BİLGİSAYAR TOPLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

BİLGİSAYAR TOPLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Hepinizin de Bildiğiniz gibi dostlar sistem toplamak, herkes için oldukça keyif verici bir olay. Öncelikle Yeni sistemin amacı iyi belirlenmeli. Toplayacağınız systemin toplanma amacı önemsiz görülemmeli ve maksimum dikkat gösteilmeli

Sistemi toplamaya karar verdiniz ve amacınız yeni sistemde oyun oynamak diyelim. Buradan sonra, sistem parçalarını seçerken, belirlediğiniz oyun oynama amacını ve finanse edebileceğiniz bütçeyi göz önünde tutacaksınız. Bu şuna benzer: karnınız açtır, cebinizde 10 lira vardır ve siz karnınızı doyurmak istersiniz. Ancak lokantaya girip, tutarı 100 lira olan 4 kişilik yemek sipariş etmezsiniz. Çünkü ihtiyacınız tek kişilik ve 10 liralık kadardır. 

Bu yüzden sistem toplarken yapılan en büyük hatalardan biri, amaç ile alakasız parça tercihi oluyor. Özellikle mahalle bilgisayarcılarında (dürüstleri tenzih ederek) bu durumlara daha çok rastlanabiliyor. Kişi oyun oynatacak bir sistem isterken, daha düşük donanımlı bir bilgisayar kullanıcıya aynı fiyattan satılabiliyor.

Amacı sadece film izlemek, internette gezinmek ve çeşitli metin tabanlı uygulamalar kullanacak olan kişi, üst düzey donanımlara harcamalar yapmaz. Tüm bu işleri yerine getirebilecek çok daha uygun fiyatlı donanımlara yönelir. Mesela ekstra ekran kartı almaz ve işlemci ile gelen GPU’yu kullanır. Ya da çok daha düşük kapasiteli RAM’ler tercih eder. Bu yüzden amacınız ne ise, hedeflediğiniz parçalar da o amaca hizmet ediyor olmalı. Tabii bütçeniz çerçevesinde.

Buraya kadar anlattıklarımız biraz daha işin yüzeysel kısmıydı. Ancak en önemli nokta ve belki de en çok yapılan hata, parçalar arası uyumsuzluk. En sık karşılaşılan durum ise işlemci ile anakart uyumu. Bildiğiniz gibi piyasada AMD ve Intel olarak iki farklı işlemci üreticisi bulunuyor. Bu markaların ürettiği her bir işlemci, birbirinden farklı soket ve yapılara sahip. Dolayısıyla her işlemciyi, aynı anakartta çalıştırmak imkansız.

Örneğin AMD tabanlı bir anakartınız varsa, içerisine Intel işlemcilerinden herhangi birini takamazsınız. Ya da DDR3 RAM slotuna sahip bir sisteme DDR4 RAM takamazsınız. Bu ve bunun gibi benzer durumlar, sistem toplayan ve az bilgi sahibi kişilerin başına gelen en büyük problemler. Bu yüzden sistem parçalarını birleştirirken, işlemci tercihi ile başlamanız lehinize olacaktır. Daha sonra uyumlu anakart ve diğer parçaları bir araya getirebilirsiniz.

Öte yandan ekran kartı ve işlemci ile uyuma da dikkat edilmesi gerekiyor. Dar boğaz dediğimiz durum ne yazık ki son dönemde bir hayli fazla yaşanmaya başladı. Dar boğazın kısaca nedeni ise işlemci ile ekran kartının aynı seviye performans sunamaması. Yani işlemci daha düşük özellikte ancak ekran kartı daha yüksek özellikteyse bu durum çok sık yaşanır. Ekran kartı işini hızlı ve iyi yaparken işlemci yavaş kalır ve eşine yetişemez. Bu durumda da performans düşüklüğü olarak gördüğümüz dar boğaz durumu ortaya çıkar. Bu açıdan işlemci ve ekran kartının da denk olmasına dikkat etmelisiniz.

Parçalar arası uyum çok önemlidir ve bunun için de satın alacağınız ürünlerin resmi web sitelerinden bilgi almanız akıllıca olacaktır. Her ürün üreticisi, parçalarının uyumlu olduğu donanımları kendi ürün sayfasında kullanıcılar ile paylaşarak olası olumsuz durumları ortadan kaldırmayı amaçlar. Bu yüzden lütfen, tercih edeceğiniz parçaların hangi nesil, hangi sürüm ve diğer donanımlarla olan uyumuna mutlaka bakın.

Windows ve Android arasındaki engeller kaldırılıyor

Huawei Share ile yeni özelli gelen  Çoklu Ekran Paylaşımı (Multi-screen Collaboration), Windows ve Android arasındaki engelleri kaldırmaya başlıyor.

 Telefon ekranının doğrudan Windows masaüstünde ayrı bir masaüstü gibi görüntüleme işlevinin ve yine  kullanılmasını sağlayacak olan özellikler ile  PC ve cep telefonu kullanımına farklı bir yön verecek gibi görünmektedir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.