İMAMOĞLU: DEĞİŞİMİN YERELDEN BAŞLAYACAĞINI TÜM DÜNYAYA KANITLAYACAĞIZ
Londra merkezli “The Economist” dergisinin düzenlediği “5. Sürdürülebilirlik Zirvesi”nde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, pandemi sürecinde şehir diplomasisinin hayati bir rol oynadığına dikkat çekti.
Londra merkezli “The Economist” dergisinin düzenlediği “5. Sürdürülebilirlik Zirvesi”nde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, pandemi sürecinde şehir diplomasisinin hayati bir rol oynadığına dikkat çekti. İmamoğlu, “Sınırları paylaşıyoruz, kültürleri paylaşıyoruz ve hatta sorunları paylaşıyoruz. O zaman neden bu yükü birlikte omuzlamayalım? Bu sayede değişimin yerelden başlayacağını tüm dünyaya kanıtlayabileceğiz” dedi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Londra merkezli “The Economist” dergisi tarafından düzenlenen Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis, Yunanistan Belediyeler Birliği ve Trikala Belediye Başkanı Dimitris Papastergiou ile WIND Hellas Kurumsal İlişkilerden Sorumlu İcra Direktörü George Tsaprounis’un yer aldığı“5. Sürdürülebilirlik Zirvesi”ne çevrim içi olarak katıldı.
Zirvede, “Covid-19 dönemi sonrası sürdürülebilir şehirler” konusu ele alındı. Zirve katılımcısı konuklara; “Şehirler, sürdürülebilirliğin sağlanmasında ulusal hükümetin oynayamayacağı hangi rolü oynayabilir” ve “Şehir düzeyinde uluslararası iş birliği, iklim değişikliğine yönelik küresel çabaları nasıl geliştirebilir” soruları yöneltildi.
İmamoğlu, zirvede şunları söyledi:
“ASKIDA FATURA, ÇIĞIR AÇTI: Pandemi, sosyal ve ekonomik kalkınmayı pek çok düzeyde engelledi. Covid-19 sürecinde temel ihtiyaçların sağlanmasına yönelik çalışmalara yönelmek zorunda kaldık. ‘Askıda fatura’ gibi küresel anlamda çığır açan dijital dayanışma kampanyası bunlardan biri oldu. Bu anlamda pandemi hem İstanbulluları birbirine yaklaştırmış hem de kentsel dayanışmayı artırmıştır.
BÖLGESEL İSTİHDAM MERKEZİ 20 BİN İSTANBULLUYA İŞ BULDU: Pandemi sırasında artan yoksulluk biçimleriyle mücadele etmek için istihdam yaratmaya odaklandık. Bu çerçevede İBB olarak kurduğumuz ‘Bölgesel İstihdam Merkezleri’, yaklaşık 20 bin İstanbulluya iş buldu.
MERKEZİ YÖNETİMLER TEK BAŞLARINA SORUNLARI AŞAMAZ: Bu süreçte merkezi hükümetler ise yerel gündem ile yeterince entegre olmadı. 2007 yılından bu yana kentlerde yaşayanların sayısının tarihte ilk kez kırsal kesimde yaşayanları geride bıraktığını biliyoruz. Bu gerçek bize, şehirlerin artık her zamankinden daha karmaşık hale gelen en acil küresel zorlukların hem aktörleri hem de kurbanları olduğunu göstermektedir. Bu nedenle merkezi yönetimler, artık makro düzeydeki politikalarla bu karmaşık sorun ağını tek başlarına aşabilecek durumda değiller. Yerel yönetimler, her gün sokağa çıkan, insanlarla ve sorunlarla ilk elden yüzleşenlerdir. Bu nedenle her zaman yerelin bilgisiyle kişiye özel çözümler üretmemiz gerekecektir. İnsanları her bir yerel eyleme entegre etmek için onları dinlemeli ve sürdürülebilirlik hedeflerimizi yerelleştirmeliyiz.
NEDEN BU YÜKÜ BİRLİKTE OMUZLAMAYALIM? Pandemi deneyimi ve iklim krizinin neden olduğu aşırı hava koşullarının artışı, gezegenimizin öfkesine karşı insanlık olarak ne kadar küçük olduğumuzu bize gösterdi. Ancak olumlu bir açıdan bakarsak, birlikte hareket ettiğimizde ne kadar güçlü olabileceğimizi de göstermektedir. Bu günlerde herkes güvende olana kadar, kimsenin güvende olmadığına tanık olmaktayız. Bu bağlamda, şehir diplomasisi hayati bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, özellikle ‘C40’, ‘Urban 20’ ve ‘Küresel Belediye Başkanları Sözleşmesi’ gibi uluslararası ağlar aracılığıyla, diğer şehirlerle yakın çalışmaya özel önem veriyoruz. En son İstanbul ve Balkan şehirleri arasında ortak bir girişim başlattık. Bunun dünyanın geri kalanı için eşsiz bir örnek olacağına inanıyorum. Sınırları paylaşıyoruz, kültürleri paylaşıyoruz ve hatta sorunları paylaşıyoruz. O zaman neden bu yükü birlikte omuzlamayalım? Bu sayede değişimin yerelden başlayacağını tüm dünyaya kanıtlayabileceğiz.”
HABERE YORUM KAT