DÜNYA SOSYAL DEMOKRAT OLARAK ŞEKİLLENMELİ

DÜNYA SOSYAL DEMOKRAT OLARAK ŞEKİLLENMELİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, T24’e konuk olarak katıldı ve Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, koronavirüsün dünyaya yayılmasında üst ve orta gelir grubunun büyük aktör olduğunu ifade ederek, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve dünyadaki sosyal demokrat partilerin genel başkanlarına mektup gönderdiğini açıkladı.

Kılıçdaroğlu mektubunda şu ifadeleri kullandığını aktardı: “Virüsün çıktığı tarihin Dünya Dayanışma Günü olarak anılmasını istedim. Çünkü bu virüsün bütün dünyada yarattığı etki hepimizin yeniden düşünmesini zorunlu kılıyor. Dünya Dayanışma Günü derken dünyanın da sosyal demokrat olarak yeniden şekillenmesi gerekiyor.”

‘ADI ÜSTÜNDE SAHRA HASTANESİ’

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı sahra hastanesi hakkında da değerlendirmede buluna Kılıçdaroğlu, “Adı üstünde kurduğumuz geçici bir hastane. Sahra hastanesi deyince eleştirenler bunu bir şehir hastanesi, devlet hastanesi gibi düşünüyor.  ‘Efendim orası fuar alanı’. Zaten sahra hastanesi dediğin boş bir alana yapılır. Ameliyathane yok falan filan. Siz de gelin ameliyat haneyi yapın o zaman” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, İstanbul'da yapılacak sahra hastaneleri sürecinde bile rant düşünüldüğünü belirtti. 

‘MİLLİ MÜCADELE’DE BİLE AÇIKTI’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'in koronavirüs salgını nedeniyle 45 gün kapalı tutulacak olmasını eleştirerek "Milli Mücadele'de bile açık olan Meclis niye kapatılıyor; bunu doğru bulmuyoruz. İktidar yaptıklarıyla kendi iktidarının sonunu getiriyor" dedi. 

Kılıçdaroğlu Meclis'in böyle bir dönemde kapalı tutulmak istenmesini anlamadıklarını, AK Parti ve ortağı MHP'nin 'torba yasaları getirdik, artık parlamentoya ihtiyaç yok' diye düşünmüş olabileceklerini söyledi.

Meclis'in kapatılmasının 'tek adam rejiminin' bir sonucu olduğu ifade eden Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her şeyi halleder anlayışının yanlış olduğunu kaydetti.  

‘VİCDAN BUNU KABUL ETMEZ’

Meclis'ten geçen ve yasalaşan infaz indirimi düzenlemesinin adalet duygusunu zedelediğine vurgu yapan CHP lideri "Eline bıçak alan çıkıyor, elinde kalem olan ise hapiste olacak. Bunu hiçbir ahlak ve vicdan kabul etmez" dedi. Düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu "Umarım AYM geçmişte adaleti sağlamaya yönelik kararlarını dikkate alır" diye konuştu. 

Akademisyen ihraçlarının kolaylaştıracak ve Şehir Üniversitesi'nin kapatılmasına yol açacak YÖK Kanunu'ndaki yeni düzenlemeyi de değerlendiren Kılıçdaroğlu "Üniversitelerde her düşünce özgürce tartışılabilmeli, üniversiteler üzerinden siyasal hesaplaşmayı doğru bulmam" ifadesini kullandı. 

‘CUMHURİYET’E VERİLMEK İSTENEN GÖZDAĞIDIR’

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Boğaz Görünümlü Bölge'de yaptırdığı yapının yıkılmasıyla ilgili haberlere 'terör' soruşturma açılmasını hakkında Kılıçdaroğlu, "Haberlerin hepsi doğru, bu Cumhuriyet'e verilmek istenen bir gözdağıdır. Ne yaparlarsa yapsınlar alınan her karar kendi sonlarını biraz daha hızlı getiriyor" yorumunda bulundu. 

‘BAĞIŞ TOPLAMAK YASALDIR’

CHP'li belediyelerin bağış kampanyasının engellenmesi tartışmasına da değinen Kılıçdaroğlu, "Belediyelerin bağış toplama hakkı vardır, yasaldır. Aşevlerinin bile hesapları bloke edildi, bu nasıl bir vicdandır, nasıl bir kindir, nasıl bir ayrışmadır. İnsan olarak utanıyorum. İyilikte yarışalım diyoruz elimizi kolumuzu bağlıyorlar" diye konuştu. 

Koronavirüs nedeniyle ortaya çıkan/çıkacak ekonomik kötüleşmenin yoksulları etkilememesi için Aile Yardımları Sigorta'sının olması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu bunun bir yasal bir düzenleme olarak, hak olarak ortaya konulması gerektiğini söyledi. 

‘TÜRKEN VAKFI’NA AKTARILAN PARAYLA SERVET VERGİSİNDEN DAHA FAZLA PARA TOPLARSINIZ’

Kılıçdaroğlu Servet vergisi konusundaki soruya şu yanıtı verdi: "Siyaset bu konuya sermayeyi ürkütmemek için uzak duruyor. Bu ülkede israfı önlerseniz paramız birikir. İsrafı itibar olarak algılamazsak, dolar bazındaki ihale ile yol ve köprü geçişleri için garanti ödemelerini TL'ye çevirirsek, bunlara yapılan garanti ödemelerini 1 yıl süreyle ertelersek, çünkü 2020'de en az 6 milyar liranın üzerinde para ödenmesi gerekiyor, ABD'deki TÜRKEN Vakfı'na kamudan aktarılan 22 milyon doları Türkiye'ye getirirsek servet vergisinden alınacak paradan daha çok para toplarsınız."  

‘İÇ MESELELERİ’

Kılıçdaroğlu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun istifasıyla ilgili de "Bir partinin iç meselesi, Süleyman Bey, istifa ederek Erdoğan'ı rahatlatmak, Erdoğan da Soylu'yu paratoner olarak kullanmak istedi" dedi. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.