EÇADEM’DE HAYVAN DESTEKLİ TERAPİ
Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi (EÇADEM)’nde özel çocuklar eğitimli köpeklerle bir araya gelerekhem fiziksel hem de psikolojik kazanımlar elde ediliyor. 6 aydır eğitim alan çocukların, hayvan destekli terapi programı ile eskisinden daha özgüvenli ve aktif oldukları gözlemlendi.
KÖPEKLER ÇOCUKLARLA BULUŞUYOR
EÇADEM’dehayvan destekli terapi programı veren Gökçen Yücekayakendisine bu eğitimde destek veren ergoterapist ve psikolog eşliğinde çocuklarla grup terapisi yapıyor. Bu çalışmalarla hedeflenen ise birlikte olmak, takım olmak, birbirlerinin sırasına saygılı olmak, duruş bozukluklarını düzeltmek, dengede durmak gibi konular.
HAYVANLARIN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜNE İNANIYORUM
“Birlikte hayatıdaha yaşanılabilir kılmaya çalışıyoruz” diyen Yücekaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Bir ekip olmaya çalışıyoruz. Hayvanların herkes üzerinde iyileştirici bir etkisi var, biz sadece onu daha profesyonel bir anlamda kullanıyoruz. Daha farklı aktiviteler içine yerleştiriyoruz o yüzden de hem keyifli hem de ilerlemenin, kazanımlarım bol olduğu bir çalışma oluyor. Buradaki çalışmalar bizim için çok değerli. Çocuklar ve hayvanlar arasında bir bağlantı kuruyoruz. Hayvanların iyileştirici gücüne çok inanıyorum. Ama bu noktada EÇADEM’e gelemeyen ailelerin bir yanlışa düşmesini istemem. Bu tip çocukların hayvanlarla bir arada büyümesini doktorlarda öneriyor ama köpeklerin doğru eğitildiğinden emin olmalıyız.Aksi halde çocuğun ilgisi tamamen kaybolabilir.O yüzden eğer bir köpek sahibi olacaksak mutlaka uygun mizaçlı bir köpek olması ve profesyonel olan birilerinden destek almalarını öneriyorum ailelere. Biz bu konuda EÇADEM dışında da çalışmalar yapıyoruz. Bu tip çalışmalara katılmak isteyen aileler Tanısan Seversin Derneği üzerinden bizimle iletişime geçebilirler.”
ONLARA GÜVENLE BAĞLANMA YOLUNU GÖSTERİYORUZ
Kurum Ergoterapisti Nihal Yurdadönise yürütülen çalışma hakkında çocukların fonksiyonel yönlerini geliştirmede bu derslerin önemine vurgu yaparak şunlara değindi: “Hayvan destekli çalışmayı Gökçen hanımla birlikte yürütüyoruz. Bu terapide çocuklara güvenli bağlanma yolunu göstermiş oluyoruz. Onların iletişim becerilerini geliştiriyoruz. Fonksiyonel yönlerini köpeklerle birlikte görüyorlar ve ince motor becerilerini güçlendiriyorlar. Böylelikle daha amaçlı bir çalışma yürütebiliyoruz. Genel olarak seanslardan sonra çocuklar çok mutlu oluyor. Aktivitelere katılımlarının daha yoğun olduğunu gözlemleyebiliyorum. Ailelerin geri dönüşleri ise tabii ki olumlu yönde oluyor, çocuklar üzerindeki etkilerini onlarda gözlemleyebiliyorlar.”
HABERE YORUM KAT