Erhan Adem: “AKP’nin Hayvancılık Yol Haritasına Güler Misin, Ağlar Mısın?

Erhan Adem: “AKP’nin Hayvancılık Yol Haritasına Güler Misin, Ağlar Mısın?

CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Gölge Bakan Erhan Adem, “AKP’li Tarım bakanı, 2024-2028 yıllarında uygulanacak 10 maddelik Hayvancılık Yol Haritasını açıkladı. 22 yıldır çözemedikleri hayvancılığın sorunları için 10 maddelik yol haritası açıkladılar. Hayvancılık bitti iktidar yeni harekete geçiyor. Güler misin? Ağlar mısın? Şaşırıp kalır mısın?” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem'in açıklaması şöyle:

“Yanlış tarım ve hayvancılık politikalarının yanında plansız uygulamalar, Türkiye'yi tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlı hale getirirken, her geçen yıl daha da çıkmaza sürüklüyor. Türkiye, kendi kendine yeten tarım ve hayvancılık ülkesi olmaktan, et ithal eden bir ülkeye dönüştü. Yıllarca açıklanan yol haritaları, stratejik planlar, ulusal kalkınma planları yaralara merhem olmadı. Tam tersine hem üretici hem de tüketici tarafında çıkmazları arttırdı. Kırsal yoksullaştırıldı. Üretici borçlandırıldı. Çözümü üretmek yerine, gümrük duvarlarını kaldıranların, derhal bu yanlıştan dönmelerini istiyoruz.

Erhan Adem, “Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde de 600 bin baş besilik sığır ithalatı yapılmasının planlandığını açıklamıştı. Yapılan her ithalat, kırsalda yetiştiricileri üretimin dışına itiyor. Geçtiğimiz yıl bir önceki yıla kıyasla, büyükbaş hayvan varlığında %3’e varan bir azalma olmuştu. Küçükbaş hayvancılıkta bu oran çok daha yüksek. Yetiştiricilerin, “kâr etmiyoruz, bu işi bırakacağız” şeklindeki isyanları yıllarca dikkate alınmadı.

Sorun sadece besicilik tarafında da değil, süt sığırcılığı da can çekişiyor. Çiğ süt fiyatının, maliyetinin çok altında kalması sebebiyle birçok yetiştiricimiz hayvanlarını kesime göndererek, üretimden koptu. Üretimden kopan bir yetiştiriciyi nasıl destekleyeceksiniz.

22 yıldır çözemedikleri sorunlara 10 maddelik çözüm önerisi!

Şimdi, “maliyetler + makul kârlılık ile hem üretici hem tüketici memnun edilecek” gibi açıklamalar yapılıyor. Üretici kısmında kârlılık diye bir şey kalmadı, değişim olmazsa yetiştiricilik de kalmayacak. Tüketici tarafında ise, son 5 yılda fiyatlar 10 kattan fazla arttığı için kasap reyonlarına halkımız hasret bırakılmış durumda. Yetiştirici, işletmesinin devamlılığını sağlayabilmek için öncelikli olarak omuzlarına yüklenen girdi maliyetlerinin yükünü azaltabilmeli. Ortaya konan yol haritasında yem maliyetlerini nasıl düşürüleceğine dair somut adımlar görmüyoruz. Gördüğümüz, yine bitkisel üretimden ayrı tasarlanmış, 10 maddede özetlenebilen bir solukta okunan ancak, bağlamından uzaklaştırılmış önerilerden oluşuyor.” dedi


Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.