sonuçlarla beklenilen İstanbul depreminde karşılaşabileceğimiz olumsuz durumlar karşısında nasıl başa çıkabileceğimize dair bir yol haritası oluşturacağız.”
TOPLUM RUH SAĞLIĞI BİLİM KURULU KURDUK
Depremden etkilenen afetzedelerin yaşadıkları psikolojik travma ile baş edebilmeleri ve en kısa zamanda ruh sağlıklarına kavuşabilmeleri adına hem İBB bünyesindeki klinik psikologlar hem de Türkiye Psikiyatri Derneği ve Türk Psikologlar Derneği gönüllüleriyle çalışmaların koordine edilmesi amacıyla, İBB Toplum Ruh Sağlığı Bilim Kurulu’nu hayata geçirdik. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz “Psikososyal Destek Hattı’yla” depremden etkilenmiş yurttaşlarımıza telefonla psikolojik danışmanlık hizmeti sunduk.
Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumlarda depremde sağlık çalışmaları, depremde sosyal hizmet çalışmaları, deprem sürecinde göç ve göçmenler, deprem sürecinde eğitim, deprem sürecinde şiddet ile mücadele, deprem sürecinde medyanın etkin kullanımı, depremde adli süreçler ve hukuki destek, depremde kültürel çalışmalar, depremde ilaç krizi gibi konu başlıkları konuşuldu. Konusunda uzman akademisyenler deprem bölgesinde yaptıkları çalışmalar üzerinden örneklerle olası İstanbul depreminde eksik olan noktaları değerlendirdiler ve bu noktalarda önerilerde bulundular.
HABERE YORUM KAT