ÇORUM ESNAFI CHP HEYETİNE DERT YANDI: BORÇLARI ERTELEMEK ÇÖZÜM DEĞİL, ÖNCEKİİŞİMİZİN ÜÇ KATINI YAPACAK HALİMİZ YOK

ÇORUM ESNAFI CHP HEYETİNE DERT YANDI: BORÇLARI ERTELEMEK ÇÖZÜM DEĞİL, ÖNCEKİİŞİMİZİN ÜÇ KATINI YAPACAK HALİMİZ YOK

CHP Ekonomi Masası Heyeti, Çorum'da esnafı ziyaret ederek sokağın nabzını tuttu. Esnaf, yardım alamamaktan, online alışveriş siteleriyle rekabet edememekten ve kurdaki dengesizliklerden şikayet...

BURCU KAHRİMAN

CHP Ekonomi Masası Heyeti, Çorum'da esnafı ziyaret ederek sokağın nabzını tuttu. Esnaf, yardım alamamaktan, online alışveriş siteleriyle rekabet edememekten ve kurdaki dengesizliklerden şikayet etti. Bir esnaf, "Online satışlar esnafın ciddi şekilde belini kırıyor" derken bir başkası "Borçlarımızı erteliyorlar, etelemek bizim için çözüm değil. Şimdiki işimizin veya önceki işimizin iki üç katını yapacak halimiz yok, ama 2-3 kat para ödemek zorunda kalacağız" diye dert yandı. 

Parti Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masasıüyesi milletvekilleri, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nda iş dünyası temsilcileri, oda ve sivil toplum kuruluşu yöneticileriyle bir araya geldi. Heyet daha sonra esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Esnaf, kurlardaki dengesizliklerden, internet üzerindeki satışların esnafı olumsuz etkilemesinden ve satışların azalmasından şikayet etti. Ziyaret sırasında bir esnaf Genel Başkan YardımcısıÖztrak'a şöyle konuştu:

“ONLİNE SATIŞ SİTELERİ ESNAFI TAMAMEN BİTİRECEK”

"İnternet üzerinden yapılan satışlar, pazarın yüzde 8’inin 9’unun online satış olduğunu gösteriyor ama T…’un günde 320 bin parça mal gönderdiğine şahit olduk. Böyle bir durumda rekabet şansımız azalıyor. Avrupa ülkelerinde online satışlara ekstra vergi koymuşlar. Satış sitelerine yüzde 30-40 gibi. Esnafla olan rekabetin minimuma indirilip en az zarar görebilmesi için. T..’a o kadar talep var ki kendi kargo ağını kuruyor, yetişemiyor. Bu esnafı tamamen bitirecek. Şikayetçi olduğumuz ikinci konu, kurdaki aşırı dengesizlik. İthal ürünlerin tamamını dövizle alıyoruz, bir kısmını borçlanarak alıyoruz, 10 bin dolar borcumuz var, 33 bin TL yapıyor. Ertesi sabah kalkıyorsunuz 65 bin TL olmuş. 65’ten ödüyorsunuz bir hafta sonra bakıyorsunuz 55 bin TL olmuş. Kendi yaptığınız ticarette para vererek zarar ediyorsunuz. Online satışlar esnafın ciddi şekilde belini kırıyor."

"BORÇLARI ERTELEMEK BİZİM İÇİN ÇÖZÜM DEĞİL"

Borçların ertelenmesinin çözüm olmadığını söyleyen bir optikçi ise şöyle konuştu:

"İnternet satışları bizi gerçekten zora sokuyor. Pandemide bütün esnaf ağır bir darbe aldı. Yaklaşık bir yıldır dükkan sahiplerine çalışıyoruz. Elemanımızın maaşınıödeyebiliyorsak, kirayıödeyebiliyorsak rahatlatıcı oluyor kendi maaşımızı bile karşılamıyoruz. Çoğu zaman dükkan sahibinden rica ediyoruz. İhtiyaç olduğu zaman bir esnaf diğer esnaftan yardım alıyor böyle ödeyebiliyoruz. Borçlarımızı erteliyorlar, ertelemek bizim için çözüm değil. Şimdiki işimizin veya önceki işimizin iki üç katını yapacak halimiz yok, ama 2-3 kat para ödemek zorunda kalacağız. BAĞKUR borçlarımızı ertelediler ama altı ay sonra bir aylık ödeyeceğimize, iki aylık ödemeye başlayacağız, ama iki kat iş yapmayacağız... Bunu hesaba katmıyorlar. Ben bir evimi sattım, arabasını satan esnaf var. Ayakta durmak için çabalıyoruz, elimizden bu kadar geliyor. Hükümet kulaklarını tıkamış durumda.

DEVLET 16 YILDIR GÖZLÜĞÜN SADECE 40 TL’SİNİ KARŞILIYOR

Yılbaşı akşamı gözlük camlarına yüzde 40 zam geldi bizim bunu müşteriye yansıtmamız mümkün değil, eski fiyattan satıyoruz. Devlet 16 yıldır gözlük camına ve çerçevesine aynı parayıödüyor: 40 TL. SSK’lıya gözlük satarken farkını hastadan alıyorum, almak zorundayım. Bu miktarın optisyenlere göre 300 TL olması gerekiyor." 

"DÜKKANIMIZI LEBALEP DOLDURURSAK KIRMIZIYA DÖNER"

Heyetin bijuteri dükkanı ziyaretinde yaşanan diyalog esnafın durumunu gözler önüne serdi:

"Öztrak: Desteklerden yararlanıyor musunuz?

Esnaf: Kira desteği veriyoruz diyorlar, ama bu caddede 500 metre aşağı 500 metre yukarı gidin basit usul bulamazsınız. Basit usul esnaf kaldı mı? Pandemi desteği de alamadık. Sadece kısa çalışma ödeneği aldık.

Öztrak: Kırmızıya dönerse ne olacak? Siz kırmızıya döndürüyormuşsunuz, devletin bir suçu yokmuşöyle diyorlar.

Esnaf: Hafta sonu şu anda açık ama kırmızıya dönerse bilemiyoruz. Dükkanımızı lebalep doldurursak döner.

Öztrak: Parti kongreeliri gibi lebalep yapmayın"

Fotoğraf stüdyosu bulunan bir esnaf ve çiçekçi de kısıtlamalar nedeniyle işlerinin çok düşmesinden yakındı.

Kaynak: ANKA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.