Balıkçılık Kongresi Sonuç Bildirgesi
Yayınlanma:
Türkiye Balıkçılığının Dünü, Bugünü, Yarını Kongresi
Sonuç Bildirgesi
- Balıkçılıkta adil bir kota sistemine geçilmeli
- Ekosistem temelli sürdürülebilir balıkçılık yönetimine geçilmeli
- Su ürünleri stoklarımızın sürdürülebilir yönetimi için denizlerimizde hızla artan deniz kirliliği ve kirlilikle mücadele de ilgili kurum ve kuruluşların ivedilikle gerekli önlemleri alarak kirletici unsurların kaynaklarını (Sanayi atıkları, kimyasal kirleticiler, tarımsal kirleticiler, denizlere boşaltılan molozlar, kıyı alanlarının doldurulması) tespit edip bunlarla mücadeleye başlaması gerekmektedir.
- Balıkçılık yönetimi yeniden yapılandırılmalı. Balıkçılık bakanlığı kurulmalıdır.
- Karaya balık çıkarma noktalarının sayısının arttırılması ve mevcut karaya çıkış noktalarındaki altyapıların iyileştirilmesi gerekmektedir.
- Bölgesel balıkçılık yönetimine geçilmelidir.
- İstilacı türler ile mücadele eylem planı hazırlanmalı ve yürürlüğe alınmalıdır.
- Balıkçılarımızın sosyal güvence sorunu yasal bir statüye oturtulmalıdır.
- Su ürünleri kooperatiflerinin ticari ve ekonomik verimliliğini artırabilmek için kısa, orta ve uzun vadeli stratejilerin geliştirilmesi ve sorunların çözümü konusunda yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerekmektedir.
- Balıkçı limanlarının genişletilmesi olası İstanbul depreminde şehrin ihtiyaçlarını karşılamak için lojistik merkezi olarak kullanılması açısından önem arz etmektedir.
- Aynı balık stoklarını paylaştığımız kıyıdaş ülkeler ile ortak balıkçılık politikaları oluşturmalı ve sorunların çözümlenmesi için birlikte hareket etmeliyiz.
- Ulusal filo yönetim planı, izleme, denetleme ve gözleme sisteminin teşvik edilmesi gerekmektedir.
- Demirleme sahalarının yerleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinasyonunda balıkçılık sahalarını etkilemeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir.
- Palamut avcılığının boy yasaklarına uyulmak şartı ile 15 Ağustosta geleneksel kıyı balıkçılarımıza açılması küçük ölçekli balıkçılarımızın ekonomik olarak desteklenmesine katkı sağlayacaktır.
- Yapılan bilimsel çalışmalar küresel iklim değişikliğinin balıkların üreme boylarında küçülmeler olacağını göstermektedir. Balıkçıların talepleri doğrultusunda bilimsel araştırmalar yapılarak ülkemizde avlanan istavrit balıklarının ilk üreme boylarının tespit edilip minimum avlanabilir boyunun tekrar düzenlenmesi gerekmektedir.
- Özellikle son yıllarda uluslararası kamuoyunda önemsenmekte olan küçük ölçekli balıkçılarımız başta olmak üzere tüm balıkçılarımızın bürokratik iş yüklerini azaltacak bir yönetim uygulamasına geçilmelidir.
Yerel yönetimler Bölümü
Balıkçılık sektöründe avlanan ürünlerin pazarlanmasında ciddi sorunlar yaşanmaktadır.
- Yerel yönetimler stoklarımızın azalmasına sebep olan önemli etkenlerden birisi olan kirlilik etkenleriyle mücadele ederek sürdürülebilir balıkçılık yönetimine katkı sağlayacaklar.
- Balıkçılarımızın avlamış oldukları ürünlerin pazarlanmasında ve ürüne katma değer kazandırmak için çalışmalar yürütülecektir.
- Yerel yönetimler ve iştirak şirketleri İstanbul geneline yayılan farklı pazarlama kanalları üzerinde projeler geliştirecekler (mobil tezgah, balık market, dijital platform gibi)
- Özellikle küçük ölçekli balıkçılara büyükşehir belediyesinin sağlamış olduğu tekne bakım malzeme desteği ilçe belediyeleri için de değerlendirilecektir.
- Su ürünleri kooperatiflerinin fiziki koşullarının iyileştirilmesi ve liman içerisinde yerel yönetimlerin sorumluluğunda olan konularda yetki ve sorumlulukları dahilinde gerekli çalışmalara destek sağlanacak. Balıkçıların işlerini kolaylaştıracak gerekli altyapı yatırımları (Ürün muhafaza işlemlerinde kullanılacak soğuk hava deposu, buz makinası gibi ekipman desteği) projelendirilecek.
- Sarıyer Belediyesi’nin kurmuş olduğu Balıkçılık ve Su Ürünleri Birimi, balıkçılara sunmuş olduğu hizmetler ile iyi uygulama örneği olarak denize kıyısı olan tüm il ve ilçe belediyelerinde hayata geçirilmesi deniz ekosistemi, balıkçılık, denizcilik çalışmalarının sürdürülebilir gelişimine katkı sağlayacaktır.
- İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği bünyesinde akademisyen, sektör temsilcisi ve yerel yönetim temsilcilerinden oluşan balıkçılık çalışmaları komisyonu oluşturulması planlanmaktadır.
- İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği bünyesinde kurulması planlanan komisyon kıyıdaş ülkelerdeki balıkçılık sektörünün uygulamalarını yerinde görmek ve balıkçılık politikalarını incelemek için kıyıdaş ülkelere teknik geziler programa alınacaktır.
Tüm bu sorunların çözümü güçlü bir iş birliği (MERKEZİ YÖNETİM-YEREL YÖNETİM-AKADEMİSYEN-SEKTÖR TEMSİLCİSİ) gerektirmektedir.
Kaynak:İSTANBUL SES
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sarıyer