BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ ‘DİRENÇLİ YAPILAR GÜVENLİ BEŞİKTAŞ’ PANELİ DÜZENLEDİ!

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ ‘DİRENÇLİ YAPILAR GÜVENLİ BEŞİKTAŞ’ PANELİ DÜZENLEDİ!

Beşiktaş Belediyesi, olası İstanbul depremine karşı ilçe sakinlerini bilgilendirmek üzere alanında uzman kişilerin katıldığı kentsel dönüşüm ve güçlendirme konularının ele alındığı ‘Dirençli Yapılar Güvenli Beşiktaş’ paneli düzenledi.

Panele Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da katılarak ‘’Kaybedecek zamanımız yok önümüzde önemli bir deprem gerçeği var. Biz göreve geldiğimiz andan itibaren bunun için çalışıyoruz.’’ dedi.

İlçe genelinde kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatan ve bu kapsamda belediye bünyesinde Beşiktaş İmar A.Ş’yi hayata geçirerek çalışmalar gerçekleştiren Beşiktaş Belediyesi, Akatlar Kültür Merkezi’nde vatandaşları bilgilendirme amaçlı bir panel düzenledi. İlçe sakinleri ‘Dirençli Yapılar Güvenli Beşiktaş’ paneliyle alanında uzman kişilerden olası İstanbul depremine karşı kentsel dönüşüm ve güçlendirme konuları hakkında bilgiler aldı. Panele İstanbul Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, Beşiktaş Kaymakamı Oğuzhan Bingöl ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da katıldı.

RIZA AKPOLAT: KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN VE BEŞİKTAŞ İMAR A.Ş’NİN ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIĞINI VE ÇOK BAŞARILI OLACAĞINA İNANIYORUM

Panelin ilk oturumunda ev sahibi Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Akpolat; ‘’Dirençli yapılar güvenli Beşiktaş buluşması için buradayız. Beşiktaş ilçemiz İstanbul’daki en eski yerleşim yerlerinden birisi. Dünyanın her yerinden gelen insanların uğradığı bir yer burası. Biz Beşiktaş Belediyesi’nde göreve geldiğimiz andan itibaren deprem konusunda çok önemli adımlar gerçekleştirdik. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünü ve İmar A.Ş’yi kurduk. Bunu kurmamızdaki amaç göreve geldiğimizde gördük ki Beşiktaş ilçemiz kent rantının en yüksek olduğu yerlerden. Müteahhitler buraya gelip tutamayacağı sözler vermiş dolayısıyla bir güven problemi çıkmış. Bunu kaldırmak için kamunun garantör olması gerekiyordu. Bu nedenle İmar A.Ş’yi kurduk. Kentsel dönüşümde Beşiktaş İmar A.Ş bu yapıları vatandaşlarla müteahhit arasında bir köprü olarak onları denetliyor. Şu ana kadar 50’ye yakın Beşiktaş’ta irili ufaklı sitenin muvafakatnamesini almış durumdayız. Beşiktaş’ın en büyük sorunu biz burada yetki paylaşıyoruz. Bir karar alırken bir planı oluştururken Beşiktaş Belediyesi kendi meclisinin aldığı kararla imar planı yenileyemiyor. Hem İBB meclisinden hem koruma kurulundan hem de ilgili bakanlıktan onay gerekiyor. Yaşadığımız sıkıntıların en önemlilerinden birisi de bu yetki paylaşımı. Ortaköy ve Dolmabahçe planlarımız kurulda bekliyor. Beşiktaş Meydan projesinde de çok büyük zaman kaybettik 3.5 sene proje gitti geldi. Bu yetki kaybı binaların yenilenmesi anlamında işimizi geciktiriyor. Beşiktaş’ta 175 bin kişi yaşıyor ama günlük 2-3 milyon insan geliyor Beşiktaş’a. Biz de merkezi yönetimden 175 bin kişilik hizmet için bütçe alıyoruz, normalde bunun için bizim 1200-1300 kişi çalıştırmamız gerekiyor ama Beşiktaş’ın 6-7 mahallesi 24 saat yaşayan yerler. Biz de ona göre personel çalıştırıyoruz 2 bin 500 kişi ile biz bu ilçeye ancak yetişebiliyoruz. Dolayısıyla merkezi yönetimin bu belediyelerin aldığı payı gözden geçirmesi gerekiyor. Kaybedecek zamanımız yok ve bir deprem gerçeği var. Biz göreve geldiğimiz andan itibaren bunun için çalışıyoruz. Sokakta vatandaşlarımızın da en büyük endişesi deprem konusu. Beşiktaş’ın 4-5 senedir çözülmeyen bu sorunlarının en büyük sebebi İBB İmar Komisyonu’nda olan planları engelleyen arkadaşlardır. Bunları her yerde anlatmaya devam edeceğiz. Bizim kurduğumuz Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün ve Beşiktaş İmar A.Ş’nin çok önemli adımlar attığını ve çok başarılı olacağına inanıyorum.’’ dedi.

Beşiktaş Kaymakamı Oğuzhan Bingöl ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: ‘’Buraya Beşiktaş Kaymakamı olmanın dışında bir depremzede olarak katılıyorum. Deprem söz konusu olduğunda ideolojilerin, görüşlerin anlamını yitirdiği kardeşliğin yegâne olduğu bir afettir deprem. Deprem dendiğinde hem yerel yönetim hem de merkezi yönetim üzerlerine hangi görevler düşüyorsa ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Bir an evvel dirençli yapıların mezarımız olmasındansa yuvamız olması için çalışmalar yapalım’’ dedi.

İstanbul Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu ise deprem gerçeğinin altını çizerek; ‘’Afet ülkemizin en önemli gerçeği. Fay hatlarımızı Ukrayna’ya taşıma şansımız yok geçmişte yapmış olduğumuz hatalar var. Bizim bir takım siyasi düşüncelerden arınıp bu meseleleri çözmemiz gerekiyor çözemezsek büyük sıkıntılar yaşayacağız. Beşiktaş Belediye Başkanımız da kentsel dönüşüm için müdürlük ve İmar A.Ş’nin kurulduğunu ifade etti, bu durum çok önemli. Gerçeği görerek hızlı bir şekilde hareket etmemiz lazım.’’ dedi.

Üç oturum şeklinde gerçekleşen panelde ilk oturumda vatandaşlara Prof. Dr. Mustafa Erdik ve Prof. Dr. Alper İlki, İstanbul’da deprem riskinin nasıl azaltılabileceği hakkında bilgi verdi.

Oturumun ikinci kısmında ise Prof. Dr. Erdem Canbay, Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, Ali Faruk Göksu ve Beşiktaş İmar A.Ş, depremlerin felakete dönüşme sebepleri ve Beşiktaş’taki kentsel dönüşümün mevzuatı hakkında konuşma gerçekleştirdi.

Son kısımda da uzman isimler Sinan Türkkan, Tahir Gökçe Şengün ve Rüştü Gökhan Günal, kentsel dönüşümde güçlendirme çalışmaları ve zemin ile yapının statik dizaynından bahsettiler. Panele katılan tüm konuşmacılar adına Beşiktaş Belediyesi tarafından Tema Vakfı’na bağışlanan fidan plaketleri takdim edildi.

rizaakpolat1-703x600.jpg

rizaakpolat2-800x572.jpg

rizaakpolat3-800x533.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.