ALİ YALÇIN, KENDİ İMZALADIĞI TOPLU SÖZLEŞME İÇİN "BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI" DEDİ

ALİ YALÇIN, KENDİ İMZALADIĞI TOPLU SÖZLEŞME İÇİN "BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI" DEDİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kendi imzaladığı 6. Dönem Toplu Sözleşme'nin, "bir ay gibi kısa bir sürede sonuçlandırılmak zorunda olması nedeniyle...

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kendi imzaladığı 6. Dönem Toplu Sözleşme'nin, "bir ay gibi kısa bir sürede sonuçlandırılmak zorunda olması nedeniyle mali, sosyal, özlük hakları yönünden beklentileri karşılamadığını" belirtti.

Ali Yalçın, Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı’na katıldı. Yalçın, “Kamu Çalışanlarının Sorunları, Çalışma Hayatı ve Sendikal Sorunlar” başlıklı toplantıda, kamu görevlilerinin haklarında iyileştirilmeler yapılmasına ilişkin çözüm önerilerini sıraladı.

"BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI"

Yalçın, yetkili sendika olarak Memur-Sen adına kendisinin imza attığı 6. Dönem Toplu Sözleşme’nin, "bir ay gibi kısa bir sürede sonuçlandırılmak zorunda olması nedeniyle mali, sosyal, özlük hakları yönünden beklentileri karşılamadığını" belirtti. Yalçın, Memur-Sen olarak kayıpları telafi etmek için çözüm yollarını belirlediklerini açıkladı.

Memur sendikalarının tepki gösterdiği, toplu sözleşme ikramiyesi için getirilen ‘yüzde 1 barajı’ ise toplantıda tartışılan konular arasında yer almadı. Toplu sözleşme görüşmeleri sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yüzde 1'in altında üyesi olan sendikalara "merdiven altı sendikalar" demişti. Memur sendikaları, yüzde 1 barajına ve Bakan Bilgin'e tepki gösteren açıklamalarda bulunmuşlardı.  

Yalçın’ın toplantıda sıraladığı sorunlar ve çözüm önerileri şu şekilde:

"GREV HAKKI TEMİNAT ALTINA ALINMALI"

- “4688 sayılı Kanun ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmaktadır, reform şarttır.

- Toplu sözleşme kapsamı, kamu görevlilerini ve emeklilerini ilgilendiren her konuyu içerecek şekilde genişletilmeli;

- Toplu sözleşme sürecinin en önemli aşaması olan uyuşmazlık sürecinde öne çıkan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, kamu işvereninden bağımsız, adil karar verebilecek bir hüviyete kavuşturulmalı;

- Toplu pazarlığın ayrılmaz parçası olan grev hakkı teminat altına alınmalı;

- Siyasi partilere üye olma yoluyla demokratik katılım hakkı genişletilmelidir.

- Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesinde vakit kaybedilmemelidir. Çocuklar anne ve babalarına, anne babalar çocuklarına, eşler birbirine, sözleşmeliler güvenceye, sözleşmelilik tarihin çöplüğüne kavuşmalıdır.

"GELİR VERGİSİ ORANI YÜZDE 5'TE SABİTLENMELİ"

- Ek göstergelere ilişkin düzenleme, adil sonuç üreten, kapsayıcı bir biçimde hayata geçirilmelidir. 

- Gelir vergisi mağduriyeti son bulsun. Kamu görevlileri her yıl daha erken bir tarihte ikinci dilime yani yüzde 20’lik orana tabi oluyorlar. Yüzde 27’lik orandan vergi veren, net maaşı düşürülen kamu görevlisinin sayısı da her gün artıyor. Oran yüzde 5’te sabitlenmeli, kamu görevlileri yılın başı ile sonu arasında gelir kaybı yaşamamalı.

- Yardımcı hizmetler sınıfı tarihe karışmalıdır.

- Derece ve kademe sınırlaması kaldırılmalıdır.

- Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları periyodik yapılmalıdır.

- Kamuya personel alım sisteminde karşılaşılan sorunlar giderilmelidir.

- Kılık kıyafet düzenlemesine ilişkin yasaklara son verilmelidir.

- Kamu görevlilerinin yıllık izinleri hesaplanırken resmi tatil olan cumartesi, pazar ve resmi tatil olan dini ve milli bayram günleri izinden sayılmamalı, iş yoğunluğu gerekçe gösterilerek üst üste iki yıl kullandırılamayan izinlerin bir sonraki yılla birleştirilmesi sağlanmalıdır."

Kaynak: ANKA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.