CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ERDOĞDU: “İMAMOĞLU’NUN 19 GÜNLÜK İBB BAŞKANLIĞINDA HALK EKMEK FİYATLARINI DÜŞÜRMESİ, ENFLASYONU OLUMLU ETKİLEDİ”
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ERDOĞDU: “İMAMOĞLU’NUN 19 GÜNLÜK İBB BAŞKANLIĞINDA HALK EKMEK FİYATLARINI DÜŞÜRMESİ, ENFLASYONU OLUMLU ETKİLEDİ”“TÜİK’İN AÇIKLADIĞI VERİLERİN İTO VE TÜRK-İŞ’TEN DÜŞÜK OLMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR”CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdo
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ERDOĞDU: “İMAMOĞLU’NUN 19 GÜNLÜK İBB BAŞKANLIĞINDA HALK EKMEK FİYATLARINI DÜŞÜRMESİ, ENFLASYONU OLUMLU ETKİLEDİ”
“TÜİK’İN AÇIKLADIĞI VERİLERİN İTO VE TÜRK-İŞ’TEN DÜŞÜK OLMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Ekrem İmamoğlu’nun 19 günlük Büyükşehir Belediye Başkanlığı sürecinde ilk icraatlarından birisi olarak halk ekmek fiyatlarını düşürmesinin İstanbul ve Türkiye’de enflasyon üzerinde olumlu etkisi olduğunu söyledi.
Erdoğdu TÜİK’in bugün açıkladığı enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, TÜİK verilerine göre ekmek fiyatındaki değişimin TÜFE’deki ağırlığının yüzde 2,11 olduğua işaret ederek şunları söyledi:
“Nisan-Mayıs aylarında Türkiye genelinde 1 kg ekmeğin fiyatı yüzde 5,2 artarak 5,1 TL’den 5,32 TL’ye yükseldi. Ancak, İstanbul’da ekmeğin fiyatındaki artış, aynı dönemde İstanbul’da Ekrem Başkanın yaptırdığı halk emek indirimi sayesinde binde bir civarında kaldı. Ayrıca, Ekrem Başkan’ın girişimi ile düşürülen öğrencilerin belediye otobüs ücretleri de enflasyona olumlu yansıdı. Mayıs 2019’a Türkiye genelinde yaklaşık binde bir oranında zamlanırken; İstanbul’da ortalama belediye otobüs ücretleri yüzde 2,78 ucuzlayarak 1,79 TL’den 1,74 TL’ye indi.”
Enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir ve ithal girdi maliyetlerindeki artışların enflasyonun önümüzdeki aylarda hızla düşmesinin önünde engel olduğunu bildiren Erdoğdu şöyle devam etti:
“Mevsim etkisiyle gıda fiyatlarında gerçekleşen aylık bazdaki düşüşün yaz aylarında sürmesi beklenebilir. Ancak Mart ayı başından Mayıs ortasında kadar Türk Lirası ABD Doları karşısında yüzde 10’a yakın değer kaybetti. Bu değer kaybının etkisi, Lira değer kazanıp eski seviyelerine dönmezse, yaz aylarında kendisini gösterecek ve enflasyonu yukarı itecek.
Bankacılık sektöründe yabancı para mevduatın toplam içindeki payı Mayıs ayında yüzde 56’ya ulaştı. TL mevduatta reel faiz getiri beklentisindeki bozulma nedeniyle vatandaşlar dövize yöneliyor, bu yönelim girdi maliyetleri üzerinden enflasyona sürekli yukarı yönlü baskı yaratıyor. Üretici fiyatlarındaki yıllık artış rakamı yüzde 28,7. Tüketici fiyatlarıyla aradaki makas da tüketici fiyatlarında sürekli düşüşün önünde engel.”
Türkiye’nin krize 2018’de AKP eliyle itildikten sonra halihazırda çift haneli enflasyon rakamlarının hızla fırladığını ifade eden Erdoğdu, “Ekonomi yönetimindekiler 2018 yılı Ekim ayında yıllık yüzde 25’in üzerine çıkan enflasyonda baz etkisi nedeniyle de yıldan yıla enflasyon rakamında ilerleyen aylarda düşüş bekliyorlar. Ancak bu düşüşün gereği olan ekonomik güveni tesis edemedikleri için yabancı paraya yönelimi de engelleyemiyorlar. Dolarizasyon aşılmadığı müddetçe, daha fazla üreten ve hakça bölüşen bir Türkiye’ye gidişin kaldırım taşları döşenmediği müddetçe bu cendere içinde kalırız” diye konuştu.
TÜİK FARKI İZAH ETMELİ
İTO’nun açıkladığı İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’ne göre Mayıs 2019’da gıdanın İstanbul’da aylık değişiminin yüzde 1,18 artış şeklinde olduğunu kaydeden Erdoğd şu görüşleri dile getirdi:
“ Aynı dönem için, Türk-İş’in açıkladığı Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,81 oranında arttı. TÜİK’in açıkladığı aylık gıda enflasyonu ise yüzde -1,18. Bu üç verinin kapsam ve metodolojilerinde farklılıklar olsa bile, sonuçta aynı ekonomiye ilişkin gözlemleri sunmaları bakımından bu kadar farklı sonuçlara varmaları, özellikle TÜİK’in açıkladığı verilerin hep daha düşük olması bakımından düşündürücüdür.”
Kaynak: chp.org.tr
HABERE YORUM KAT