İMAMOĞLU, 2022'DE MUHTARLAR İÇİN 10 MİLYON LİRAYA YAKIN BÜTÇE AYIRACAKLARINI SÖYLEDİ
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla kentte görev yapan 962 mahalle muhtarıyla yemekte bir araya geldi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla kentte görev yapan 962 mahalle muhtarıyla yemekte bir araya geldi. İmamoğlu, 2022'de mağdur olan muhtarlara destek vermek üzere minimum 5-6 milyon lira olmak üzere 10 milyon liraya yakın bütçe ayıracaklarını söyledi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Ekim Muhtarlar Günü kapsamında, kentte görev alan 962 muhtarla Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde organize edilen yemekte buluştu. Muhtarların ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara çözüm önerilerine yönelik çalışmalar yürütülmesi amacıyla düzenlenen yemekte, her masada bir yönetici bulundu. Yemek öncesinde, sırasıyla İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkanı Kadir Delibalta, Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Başkanı Selami Aykut ve İmamoğlu birer konuşma yaptı. Muhtarlar olarak ortak sorunlarını ve kendi çözüm önerilerini dile getiren Delibalta ve Aykut, İBB’den kendilerine yönelik bütçe oluşturulmasını talep etti.
Ekrem İmamoğlu da yaptığı konuşmada, muhtarlığın, Türkiye’nin 200 yıla kadar uzanan demokrasi tarihi içerisinde vatandaşlara hizmet eden asil bir kurum olduğunu vurguladı. İmamoğlu, şunları söyledi:
BU KONUNUN KÖKTEN HALLEDİLMESİ GEREK: “Burada bulunan hiçbir muhtarımızın siyasi partisi yok. Parti temelli bir adaylığı da yok. ‘Ben adayım’ deyip, ‘Vatandaşa hizmet etmek istiyorum’ diyerek yola çıkan muhtarlarımız, bütün hazırlığını yapıyor, kampanyasını kendisi hazırlıyor, mesajlarını kendisi toparlıyor ve vatandaşın huzuruna çıkıyor. Vatandaş da seçiyor muhtarımızı ve muhtarımızdan hizmet bekliyor. Muhtarlığın kanunda bir tarifi de yok. Bu konunun kökten halledilmesi gerek. Son 15-20 yıl içerisinde bu konuda açıklama yapan tek siyasi parti CHP. En son yine birkaç toplantıda Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da muhtarlarla ilgili sürece dair birkaç kez önerisini dile getirdi.
MUHTARLAR YEREL YÖNETİMLERİN PARÇASI OLMALI: Muhtarlığın yerel yönetimin bir parçası olması gerekir. Düzenlenecek kanunla, muhtarlığın bütçesi net olarak tanımlanır. Nasıl kaymakamlığın bütçesi varsa, nasıl belediye başkanlığının bütçesi varsa, muhtarlığın da bütçesi tanımlanır, görevi mukabilinde, görevinin sınırları içerisinde. Abartılı bir şey istemez zaten muhtar. Öyle bir derdi yok. Nüfusuna göre, yapısına göre, sistemine göre tanımlanır. Ve bu çok makul bir bütçe şekliyle tanımlanır. Bu ister belediyeler üzerinden yönetilir ister kaymakamlıklar üzerinden yönetilir. Zor bir şey değil. Niye ortada birisi için çözüm, birisi için bahane olsun? Ya vardır ya yoktur.
BURADAN MECLİS'E MESAJ YOLLUYORUM: Buradan ben duyuruyorum kardeşim. Muhtarlarımız ilçe meclislerine katılsın. Oy hakkı olmasın ama ilçe meclislerine katılsın. Önerge verme hakkı olsun. Önergeleri Meclis’te okusun. Gündeme alınır, alınmaz; o ayrı. Ama görevinin sorumluluğunu yerine getirecek kanallar açık olsun, mekanizmalar açık olsun. Ben bunu ilçe belediye başkanlığım döneminde yaptım. Keyif de aldım. İşime de çok yaradı. Buradan da Meclis’e mesaj yolluyorum. Lütfen, hükümetin bu konuda bir kanun taslağıçalışmasını yapmasını, tarafları masaya davet etmesini sağlayın. Siyasi partiler orada, muhtarlar burada, yerel yöneticiler burada. Konuşalım; ortak akılla, birkaç metinde bu iş sağlama bağlayalım. ‘O onu verdi, bu bunu verdiyle’ bu iş olmaz.
İLÇE BELEDİYELERİNİN MUHTARLARA SAHİP ÇIKMA SORUMLULUĞU VARDIR: İlçe belediyeleri, muhtarların sorunlarının çözümü noktasında önemli. 39 ilçenin 39’unun da -siyasi parti ayrımı yapmaksızın- muhtarlara sahip çıkmak için elinden geleni yapma mecburiyeti vardır. Şimdi biz burada, 962 muhtarımızla sohbet ediyoruz. Ama ilçemiz var; 10 muhtarı var, 8 muhtarı var, 11 muhtarı var, 14 muhtarı var. İlçe ilçe bu işin çözümü makuldür ve makbuldür. Bu yönüyle bütün ilçe belediye başkanlarımızı, en azından sürecin toparlanmasına dönük sağlıklı adım atmalarınıöneriyorum. Muhtarlarla kurduğumuz ilişkinin daha kurumsal olabilmesi için çabalarımız devam ediyor. Bu amaçla kurum tarihinde ilk defa, Meclis kararıyla "Muhtarlıklar Daire Başkanlığı'nı kurduk.
MAĞDUR EDİLEN MUHTARLAR İÇİN BÜTÇE: Önümüzdeki yıl daha etkin bir süreç işletilmesi noktasında çalışma arkadaşlarıma talimat verdim. Sürecin yönetilebilmesi adına; hiç destek almayan, hiçbir şekilde destek almayan ve mağdur edilen muhtarlarımız başta olmak üzere, bu sürecin yönetilmesinde, organize edilmesinde de iki federasyonun başkanları sürecin içinde olsunlar, sürecin teminatı olsunlar. En ahlaklı, en şeffaf bir biçimde katkılar sunsunlar. Eksik destek alanlara nasıl ilave katkı sunulabilir noktasında bir çalışma masası kurulması talimatını verdim. 2022 yılı içerisinde elimizden gelen en üst seviyede katkıyı sunma çabası içerisindeyiz. Minimum 5-6 milyon lira olmak üzere 10 milyon liraya yakın bütçeye de çıkmayıöngörüyoruz; çalışacağız. Muhtarlarımızın yanında olacak bu bütçeyi, mağdur edilen muhtarların ihtiyaçları karşılanmak üzere 2022 bütçesinde kullanacağımızı da size söylemek istiyorum.”
MUHTARLAR KOROSU SAHNE ALDI
Konuşmaların ardından 60 kişilik Muhtarlar Korosu sahne aldı. Kendi tabirleriyle İstanbul’un cefasınıçeken muhtarlar, meslektaşlarının hareketli türküleri eşliğinde halay çekti. İmamoğlu da muhtarlar korosuna eşlik etti.
HABERE YORUM KAT