ERP programı nedir?
Kurumsal Kaynak Planlama olarak Türkçe ifade edilmesi mümkün olan Enterprise Resource Planning kelimelerinin baş harflerinden oluşan ERP ifadesi, kurumsal yönetim sistemlerinin önemli bir bileşenidir
ERP programı çoğu zaman kurumların satın alma, muhasebe, risk yönetimi, mevzuat uyumu, proje yönetimi, tedarik zinciri operasyonları gibi günlük iş faaliyetlerini yönetmek için kullandığı yazılımları kapsayabilir.
ERP ürün setinde kullanılan pek çok modül sayesinde bir kurumun finansal verilerini planlamak, bütçe yapmak, gelecek projeksiyonları hazırlamak ve raporlama gibi iş ve işlemleri yapabilmek profesyonel bir şekilde mümkün olur. ERP programı ile çok sayıda iş sürecini bir araya getirmek ve bu iş süreçleri arasında veri akışı sağlamak kolaylaşır. ERP programı günümüzde her sektörden her büyüklükteki işletmenin yönetiminde kritik öneme sahiptir.
ERP programı ne işe yarar?
ERP programı ve ilgili modüllerinin eksiksiz olması halinde genel olarak muhasebe, satış, satın alma, planlama, üretim, dış ticaret, proje ve risk yönetimi, tedarik zinciri işlemleri gibi rutin faaliyetler sorunsuz olarak yürütülebilir. Tüm bu süreçlerin tek elden organize edilmesi işletmelerin zaman ve maliyet anlamında büyük kazançlar sağlaması anlamına gelir. Gerçek zamanlı veriye en kısa yoldan ulaşılabilmesi, hızlı ama aynı zamanda doğru kararlar almak için önemli avantajlar doğurur.
Şirket işleyiş ve ihtiyaçları doğrultusunda özelleştirilebilen ERP programı ile müşteri beklentilerini öngörebilmek, detaylı stok bilgilerine kısa sürede erişebilmek mümkün olur. Bu durum maliyetleri düşürürken birim zamanda elde edilen iş miktarı artar. ERP sistemleri ile sağlanan standardizasyon imalat süreçlerinde işlem hızının artması anlamına gelirken bunun sonucunda sağlanan verimlilik artışı işletmenin önemli bir kazancı olarak karşımıza çıkar.
ERP programı kullanmanın avantajları nelerdir?
ERP programı kullanmak işletmeler için ciddi anlamda verimlilik artışı getirir. Sağlanan koordinasyon ile bilgi iletişiminin yanı sıra sevkiyattan tahsilata pek çok süreç hızlanır. Gereksiz stok tutulmasının önüne geçilmesi işletmeye tasarruf olarak yansır. Kurumsal olarak hızlı ve pratik döngülere sahip olan firma, ilave müşteri memnuniyeti sağlar ve böylelikle satış rakamlarında önemli artışlar elde etmesinin önü açılır. Ayrıca gereksiz yazışmaların getirebileceği zaman ve kaynak israfı engellenirken hatasız ve standartlara uygun üretim yapmak kolaylaşır.
HABERE YORUM KAT