Hem Sokak Canlılarının Yaşamı Korunmalı Hem de Toplumun Güvenliği Sağlanmalı

Hem Sokak Canlılarının Yaşamı Korunmalı Hem de Toplumun Güvenliği Sağlanmalı

 

BüyükşehirSokak Hayvanları Bakımevi’ne yeni araçlar alındı, gönüllülere mama dağıtıldı.

 

4 Ekim DünyaHayvanları Koruma Günü vesilesiyle Adana Büyükşehir Belediyesi Sokak HayvanlarıBakımevi Merkezi’nde etkinlik düzenlendi.

EtkinliğeAdana Büyükşehir Belediyesi Bürokratları, Adana Veteriner Hekimler OdasıBaşkanı Nihat Köse ve oda yönetim kurulu üyeleri, HAYKONFED Başkanı Nesrin Çıtırıkve gönüllüler, Salbaş Şehit Zeki Kütük Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri ilevatandaşlar katıldı.

Saygı duruşuve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda bakımevine alınan yeniaraçların tanıtımı yapıldı, gönüllülere mama dağıtımı gerçekleştirildi vebakımevinde incelemelerde bulunuldu.

 

TIBBI KOŞULLAR GEREKTİRMEDİĞİ SÜRECEHAYVAN YAŞAMINA SOR VEREMEYİZ

Sokakhayvanları ile ilgili 2 Ağustos’ta yapılan kanun düzenlemesine değinen Adana VeterinerHekimler Odası Başkanı Nihat Köse, bu düzenlemenin veteriner hekim meslekodalarının görüşü alınmadan yapıldığını, veteriner hekimlerin hayvanlarıyaşatmak üzere eğitim aldığını, tıbbi koşullar gerekmediği sürece hiçbir canlınınyaşamına son vermeyeceklerini kaydederek, sokak hayvanları sorununu kısırlaştırmaile çözülebileceğini vurguladı.

Başkan Köse,tüm belediyelerin ivedilikle sokak hayvanları için bakımevi kurmalarıgerektiğini bildirerek, “İlçe belediyeleri veteriner işleri müdürlüğü,büyükşehir belediyeleri de veteriner işleri halk sağlığı daire başkanlığıkurarak hem hayvan sağlığını hem de insan sağlığını korumalıdır. Sorun sadecebu özel günde sosyal medya hesaplarından mesaj vererek değil, sorumlularınüzerine düşeni yapması ile çözülür” dedi.

KISIRLAŞTIRMA TEK ÇÖZÜM

HAYKONFEDBaşkanı Nesrin Çıtırık da sokaklarda besleme yapan gönüllülerin emekli, maddidurumu iyi olmayan ve düşük gelirli insanlar olduğunu ama sevgilerinin çokbüyük olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu insanlar zor şartlarda bileelinde avcunda olanla mama, kırıntı alarak hayvanları besliyor.Kısırlaştırmanın tek çözüm olduğunu ve tüm belediyelerin acilen görevleriniyapması gerektiğini sürekli dile getiriyoruz.”

HAYVANLARIMIZIN REFAHI VE TOPLUMUNGÜVENLİĞİ BİRLİKTE GÖZETİLMELİ, BÜTÜN KURUM VE KURULUŞLAR ÜZERLERİNE DÜŞENİYAPMALI

AdanaBüyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Gürkan Ateş ise sokakhayvanları sorununun yalnızca bir barınma meselesinin olmadığını aynı zamandatoplumsal, çevresel ve sağlıkla ilgili birçok boyutu bulunan bir sorun olduğunuvurguladı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın sokak canlılarısorununa verdiği öneme binaen oldukça hassas davrandıklarını bildiren Dr.Gürkan Ateş şöyle devam etti: “Yapılan çalışmalarda hayvan refahını gözetirken,vatandaşlarımızın güvenliği ve toplum huzuru da büyük önem taşımaktadır. 2Ağustos’ta yapılan yasal düzenlemeyle ‘topla - aşıla ve kısırlaştır- yerine bırak’uygulaması terkedilerek tüm sokak köpekleri toplatılarak sahiplendirilinceyekadar bakımevlerinde bakılması öngörülmekte ve bu durum bakımevi kapasitesininkısa sürede dolmasına neden olacak ve kısırlaştırma faaliyetleri azalacaktır. Bununsonucu olarak da popülasyon hızlıca artacak. Ülkemizde yaklaşık 4 milyon sokakköpeği mevcut. Bu hayvanlar için toplamda 322 barınaktaki toplam kapasite 105bin. Diğer önemli husus ise Adana genelinde ilçe Belediyeleri’nin ya barınağıyok ya da kapasitesi çok sınırlı. Mevcutdurum düşünüldüğünde hayvan varlığı ve barınak kapasitelerikarşılaştırıldığında yeni düzenlenen yasanın hayata geçirilmesi noktasındaciddi sıkıntılar oluşacağı aşikardır. Sokak hayvanı popülasyonunu kontrolaltına almanın en etkili yolu, sorumluluğu sadece belirli kurumlara bırakmadan,tüm ilgili paydaşların bu konuda aktif rol almasıdır. Kısırlaştırma faaliyetleri,kontrolsüz üremenin önüne geçmek için en önemli adımdır. Bu çalışmalar düzenlive planlı bir şekilde yürütülmezse, sokak hayvanlarının sayısı hızla artacak,bu da hem hayvan refahını olumsuz etkileyecek hem de vatandaşlarımızın can güvenliğinitehlikeye atacaktır.

Görevegeldiğimiz 2019 yılından bu yana Belediyemiz120 dönüm arazi üzerinde yenimodern bir sokak hayvanları bakımevinin yanı sıra Çobandede kedi kısırlaştırmamerkezini faaliyete açtık ve bu süre zarfında;

153 Gelen İhbar: 598.062

Gelen Hayvan sayısı: 114.380,

Yapılan Kısırlaştırma: 30.000,

Sahiplendirilen Hayvan: 8.000

Yapılan Tıbbı Müdahale: 571.799

Alınan Mama Miktarı: 467.000 kg köpek maması, 204.000kedi maması olmak üzere toplam 671.000 kg kuru mama alımı yapılmıştır

Adana’da sokakhayvanlarının yönetimi, yalnızca belediyemizin değil, toplumun tümpaydaşlarının ortak sorumluluğudur. Hep birlikte çalışarak, hayvan refahını gözeten, toplumsalhuzuru sağlayan ve sürdürülebilir bir çözüm geliştirmek mümkünolacaktır. Amacımız, sokak hayvanlarının doğal yaşam alanlarında sağlıklı vegüvenli bir şekilde yaşamalarını sağlarken, vatandaşlarımızın güvenliğini de enüst düzeyde tutmaktır. Biz herkes için buradayız. “

3ccfn0nhuzywtvqaIqlv15ow.jpg

h3pjovItxslfamqfzp5my6ob.jpg

fihq8w4dcjmzygc52xdaehyz.jpg

dmelczogv72ap6rox8nmgr0s.jpg

cf84o2t3aqrgszczhbumtpbI.jpg

2hg8r64tkok1xofhwcctqfuu.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.