İMAMOĞLU: YANGINLARDA SORUMLULUĞU BELEDİYELERE PAS ETME ÇABASI ACİZLİK

İMAMOĞLU: YANGINLARDA SORUMLULUĞU BELEDİYELERE PAS ETME ÇABASI ACİZLİK

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, orman yangınlarının kısa sürede söndürülememesindeki sorumluluk tartışmalarına ilişkin, "Bu ülkede en ücra köyünde yaşayan insan da şehirde yaşayan insan da bir ormanın kime ait olduğunu bilir.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, orman yangınlarının kısa sürede söndürülememesindeki sorumluluk tartışmalarına ilişkin, "Bu ülkede en ücra köyünde yaşayan insan da şehirde yaşayan insan da bir ormanın kime ait olduğunu bilir. ‘Çıkan bir kıvılcımdan dahi haberimiz olacak ve müdahale edeceğiz’ diye gazetelere manşet yapan Sayın Bakan’ın veya daha üst yetkililerin bugünse sorumluluğu belediyelere pas etme çabasında olmasını, derin bir acizlik, yurttaşlarımızı aldatma çabası olarak görüyorum. Ama milletimiz buna kanmaz” dedi.

İBB Başkanıİmamoğlu, öz kaynak, bütçe yetersizliği nedeniyle Haziran 2017'de başlayan inşaat çalışmaları 2018 yılı sonunda durdurulan, ancak 2020'de kaynak sorunu giderilerek yeniden çalışmalara başlayan Rumelihisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı’ndaki çalışmaları yerinde inceledi. Temmuz 2021 itibariyle hattın inşaat genel ilerlemesinin yüzde 78’e, araç ve füniküler elektromekanik sistemi imalat ilerlemesinin ise yüzde 90’lar seviyesine çıkarıldığını bildiren İmamoğlu, M6 metro hattıyla bağlantısı olan füniküleri, Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve öğretim üyelerinin rahatlıkla kullanabileceğine işaret etti. Aşiyan'a fünikülerle inen vatandaşların Aşiyan'dan da şehir hatlarıyla deniz yolculuğuna devam ederek, Anadolu Hisarı, Küçüksu veya Kandilli'ye ulaşabileceği bilgisini verdi. İmamoğlu, bunun organizasyonuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

"4 NOKTADA FÜNİKÜLER ÇALIŞMASI YAPIYORUZ"

Boğaz hattında füniküler çalışmalarına ayrı bir önem verdiklerini belirten İmamoğlu, “Bu projenin haricinde, 4 noktada füniküler projesi çalışıyoruz. İstanbullulara bu müjdeleri de en yakın zamanda vermek arzusundayız. Bir tanesinde son aşamalara geldik. Orada da İTÜ’nün iki kampüsünden İstinye'ye bağlantısı olan, 2,6 kilometrelik bir hat. Sıkı bir füniküler hattı. Dünyada nadir gözüken, orta istasyonu olan bir hat olacak. Bu yönüyle de çok özel bir çalışma sürdürüyoruz” dedi.

“YANGINLARDA SORUMLULUĞU BELEDİYELERE PAS ETME ÇABASI ACİZLİK”

“Ülkemizin birçok farklı sorunu var, canımızın sıkıldığı birçok olay yaşıyoruz” diyen İmamoğlu, Akdeniz ve Ege bölgesinde onlarca noktada süren yangınların söndürülmesindeki gecikmede sorumluluğun kimde olduğu yönündeki tartışmaları işaret ederek şunları söyledi:

“Son yangın konuları da ne yazık ki milletçe bizim çok canımızı yaktı. Ama bir yandan hayatın gereği, büyük şehirlerimizin ihtiyacı noktasında sorumluluk alanlarımızla ilgili -altınıçiziyorum, sorumluluk alanlarımızla ilgili- işimize liyakatli insanlarla, doğru projelerle, doğru finansman modeliyle devam ediyoruz. Umut ediyorum ki sorumluluk alanında olan işlere her kurum aynı ilgiyi, aynıözeni göstersinler. Yani bu ülkede, en ücra köyünde yaşayan insan da şehirde yaşayan insan da bir ormanın kime ait olduğunu bilir. Nasıl ki İstanbul şehrinin, şehirle ilgili sorunları bize aitse; metro, füniküler gibi işlerin zamanında yapılması, finansmanının bulunması, zamanında bir trenin siparişinin verilip, inşaat biterken gelmesi gibi senkron işler üretme becerisini gösterme zorunluluğumuz varsa -ki bunu iyi temsil ettiğimizi düşünüyorum- işte aynışekilde orman sorumluluğunun da Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait olduğunu, belediyelere ait olmadığını ve orada ‘Çıkan bir kıvılcımdan dahi haberimiz olacak ve müdahale edeceğiz’ deyip gazetelere manşet yapan Sayın Bakan’ın veya daha üst yetkililerin bugün ise sorumluluğu belediyelere pas etme çabasında olmasını, derin bir acizlik olarak görüyorum. Yurttaşlarımızı aldatma çabası olarak görüyorum ama milletimiz buna kanmaz. Şu anda orman teşkilatı, itfaiye, yangın ile ilgili teşkilatlar, bizim de İstanbul İtfaiyemizin ekipleri, onlarca aracı, yüzlerce personeliyle bölgede hizmetine devam ediyor. Allah hepsini korusun.”

"HERKES İŞİNİ YAPACAK"

Yangınların bir an önce sona ermesi ve yanan alanların korumaya alınması yönündeki temennilerini dile getiren İmamoğlu, “Sorumluluk alanımız olan kent içi yaşamda, bütün işlerimizi zamanında, doğru tasarlayarak, doğru bütçeyle, doğru insanlarla; yüklenicisinden, çalışan, burada kaynağı yapan emekçisine kadar herkesin işine odaklandığı ve işini yaptığı, başka işlerle uğraşmadığı dönemi yaşatmak istiyoruz. Herkes işini yapacak” dedi.

"BEN KENDİM İÇİN KONUT YAPMAM, ÖYLE BİR İDDİA OLMAZ"

Bu arada, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Aşiyan’da İBB’ye ait bir arazide kendisi için konut yaptırdığı yönünde iddialar bulunduğunu söyleyen gazeteciye şu karşılığı verdi:

"Kendim için konut yapmam. Öyle bir iddia olmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kendi arazileri, kendi binaları vardır. Bu binaların kullanımları için kurum karar verir. Bunun adı lojmandır, başka bir şeydir. Kendisi için birisi konut yapmaz. Böyle bir şey olmaz, lojman yapar, lojmanın nasıl yapıldığını da kamuoyu ile paylaşırız, gizli bir işimiz yok.

Şunu duyuyorum; bazı inşaatlarımıza gece girmeye çalışan ajanslar, yan duvarına tırmanıp oradan görüntü almaya çalışan televizyonlar, böyle şeyler duyuyorum. O basına Allah akıl versin. Var olan Büyükşehir Belediyesinin binaları. Yeni bir bina yapmak yok. Ama biz tarihi eserleri koruyoruz, binaları restore ediyoruz, senin gibi basın mensuplarının binanın yan duvarından tırmanıp, komşu binanın üstünden çıkıp, kendi canını da tehlikeye atıp komik komik işlere başvurmasını istemiyoruz. Bize soru sorun, biz cevap veririz. Zaten halkımızın bilgi alması gerektiği yerde bu bilgiyi veririz. Yaptığımız her şey, kamu malıüzerindedir, kamuya aittir, kişiye ait değildir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.