İNTERNET BAĞIMLILIĞI; UYUŞTURUCU KULLANIMINDAN DA TEHLİKELİ OLABİLİR

İNTERNET BAĞIMLILIĞI; UYUŞTURUCU KULLANIMINDAN DA TEHLİKELİ OLABİLİR

Bakırköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen internet bağımlılığı paneline katılan &Ccedi..

Bakırköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen internet bağımlılığı paneline katılan ÇEMATEM(Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) doktoru Uzm. Dr. Arzu Çiftçi internet bağımlılığının ülkemizde her geçen gün arttığını belirterek çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bakırköy Belediyesi Tıp Merkezi Eğitim Salonu’nda gerçekleşen panelde konuşan Uzm. Dr. Arzu Çiftçi, internet bağımlılığının uyuşturucu kullanımdan daha tehlikeli olabileceğini söyledi.

İnternetin dürtü kontrolü tam gelişmediği için özellikle ergen yaştaki gençleri(12-20 yaş arası);  yavaş yavaş kendine çektiğini ve internet ile kısıtlı bir dünyada fark etmeden yaşamaya mecbur bıraktığını açıklayan Uzm. Dr. Arzu Çiftçi şunları söyledi: “ Ergenlik dönemi gaz pedalının sonuna kadar basıldığı ama frenin tutmadığı bir dönemdir. Arkadaş etkisi, arkadaş grubuna ait olma isteği gibi nedenlerle internet kullanımının artmasıyla birlikte zihinsel olarak internet meşguliyeti artıyor. İnternet bağımlılığı ile birlikte hiçbir şeyden haz alınmamaya başlanıyor. Dikkat azalıyor. Ders başarısı düşüyor. Sosyal hayattan vazgeçiliyor. Alkol, sigara, madde kullanımı artıyor. Obezite, eklem ağrıları, göz kuruluğu gibi sağlık problemleri artıyor. Banyo yapmaya bile üşenilmeye başlanıyor. Spor yapmamaya başlanılıyor. Depresyon, gerginlik, uykusuzluk, öfke, düşmanlık duygusu, huzursuzluk gibi hatta bazı oyunların istediği gibi yönlendirebildiği(mavi balina) intihara eğilim gibi ruhsal sağlığa olumsuz etkileri olabiliyor.”

 

AİLELERE UYARILAR

Uzm. Dr. Arzu Çiftçi internet bağımlılığının 2001’de %1.1  iken 2014 yılında %16 seviyesine çıktığını ve günümüzde de bu oranın daha da yükseldiğine dikkat çekerek aileleri uyararak şunları söyledi: “ İnternet bağımlılığı konusunda ailelere düşenler; bilinçli internet kullanımı konusunda çocuklarını uyarmaları, risk faktörleri ve koruyucu etmenlerin kontrolü ile erken tanı ve tedavi olarak sıralayabiliriz. Biz ÇEMATEM bünyesinde internet bağımlılığı polikliniğini bir yıl önce hizmete açtık. Aileler; mutlaka internet bağımlılığı olan çocuklarını tedavi ettirmeliler. Yoksa çok büyük sorunlarla karşılaşabilirler.”

 

BAŞKAN KERİMOĞLU: YURTTAŞLARIMIZI BİLİNÇLENDİRMEK İÇİN PANELLERİMİZ, SEMİNERLERİMİZ DEVAM EDECEK

Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu da bir açıklama yaparak, ”Bakırköy halkını sağlık konusunda bilinçlendirmek amacıyla panellere, seminerlere devam edeceğiz” dedi.


Kaynak: Haberin Nabzı / Bakırköy








HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.