Esenyurt’ta Dikkat Çeken Deprem Çalışması: Yapılar Tek Tek İzleniyor

Esenyurt’ta Dikkat Çeken Deprem Çalışması: Yapılar Tek Tek İzleniyor

Türkiye, geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 11 ilietkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin acısıyla sarsıldı. Binlercekişinin hayatını kaybettiği depremlerde Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurtbüyük yıkımın ikinci gününden itibaren bölgede çalışmalara başladıklarını ve 58kişiyi enkaz altından sağ olarak kurtardıklarını söyledi. Esenyurt’ta tüm altyapı ve üst yapı stokunun tek tek incelendiğini belirten Bozkurt, yaptıklarıçalışmalar sonucunda ilçedeki tüm riskleri tek tek tespit ettiklerini açıkladı.

 

Göreve geldiğinde Esenyurt Belediyesi Arama Kurtarma Ekibini(ESAK) kuran Kemal Deniz Bozkurt depreme yönelik çalışmalarla ilgili şunlarısöyledi:

Özel Kalem müdürümüz saat 5 sıralarında beni aradı çok büyük birdeprem olduğunu söyledi. Gelen haber üzerine belediyeye geçtim ve arkadaşlarlane yapabiliriz konusunda bir toplantı yaptık. Ben göreve geldiğimde en çokönemsediğim konuların başında deprem geliyordu. Bu nedenle Esenyurt AramaKurtarma (ESAK) adı altında tam donanımlı 44 kişilik bir ekip kurmuştuk. Buekipten 22 arkadaşımız Hatay bölgesine yönlendirildi. Ben de ertesi sabah bölgeyegittim. Çok büyük bir yıkım vardı gerçekten. Ekibimiz Antakya bölgesindeçalışıyordu ve 2 günde 40’a yakın depremzedeyi sağ olarak çıkarmayıbaşarmışlardı enkazdan. Yine göreve geldiğimde olası afet durumlarında aramakurtarma çalışmalarında kullanılması için 2 tane tam donanımlı araç almıştıkbunlarla berber ambulanslarımızı da bölgeye sevk ettik.  Aynı zamanda lojistik destek vermek içinbölgeye bir çok eşya, makine, ekipman ve personel yönlendirdik. Üzülereksöylüyorum ben orada devleti göremedim ve çok büyük bir kaos vardı.

‘’SavaştanÇıkmış Gibiydik’’

Ben gittiğimde 40’a yakın vatandaşımızı enkaz altından sağ olarakçıkarmışlardı. Ben gittikten sonra da 18 kişiyi enkazdan kurtardık. Ben debirçok enkazın içine girdim. Beni üzen çok fazla durumla karşılaştım bölgedeama beni en çok etkileyen olay Defne bölgesinde yaşandı. Bir baba düşününyıllarca Arabistan’da çalışmış, ömrü boyunca o daireyi almak için uğraşmış. 7katlı o bina çökmüş, eşi kurtulmuş ancak binanın 2. katında kızı ve oğlubulunuyordu.  7 katlı bir binanınenkazının altında bir cana ulaşmak gerçekten çok zor. Epeyce bir süre uğraştık.Sonra o baba bana gelip; ‘’çocuklarımın canlı geleceklerine artık inanmıyorum, lütfenonların bedenlerini bir bütün olarak çıkarın’’ diyerek ellerime ayaklarımakapandı. Bu benim için çok büyük bir hüzündü. 2 gün kadar bir süre çalıştıktansonra o babanın oğlunu ve kızının cansız bedenlerine ulaştık. Bir insanaoğlunun ve kızının cansız bedenini teslim ettiğinde bile memnuniyet duyaninsanları görmek gerçekten çok üzücüydü. Bu şekilde şahitlik ettiğimiz çoksayıda hikâye var. Sanki savaştan çıkmış gibiydik.

 

‘DepremzedeleriYalnız Bırakmadık’

Depremden sonra yaklaşık 6 ay kaldık bölgede. Çünkü oradaihtiyaçlar devam ediyordu. Biz zaten deprem sonrası yaşanacakları tahminediyorduk. Organizasyonumuzu buna göre planladık. Bir başkan yardımcımızı vebir müdürümüzü aylık görevlendirme ile orada kaldılar.  Hem yardımların dağıtımı için, hem de oradakikadın ve çocukların psikolojik desteği için, sağlık ve güvenlik ekiplerimizuzunca bir süre bölgede kaldılar ve ihtiyaçların karşılanması için çalıştılar.

 

‘KimseBinasına Tolerans Göstermemizi Beklemesin’

Ben mühendis olmamdan kaynaklı orada gördüğüm bugüne kadaredindiğim tecrübelerin, görüşlerin ve burada yapılmak istenenlere karşıduruşumun ne kadar anlamlı olduğu gördüm. Burada bir takım binaların bazıyerlerine tolerans göstermemizi isteyen kişilerin sonuçları görmesi açısındanziyaretler planladık. Muhtarlarımızı, sivil toplum kuruluşlarını, projeofislerini, iş adamlarının büyük bir bölümünü bölgeye davet ettik. Kentkonseyini ve kent konseyinin bileşenlerini, mühendisleri, müteahhit arkadaşlarıoraya götürdük. Yanlış yaptığınız binalara tolerans göstermemizi istemenizdurumunda nelere sonuç vereceğini görsünler istedik. Bazı vatandaşlarınbinaları ile ilgili gelen taleplere neden izin vermediğimizi gelin anlayın vegörün istedik. Bazı acılar yaşanabilir ancak bu acılardan ders çıkarmazsakacılar artık bizim kaderimiz olmaya devam eder. Yeter ki bilme inanalım, ahlakainanalım. Böyle davrandığımızda ben inanıyorum ki acıların büyük bir bölümüartık yaşanmayacaktır. Yaşanan sorunlar da telafi edilecektir.

 

‘Prof. Dr.Naci Görür İle Çalışmalarımız Devam Ediyor’

Biz Esenyurt’u depreme dirençli hale getirmek için envanterimiziçıkarmakla başlayıp zemin etütleri, bütün teknik çalışmaları tamamladık. Prof.Dr. Naci Görür hoca ile çalışmanın ortasında tanıştık. Topladığımız verilerionun sistemi üzerinden değerlendiriyoruz. Altı ana başlıkta Esenyurt’u depremedirençli hale getirmek için çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi yönetimsistemimizi yeni baştan depreme dirençli hale getirmek için başlattığımızproje. İkincisi halkın bilinçlendirilmesi konusu. Halkın depreme dirençliolması ve bilinçlenmesi için bir takım çalışmalar, tatbikatlar yapıyoruz. Üçüncüçalışmamız alt yapı ve üst yapımızı tamamen gözden geçirilmesiydi. İSKİ, İGDAŞ,BEDAŞ, Karayolları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman Bakanlığı gibikurumlara gördüğümüz aksaklıklarla ilgili gerekli yazıları yazdık.  Yine kendi sorumluluk alanımızdaki noktalardaçözümler üreterek neler yapılması gerektiğini belirledik. Üst yapı ile ilgilibina envanterlerimizi çıkardık. Biz artık olası bir İstanbul depremindeEsenyurt’un hangi bölgesinin nasıl etkileneceğini biliyoruz. Buna göre üstyapıdaki binaların durumunu tespit ediyoruz. Bu binaların ne kadarı hangişiddette bir depreme nasıl dayanacak, nasıl etkilenecek ve hani konumdakalacaklar bunun çalışmalarını yaptık. Kullandığımız son teknolojik sistemle Esenyurt’unhangi bölgelerinde çökme var, hangi noktalarda kayma var bunun da aylıkperiyotlarla takibini yapıyoruz. Baktığınız zaman Esenyurt Türkiye’nin yüzde 6gayri safi milli hasılasını üretiyor. Bunun içinde gerekli çalışmalarıtamamladık. ESAK’ı kurmuş olmak yaptığımız önemli işlerden bir tanesiydi bence.Yani ben hiçbir şeyin insan hayatından daha değerli olduğunu düşünmüyorum. 58kişiyi enkaz altından çıkarıp kurtarmak kadar daha değerli bir iş yaptım mıbilmiyorum. Onlara umut olmak, onların yüreğinde hafızasında olmak benim içinçok kıymetli. Benim bu hayatta elde etmiş olduğum en önemli başarı.

‘SiyasilerHayatın Gerçeklerinden Uzak’

Son zamanlarda özellikle siyasetçiler bir ayrıştırma politikasıizliyorlar. Ben Antakya’dayken akşamları keşif için sokağa çıkıyordum ertesigün çalışma yapılması gereken noktayı belirlemek için. Orada şunu gördüm;insanlar enkazlarda çalıştıktan sonra yorgunluklarını gidermek için sohbetediyorlardı. Türkiye’nin her bir bölgesinden insan oradaydı. Kürtler Kürtçe şivesiyle,Lazlar Lazca, Trakyalılar Trakya şivesi ile konuşuyorlardı ve birbirlerineyardımcı oluyorlardı. Bu o kadar değerli bir durum ki aslında. Bizler gereksizbir gündem yaratıyoruz ve bunun içinde çırpınıp duruyoruz. Bu nedenle hayatıngerçek sorunlarını göremiyoruz. Bizim bu saçma sapan tartışmalardan veayrışmalardan bir an önce kurtulmamız lazım. Artık hayatın gerçekleri üzerinekonuşmamız lazım. Bizim farklı değerlere, inançlara kökenlere sahip olmamızbizim zenginliğimiz kavga nedenimiz değil. Deprem, işsizlik, çocuklarımızıngeleceği, dünya barışı, doğanın korunması konuları ise asıl meselelerimiz.Güzellikleri, sevgiyi, birliği, beraberliği güçlendirmeye çalışmak lazım.Bizlere düşen görev insanlarımızı benim çocukluk yıllarımda olduğu gibi endişeetmeden geleceğe güvenle bakacağı bir çizgiye oturtmamız lazım ülkemizi. 

cg8pqlt2ub9ojzI6y03dmvkg.jpg

gkleyrtngwxc2snpqlmi6Ih5.jpg

sgm18zvox2np5wh9urxrdl7g.jpg

dr5empyuIwan4jvxzankw6tm.jpg

gerqyybms4k83lvwq7p2wf9u.jpg

ito3fun6ztvds1hwgvp5rk4g.jpg

wr3r0cx7hdyjpnobzvo4zklf.jpg

bbh0mnqflwyk9y3Ijlvfq1og.jpg

oxvzaj9j1dy5puyg0Iboem6t.jpg

7e3lrspnw2ajht89zrcvIgym.jpg

kefpsl1tpb3yzfg6jrdmcx8v.jpg

pwbdwxef9fo3maoggetrzqav.jpg

rmxhz7wluzjqgrl9a8ekdipb.jpg

jawzlyf9i4urgub5smImehjs.jpg

h5hgf9optqmss7rmaqdjt0ee.jpg

drbmhsjecw1tpzkr8i0nasm5.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.