Fazla İlaç Kullanımının Zararları

Fazla İlaç Kullanımının Zararları

Günümüzde bazı insanlar en ufak bir baş ağrısının bile ilaç içmeden önüne geçmiyor. Bu yüzdendir ki sürekli ilaç içerek kendi ağrılarını dindirmeye çalışıyor.

Bir ilaç doğru bir teşhiste sonra verilse bile gerekli doz ve düzeyde kullanılması gerekmektedir. Bu doz ve düzeyin üzerine çıkılması durumunda ilaç iyileştirici olan etkisini yitirir ve kişide ciddi sorunlara yol açıp fazla ilaç kullanımının zararlarına neden olmaktadır. Belirli bir amaç için verilen ilacın kişide olumlu etki yaratması ancak akılcı ilaç kullanımı ile mümkün olabilmektedir.

Doğru ve yeterli ilaç kullanımı nedir?

Hastaların hastalıklarının tedavisi için verilen gerekli ilaçların doğru bir şekilde ve verilen öğün içilmesine doğru ilaç kullanımı denilir.

Bir tedavi için uygulanacak ilaç tedavisinin seçimi akıllı ilaç kullanımında ilk basamak olarak görülmektedir. Daha sonrasında ise dikkat edilmesi gereken basamaklar şöyledir; ilacın doğru miktarda, doğru zamanda ve gerektiği kadar uygulanmasıdır.

Bağışıklık sistemi nasıl çalışmaktadır?

Bağışıklık sistemi vücudu hastalıklardan korumak için çeşitli antikorlar yardımı ile faaliyet göstermektedir.

Bağışıklık sisteminde bulunan ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan antikor türleri. Vücutta zararlı organizmaların bulunmaması için önemlidir.

 Bu tür hastalıklara karşı savunma gösterebilmesi için vücudun bağışıklık sisteminin güçlü ve doğru bir şekilde çalışması en önemli unsurdur. Bunun içinde kişinin vücudunun yeterli bir seviyede direnç göstermesi gerekmektedir.

Direnç yeteneği azalmış ise kişiyi hastalıklara karşı daha korunmasız ve enfeksiyonlara yatkın hale getirmektedir. Bu yüzdendir ki bağışıklık sistemini güçsüz düşüren yanlış ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.

Fazla ilaç kullanımının zararları nelerdir?

Vücut da hastalıklara karşı bir savunma sistemi bulunmaktadır, bu sistem herhangi bir hastalıkla karşı karşıya kaldığı zaman hızla geliştirilmiş bir savunma mekanizması haline gelmektedir. Bu sistem çeşitli antikorların yardımı ile birlikte hastalık yapıcı olan antijenlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Farklı hastalıklar ile karşılaştırıldığında ise o etkene karşı savunma geliştirerek vücudun  devamlı olarak korunmasına yardımcı olur.

Ancak antibiyotik ve benzeri ilaçların doktor tavsiyesi olmadan kullanılması bağışıklık sisteminin gerekli savunmayı yapmasının önüne geçer ve bizleri hastalıklara karşı daha korunmasız bir hale getirmektedir.

Fazla ilaç kullanımının vücuda zararları nelerdir?

İlaçların gerektiğinden fazla kullanımı bağışıklık sisteminde olumsuzluklara yol açtığı gibi çeşitli doku ve organlara da zarar vermektedir. Bunlara örnek olarak aşağıdakiler verilebilir;

Fazla ağrı kesici kullanımı başta mide olmak üzere sindirim kanalındaki birçok organa zarar verebilmektedir. Midede bulununan mukoza fazla ağrı kesici kullanımı ile birlikte  zarar görür ve mide kanamalarının önünü açar.

Aynı zamanda ağrı kesici ve antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımı karaciğere de büyük oranda zarar vermektedir. Bundan dolayı olarak karaciğer yetmezliği gibi birçok sağlık sorunu görülebilir.

Gereksiz ve fazla ilaç kullanımı bağırsağın fonksiyonunu bozarak kronik ishal problemine neden olabilir.

Böbrek fonksiyonlarıni bozarak, böbrek yetmezliğine de yol açabilmektedir gereksiz ilaç kullanımı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.