BİR BESİNDEN DAHA FAZLASI: FINDIK

BİR BESİNDEN DAHA FAZLASI: FINDIK

Birçok besin ürünü için maden kaynağı niteliğinde olan ülkemizde aslında diğer ülkelere göre çok daha fazla yetişen ürünlerdendir fındık.

Ülkemizin özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yetişen fındık besin bakımından çok fazla zengin olmasının yanı sıra; yüksek oranda protein, yağ, vitamin ve mineral içermesi ile de bilinmektedir.

Faydaları saymak ile bitmese de başlıca   kilo kaybını destekleyen, nöral hasarı önleyen, sağlıklı kasları destekleyen, beyin sağlığını destekleyen, kanseri önleyen, kemik sağlığını destekleyen, sinir sistemini düzenlemek gibi etkileri vardır.

Bilimsel açıdan ismine bakıldığında Corylus avellana olan fındık bol miktarda yararlı yağlar ve nişasta barındırmaktadır.

Fındık yağı, tıpta ve aromaterapide baz veya taşıyıcı yağ olarakta kullanılması ile bilinmektedir.

Besin Değerleri Nasıldır ?

Lezzetli ve yüksek oranda protein, yağ, vitamin ve mineral içermektedir. 100 gram fındığın besin değeri aşağıda yer almaktadır.

Demir: 4.70 mg

Vitamin: B6 0.563 mg

E Vitamini: 15.03 mg

K Vitamini: 14.2 mcg

Potasyum: 680.00 mg

Selenyum: 2.4 mcg

Çinko: 2.45 mg

Diyet lifi: 9.7 g

Protein: 15 g

Yağ: 60.75 g

Karbonhidratlar: 16.70 mg

Kalsiyum: 114.0 mg

Bakır: 1.725 mg

Magnezyum: 163.00 mg

Manganez: 6.175 mg

Fosfor: 290.00 mg

Bu kaynakların yanı sıra fındık; mükemmel bir , lutein , antioksidan ve zeaksantin gibi bitki bazlı kimyasal bileşik kaynaklarıdır.

Faydaları Nelerdir ?

Kalp Sağlığını Destelemektedir; Oldukça iyi bir şekilde vitamin ve mineral bulundurmaktadır. Büyük bir lif kaynağı olması ile birlikte, HDL kolesterolü (“iyi” tür) arttırmaya ve LDL kolesterolü (“kötü” tür) azaltmaya  yardımcı olan çok miktarda tekli doymamış yağ asitleri içermektedir.

Kilo kaybı; Besin zinciri içerisinde enerji durumunu korumaya yardımcı olan, kiloyu kontrol altında tutan pek çok besin bakımından zengindir.

Sinir hasarını önleme, Sağlıklı kaslar, Kemik sağlığı, Anemi, Sinir sistemi sağlığı ve Sağlıklı cilt gibi özelliklerde de yardımcı olmaktadır.

Diyabet yönetiminde iyidir;  Magnezyum, fosfor ve potasyum diyabetin önlenmesi ile ilgili önemli minerallar içeriği taşımaktadır.

Bu minerallerin iyi bir kombinasyonunu sağlamaktadır.   Diyabet hastaları için iyidir. İyi kolesterolün desteleme görevi var iken kötü kolesterolü azaltmaktadır.

Beyin sağlığı;  E vitamini, K vitamini, tiamin ve selenyum kombinasyonu beyni mükemmelleştirmektedir. Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesinde önemli bir yere sahiptir çünkü bellek ve beyin aktivitesini geliştirmektedir.

Kanseri önleme; E vitamini içerirler. Büyük bir şekilde sorumlu olan oksidatif stresle savaşmada çok fazla yararı vardır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.