Çocuklar çevreyi korumayı öğreniyor

Çocuklar çevreyi korumayı öğreniyor

Karne haftasının son dersini tiyatro oyunu ile tamamlayan ilkokul öğrencileri ÇEVKİ, toprak, su ve ateşten ambalaj atıklarını geri dönüşüme kazandırmayı öğrendi.

Zeytinburnu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, 05-11 Haziran Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma Haftası’nda ilkokul öğrencilerine doğayı koruma ve ambalaj atıklarını geri dönüşüme kazandırma yöntemlerini öğretti. Öğretmenleriyle birlikte Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki tiyatro oyununa katılan öğrenciler ÇEVKİ, toprak, su ve ateş karakterlerinin canlandırdığı tiyatro oyununda hem eğlendi hem öğrendi. Kağıt, karton, plastik, metal ve cam şişe atıklarının çöp olmadığını, aksine bunların geri dönüştürülerek doğal kaynakların tüketilmesinin önüne geçilebileceğini eğlenerek öğrenen çocuklar, Zeytinburnu’nun maskotu Zeyço ile de dans edip şarkılar söyledi.

“Çocuklarda çevre bilinci aşılamayı hedefliyoruz”

Temiz bir çevre için Zeytinburnu’nda önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Zeytinburnu Belediyesi'nde görevli Çevre Mühendisi Burçin Bağcı, “Çevre sorunlarına dikkat çekmek ve daha temiz daha sağlıklı çevreye katkı sağlamak amacıyla Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma Haftası kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlemekteyiz. Belediye Başkanımız Sayın Murat Aydın’ın özellikle çocuklarda çevre bilinci aşılama konusunda gösterdiği hassasiyet üzerine biz de bu yıl çocuklara yönelik eğlenirken öğrenebilecekleri çevre ve geri dönüşüm konulu tiyatro gösterileri hazırladık. Her oyunun sonunda da çocuklarımıza öğrendiklerini evde tatbik edebilecekleri hikaye ve boyama kitapları hediye ediyoruz. Ayrıca yetişkinler için de ilçemizin çeşitli noktalarında açtığımız stantlarla ilçe sakinlerine eğitici broşürler dağıtıyoruz. Bunun yanı sıra bez çantalar ve zeytin fidanları hediye ediyoruz. Kurum personelimize yönelik ise yeşil yaka eğitimleri devam ediyor. Bu sayede çocuklarda ve yetişkinlerde çevre bilinci aşılamayı hedefliyoruz.’’ diye konuştu.

670 metal kutudan 1 adet bisiklet üretiliyor

Tiyatro oyunu ile doğal kaynakların miras değil kendilerine emanet olduğunun bir kez daha farkına vardığını belirten öğrencilerden Rumeysa Özkan, “Oyun oynarken söylenen şarkıları dinlediğimde, geri dönüşüm tesislerinde 670 atık metal kutudan 1 adet bisiklet üretildiğini öğrendim. Bu benim için yeni bir bilgiydi. Eve gidince bunu annem ve babamla da paylaşacağım. Ayrıca pet şişeler geri dönüştürüldüğünde yeni bir şişe üretmek için tekrar petrol kullanmaya gerek kalmıyor. Özellikle de metal atıklar doğada kolay kolay yok olmuyor, paslanıp yıllarca çevreyi kirletiyor. Bunların bazılarını bilmeme rağmen bu oyun ile birlikte tekrar hatırlamış oldum. Öğretmenlerime teşekkür ediyorum. Arkadaşlarımla birlikte hem eğlendik hem öğrendik, çok güzel bir oyundu.” şeklinde konuştu.

Tahta atıklar kitaplığa dönüşüyor

Tahta atıkların önce talaşa ardında da suntaya dönüştürüldüğünü ve bu suntalardan kitaplık elde edildiğini ilk kez bu oyunda öğrendiğini söyleyen Belina Katka ise “Öncelikle çok güzel bir etkinlikti. Oyunda karton, plastik, cam ve metal şişeleri ile ambalaj atıklarını geri dönüşüme kazandırmamıza yönelik bilgilendirmeler yapıldı. Plastik atıklar bile 5 farklı aşamada ayrıştırılıyormuş. Bunların hepsini ÇEVKİ ve arkadaşları sayesinde öğrendik. Şimdi de hediyelerimizi alıyoruz. Bizi oyuna getiren öğretmenlerime çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Etkinlik sonunda öğrencilere Zeytin fidanı, oyuncak Zeyço, boyama kitabı, çevre dostu bez çanta ve eğitici broşürler hediye edildi.


Kaynak: istanbulajansi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.