Gamze Akkuş İlgezdi: “Bakımevi Değil Ölüm Evi…”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, son dönemde bakımevlerinde yaşanan ölüm vakalarının peşine düştü. Bakımevlerinin adeta ölüm evlerine dönüştüğünü dile getiren Akkuş İlgezdi, “Devletin, engelli vatandaşlarımızın temel bakımına yönelik bir politikası ne yazık ki yok. Oysaki bu sosyal devlet anlayışının kamusal bir ödevidir. Engelli vatandaşlarımızın bakımını büyük oranda özel işletmeler üstleniyor. O da ciddi bir maliyet gerektiriyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre; 2021 yılı Temmuz ayında 294 merkez bulunuyor. 40 bini aşkın engelli bireyin yüzde 75’i özel bakım merkezlerinde kalıyor. Bu merkezlerin denetimi yapılmadığı için de son zamanlarda birçok ölümlü vakaya tanık olduk. Bu ölümlerin nedeni ve denetimlerdeki aksaklıklar ihmaller araştırılmalı; otizmli yavrularımız ve engelli vatandaşlarımız, insan onuruna yakışır bir şekilde, itinalı bir bakım hizmeti ve iyi muamele ile yaşamına devam edebilmelidir. Bu bir lütuf değil onların insanca yaşam hakkıdır” dedi.
İHMAL VE ÖLÜMLERİN NEDENLERİ ARAŞTIRILSIN ÖNERGESİ…
Sultanbeyli’de özel bir engelli bakım merkezinde kalan otizmli Oğuz Sercan Şevker iddiaya göre yasak olmasına rağmen elma yedirildiği için hayatını kaybetti. 3 ay önce Büyükçekmece’deki özel bir bakımevinde otizmli Mehmet Eres, iddiaya göre hastabakıcıların işkencesi sonucu öldü. 2 yıl önce devlet bakımevinde Sinan Gündoğdu bir değil birçok kez bakıcı şiddetine maruz kaldı ve kaburgaları kırıldı. Daha birçok vakanın olduğu söylenen özel bakımevlerinde yaşananlar, CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi’yi harekete geçirdi. Özel bakımevlerinde yaşanan ölümlü vakaların nedeninin araştırılmasına ilişkin Araştırma Önergesi hazırlayan Akkuş İlgezdi, şunları söyledi:
ÖZEL BAKIMEVLERİNDE GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜYORLAR
“Geçtiğimiz haftalarda elma yediği için yaşamını yitiren otizmli evladımız Oğuz Sercan Şevker için elmayı bahçeden kendisi koparıp yedi açıklaması yapıldı. Bu açıklama yapılırken otizmli evladımızın ailesini hiç düşündüler mi? Böyle bir açıklama insan hayatının ne kadar basite aldıklarının bir kanıtı aslında. Bu evladımızın daha önce de burnu kırılmış, o zamanda ağaçtan mı düşmüştü? Özel bakım merkezlerinin denetimi artık ciddiye alınmalı. Özel bakım merkezlerine, müfettiş geleceği önceden haber verilerek yapılan denetimler yüzünden bugün otizmli evlatlarımızın yasını tutuyoruz. 2020 yılında Mustafa Koç yavrumuz, bakımevinin ihmali sonucu kusmuğunda boğularak öldü, personel yetersizliği dediler. İşkenceye maruz kalan, taciz edilen, eziyet gören, dövülen, aç bırakılan, ihmal edilen otizmli yavrularımız göz göre göre bakımevlerinde yaşamını yitiyor.”
Engellilerin toplumdan izole edildiği, dört duvar arasına sıkıştırıldığı, insanlık onuruna yakışmayan bir yaşama mecbur bırakıldıklarına değinen Dr. Akkuş İlgezdi, sözlerine şöyle devam etti:
SERTİFİKA PROGRAMLARI YETERLİ Mİ?
“Bakımevlerinde çalışmak için 30 günlük eğitimle, çokcüzi miktarlara sertifika programları var. 85 saatlik uzaktan eğitimle 50 puanı alan bakımevlerinde çalışabiliyor. Zihinsel engellilere, otizmlilere, özel eğitim ve bakım gerektiren tüm vatandaşlarımıza kaliteli bir yaşam sunmak için bu sertifika programları ne derece yeterli? 30 günde neyi öğrenecekler? Özel bakım evlerindeki yavrularımızı, hiçbir uzmanlığı olmadan bir sertifika ile işe girenlerin insafına terk edemeyiz. Güvenlik görevlisi mi seçiyorsunuz? Özel bakımevlerinin denetimini ve bakımevlerinde hizmet veren görevlilerin işe alınma kurallarını önemsemeyenler, yaşanan ölümlerin başlıca sorumlularıdır. Bu sebeple bakımevleri artık ölüm evlerine evrilmiş durumdadır. Bu konuda hazırlamış olduğumuz araştırma önergemizin amacına ulaşmasını, ölümlü vakaların, özel bakımevlerindeki ihmallerin ve denetim sıkıntılarının araştırılmasını ve kayıtlara geçmesini istiyoruz. Bakımevlerinden bir yavrumuzun daha cenazesinin çıkmasını istemiyoruz.”
HABERE YORUM KAT