Baharatların O Muhteşem Sihrine Hakim Meslek Aktarlık

Baharatların O Muhteşem Sihrine Hakim Meslek Aktarlık

Baharatların o muhteşem kokularından hoşlanıyorsanız bu meslek tam size göre bir meslektir. Aktarlığa tanım olarak bakıldığında: baharat,güzel koku, şifalı bitkilerin hazırlanmasında ve satılmasında görevli olan kişiye aktar denilmektedir.

Eski zaman dilimlerinde eczacılık henüz yokmuş, o zaman dilimlerinde aktarlar hasta olan kişinin şikayetleri doğrultusunda farklı bitkilerin ve baharatların karışımı ile hastaları tedavi etmeye çalışırlarmış.

Bundan dolayıdır ki aktarlara eczacıların atası denilebilir.

Günümüzde de aktarlık mesleği benzer bir şekilde devam eden mesleklerden biridir.  Aktarlar günümüz koşullarında da halen şifalı bitkiler satmaya devam ederler. Aynı zamanda da bazı hastalıklar için basit karışımlar hazırlayıp satarlar.

Fakat burada söz edilmesi gereken nokta şudur. Ciddi rahatsızlıklar konusunda herhangi bir doktora gitmeden aktarlara başvurmanız devletin politikasını ters düşen bir durumdur. Bu nedene bağlı olarak aktarlık mesleğini yapabilmeniz için bu işin okulunu okumuş ya da bu konuda herhangi bir sertifikalı eğitim almanız gerekmektedir. Eğer bu gibi eğitimler almadıysanız aktar dükkanı açmanıza izin verilmemektedir.

Nasıl aktar olunabilir?

Aktar olabilmeniz için birkaç farklı yol bulunmaktadır. Bu yollara bakıldığı zaman birinci yol usta çırak ilişkisi ya da babadan oğula geçen mesleki eğitim midir. bu yolda usta yanında bulunan çırağa bilmesi gereken bütün şifalı bitkiler, baharatlar ve karışımlar öğretilmek koşulu ile bir eğitim verilir.

Bu eğitimlerin dışında ustalar çıraklarına hangi karışımın ya da bitkinin hangi hastalığa iyi geldiği konusunda da çıraklarına bilgiler verilir. Ariyetten bu konuda çıraklar ustaların bilgilerinden yararlanabilecekleri gibi çeşitli kitaplardan da yararlanabilirler bu konu üzerine yazılan.

İkinci yol Sağlık bakanlığı tarafından verilen bitkisel drog satış belgesini almaktır. Bu belgeyi alabilmek için aktar olmayı isteyen kişilere birçok eğitim verilir ve bu eğitimlerin başarı ile tamamlanması sonucunda kişilere bitkisel drog satış belgesi verilmektedir.

Aktar dükkanında açabilmek için bu belgeyi anlamanız zorunlu olarak görünmektedir.

Üçüncü yol ise bazı üniversitelerde bulunan tıbbi ve aromatik bitkiler teknikleri bölümünde okuyarak aktarlık mesleğini icra edebilirsiniz.

 Bu bölümde 2 yıllık bir ön lisans eğitimi verilir ve bu bölümden mezun olan kişilerde aktar dükkanı açabilir ve bu mesleği yapabilmektedir.

Bu mesleği yapacak kişilerin atlanmaması gereken önemli bir husus bulunmaktadır. Bu hususa baktığımız zaman bu mesleği yapmak isteyen kişiler insan hayatı ile uğraşacak larını bilmeliler ve ona göre mesleğini icra etmeliler.

Aktar dükkanı açabilmek için neler yapılmalıdır?

Bu mesleği yapmayı düşünen kişiler bir kurumda çalışabilecekleri gibi kendi dükkanlarını da açabilirler. Kendi dükkânlarını açabilmek için bu kişiler devlet tarafından verilen bitkisel drog satış belgesini almak zorundadırlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.