Çayın Faydaları ve Zararları

Çayın Faydaları ve Zararları

Türkiye'de ve Dünyada sudan sonra en çok çay içilmektedir. Peki çay insanlar tarafından neden bu kadar çok tüketilmektedir.

Türkiye'de çay tüketimi çoğunlukla sabah kahvaltılarının bir vazgeçilmezidir. Bunun sebebi yıllardır bu şekilde süregeldiği için geleneksel denilebilir. Özellikle Türk kültüründe çay büyük bir öneme sahiptir. Peki bu kadar önemli olan çayın faydaları ve zararları nelerdir?

Çayın faydaları nelerdir?

Çay için güçlü bir antioksidan deposu denilebilir. Çayın bu özelliğinden dolayı insan vücudu üzerinde birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalara aşağıdakiler örnek olarak verilebilir;

1- Çayın kalp sağlığı için faydaları

Siyah çayda bulunan flavonoid adı verilen antioksidan grubu kalp sağlığı için faydalı bir antioksidan olma özelliğine sahiptir. Flavonoidler sadece çayda değil meyve, sebze ve çikolatalarda da bulunmaktadır. Düzenli olarak tüketilen flavonoidler yüksek tansiyon, kolesterol ve obezite ve benzeri kalp hastalığına sebebiyet veren bir çok riski azalttığı bilinmektedir.

Bir çalışmada 12 hafta boyunca siyah çay içen bireyler değerlendirilmiş ve bu çalışmaya göre siyah çay içiminden kaynaklı olarak trigliserid değerinin %36, kan şekeri değerlerinin %18 ve LDL/HDL değerini ise %17 oranında azalttığı bulunmuştur.

Başka bir çalışmaya göre ise gün boyu içilen en az üç bardak çay kalp hastalığı riskini azalttığı gözlenmiştir.

Ayriyetten çay tüketimi kan basıncını düşürmek konusunda da etkili olduğu bilinmektedir.

2- Çayın bağırsak sağlığı üzerine etkileri nelerdir?

Özellikle siyah çayda bulunan polifenoller iyi bakterilerin bağırsaklarda büyümesini sağlarlarken, kötü bakterilerin ise gelişimini engellediği gözlenmiştir. Bu durumda şu sonuca varilabilir. Çay bağırsak dengesinin korunması için önemli bir yere sahiptir. Ayriyetten siyah çay sindirim sisteminin iç yüzeyini onarmada faydalıdır ve bağırsaklar için antimikrobiyal etki gösterirler.

3- Çay inme riskini azaltmaya yardımcı olabilir?

Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre günde üç bardak kadar çay içen bir bireyin  günde bir bardaktan az çay içen bir bireye göre %21 oranında inme riskinin azaldığı gözlenmiştir.

4- Çay kan şekeri seviyesini düşürebilir mı?

Siyah çay tatlandırıcılar tarafından tatlandırilmadan içildiğin zaman kan şekeri de olumlu etkileri görülmüştür.

Çayın insülin arttırıcı özellikleri incelenmiş ve sonuç olarak siyah çayın insülin aktivitesini arttırmada 15 kat daha fazla etkili olduğu gözlenmiştir. Ayriyetten epigallokateşin gallat adı verilen bir bileşik çayda bulunmaktadır ve insülin seviyelerini iyileştirdiği düşünülmektedir.

5- Çayda bulunan bileşenler kanser hücreleri üzerinde etkili olabilir?

Çayda bulunan polifenollerin kanserin etkilerini azaltabildiği bulunmuştur. Siyah çay hormona bağlı olan meme tümörunü engellemektedir.

6- Çay odaklanmayı arttırmaktadır

Çayda bulunan L- theanine adlı molekül uyanık kalmayı ve odaklanmayı arttırdığı bilinmektedir.

Siyah çayın zararları

Faydalarının olduğu kadar siyah çayın insan sağlığında zararı da bulunmaktadır. Örneğin siyah çay demir eksikliğine sebep olabilmektedir. Bu yüzdendir ki çay tüketimi konusunda gün içerisinde aşırıya kaçmamak gerekir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.