ARAŞTIRMACI NEDİR

ARAŞTIRMACI NEDİR

Bir şeyler hakkında sürekli bilgiler toplamaya, o bilgilerin doğruluğunu değerlendirmeye meraklı kişiler iseniz bu meslek tam size göredir. Araştırmacı olmak isteyen kişiler araştırmaya meraklı ve bu konuda ilgili kimselerdir.

Araştırmacılar yeri geldiği zaman gecesini gündüzüne katarak bir bilginin peşinde koşabilir. Araştırmacılar bir bilgiyi elde edebilmek için gelişi güzel olarak çalışmazlar, araştırdığı bilginin peşinde sistematik bir şekilde koşarlar.

Araştırmacılar çalıştıkları alanda, ilgilendikleri her konuda detaylı bir şekilde araştırma yaparlar. Adli olaylar konusunda her türlü bilgiyi toplayıp, ortaya çıkarmak için çalışan kişilere ise "dedektif" denir.

Bir araştırmacı çalıştığı alan konusunda her gün gelişen yeni bilgileri, bu konuda tarihte gelişen bütün bilgileri araştırıp bulmak zorundadır ve bu bilgileri bilmek zorundadır. Örnek vermek gerekirse,üniversitelerde bazı bölümlerde araştırma görevlileri bulunur. Bu meslekte görev yapan kişiler çalıştıkları bölüm hakkında sürekli yeni bilgiler, güncel bilgiler öğrenmekle görevlidir. Çalıştıkları süre boyunca sürekli araştırma yaparlar ve yeni bilgiler öğrenmeyi amaçlarlar. Sürekli araştırma yaparlar ve yeni bilgiler öğrenmeyi amaçlarlar.

İyi bir araştırmacının özellikleri ve görevleri

Bir araştırmacıda bulunması gereken en önemli özellik araştırmacı olacak kişinin şüpheci bir kişilik yapısına sahip olmasıdır. Şüpheci bir kişilik yapısına sahip olan araştırmacılar araştırdıkları bir bilginin doğruluğunu en az üç kaynaktan araştırır ve sürekli kuşkucu bir yapıya sahip olur. Bu kuşkucu yapıya sahip olmak araştırmacı açısından bulduğu ya da elde ettiği bilgilere güvenebileceği konusunda kişileri kuşkuya düşürmeyeceği anlamına gelir. Bu açıdan da kişiye yarar sağlar.

Bunun dışında iyi bir araştırmacı çalışmaları için gerekli özeni ve önemi göstermesi gerekir. Bu konu araştırmacının yaptığı çalışmaların ses getirmesi ve güvenilir olması için çok büyük bir öneme sahiptir. İyi bir araştırmacı akademik bir üslupla ve konuyu dağıtmadan çalışmalarını yapması gerekir.

Araştırmacının diğer bir dikkat etmesi gereken konuda. Araştırmalarının özgür ve özgün olmasıdır. Araştırmacının araştırmalarının özgür olmadığı zaman bu konudaki araştırmalar kopya niteliği taşır ve iyi bir araştırma özelliği taşımaz.

Araştırmacı çalışmasını tamamladıktan sonra sonuçlarını raporlandırmak zorundadır ve sürekli araştırmasını takip etmesi gerekir. Bu araştırma konusunda yeni bilgiler çıkarsa gerektiği taktirde araştırmasını düzenlemek zorundadır.

Yukarıdaki bilgiler ışığında iyi bir araştırmacıda bulunması gereken özellikler:

  • Şüphecilik
  • Özgünlük
  •  Bağımsızlık
  • Düzenli bir çalışma sistemi
  • Farklı kaynaklardan araştırma yapma
  • Analiz etme ve sonuç çıkarma gibi özelliklere sahip olması gerekmektedir.

 Bu bilgiler ışığında da gözüküyor ki araştırmacılar, meslekte iyi bir çalışmacı olmak istiyorlarsa yaptıkları çalışmaların sürekli peşinde olmalı ve her yeni bilgi doğrultusunda çalışmalarını düzenlemeli ve çalışmalarına gerekli önem ve özeni göstermelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.