Eyüpsultan Türbe Hamamı Müzesi ziyaretçilerin ilgi odağı oldu

Eyüpsultan Türbe Hamamı Müzesi ziyaretçilerin ilgi odağı oldu

HAFTANIN 6 GÜNÜ ZİYARETE AÇIK

Fatih Sultan Mehmed Külliyesi içerisinde yer alan ve uzun süredir metruk halde bulunan hamam, Eyüpsultan Belediyesi tarafından restorasyonu ve işlevlendirme çalışması tamamlanarak su kültürünü anlatan bir müze haline getirildi.

Eyüpsultan Türbe Hamamı Müzesi açılışının ardından Pazartesi hariç haftanın 6 günü sabah 09:00 ile akşam 18:00 saatleri arası ziyaretçilere hizmet vermeye başladı.

İKİ AY BOYUNCA ÜCRETSİZ

Hamam, iki ay boyunca tüm vatandaşlar tarafından ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

İki ay sonunda ise müze ziyaret ücretleri yetişkinler için 5 TL çocuklar, öğrenciler ve gruplar için 3 TL olacak.

EYÜPSULTAN TÜRBE HAMAM MÜZESİ NEREDE?

Eyüp Sultan Türbe Hamamı, Eyüp Sultan Camii’nin yanı başında Silahtarağa Caddesi ile Fahri Korutürk Caddesi’nin kesiştiği noktada, Eyüpsultan’ın en çok turistik ziyaret alan bölgesinde bulunuyor.

TARİHİ DOKUYU AYAĞA KALDIRACAK PROJE

Bütünüyle Eyüpsultan Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Eyüpsultan Türbe Hamamı Müzesi, İstanbul ve Türkiye'nin en önemli turistik destinasyonları arasında yer alan Eyüp Sultan Camii ve çevresinde zaman içerisinde yaşanan değişimlere karşın tarihi dokuyu ayağa kaldırmayı, tüm eserleri gün yüzüne çıkarmayı, bozulan tarihi yapının aslına uygun bir şekilde restore edilmesini ve geleneksel turizm yöntemlerinin dijital turizm içerisine entegre edilmesini sağlamayı amaçlıyor.

Müze, İstanbul'da tarihi bir hamamda bir belediye tarafından açılmış ilk su müzesi olmasıyla da özgün ve yenilikçi olma özelliğini taşıyor.

İSTANBUL’UN FETHİNDEN SONRA YAPILAN İLK HAMAM

Hazret-i Hâlid vakfından olan hamam. Evliya Çelebi'ye göre, İstanbulun fethinden sonra ilk yapılan hamamdır. Çukur Hamam bundan sonra yapılmıştır. O, "Eyüp Hamamı hastalara" ayrılmalıdır, demekte ve bu "çifte hamam Fatih yapısıdır. Suyu gayet latif ve lezzetlidir. Erkek ve kadınlar için çift taraflıdır. Hastalar girerse, Fâtih'in nefesi eseri olarak şifa bulurmuş" diye ilave etmektedir.

MİMAR SİNAN TARAFINDAN ŞİMDİKİ ŞEKLİ İLE YENİDEN YAPILDI

Fatih Sultan Mehmet (1451-1481) tarafından yatırılan Eyüp Sultan Türbe Hamamı, büyük bir ihtimalle, 29-C. Evvel-915 (14 Eylül 1510) tarihinde meydana gelen ve Küçük Kıyamet adı ile tarihe geçen, büyük depremde zarar görmüş, 1588 yılında Mimar Sinan (ölm. 1588) tarafından şimdiki şekli ile yeniden yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın hayatı ve eserlerinin anlatıldığı Tezkiret'ül-Bünyan'da "Hazret-i Eyyûb'de türbe kurbünde bir hamam dahi bina olunmuştur" denmektedir.

Hamam, "Eyüp Sultan Camii Kebir Hamamı" ve "Fatih Sultan Mehmed Hamamı" isimleri ile de anılır. Kendine mahsus bir planı olan hamama dar bir kapıdan girilir. Geniş olan cemakan kısmının sağ ve solundaki dükkanlar yakılarak küçültülmüştür. Üst kat soyunma odaları bu dükkanların üzerine yerleştirilmiştir. Dışarıdan bakıldığında, diğer hamamlarda olduğu gibi, bir evi andırır.

Ziyaretçiler müzede, Eyyûb el-Ensârî ve kutsal Eyüpsultan’ın hikâyesini dinleyebilir, İstanbul’un hamamlarının nasıl inşa edildiği, bölümleri, kullanımı, ritüelleri hakkında filmler ve fotoğraflar aracılığıyla bilgi alabilir. Eyüpsultan’a, hamamlarına, sokaklarına, çeşmelerine suyun ulaşma hikâyesini izleyecekleri filmler ve okumalarla öğrenebilirler. Müze aynı zamanda genç kuşaklarda suyun önemi, suyu koruma bilinci, temizlik ve hijyen kültürünün yaygınlaşması konusunda farkındalık oluşturmayı da hedeflemektedir.

muuaq8icydx0fcht2bongmaw.jpg

ns3tdtp2opk4amfbr6lxj9cu.jpg

sayxw8na1h07lk6zt3syirmn.jpg

3kIveysysnp2kgzh8uriwzxj.jpg

wjerviadbzq1hq86p0xehkco.jpg

pc3cvwutkkudl7wqfqhply5m.jpg

pmyrcyexf82r1nnej7jzbbqq.jpg

s3uemtzsa2nmuIkrdffovzn9.jpg

hw7nlwIykzzsedc9jtu32aug.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.