Ahmet Akın: Elektriği Pahalıya Alıp Özele Ucuza Satacaklar

Ahmet Akın: Elektriği Pahalıya Alıp Özele Ucuza Satacaklar

-‘EÜAŞ ARACILIĞIYLA KAMU ZARAR ETTİRELECEK’

-‘EÜAŞ ARACILIĞIYLA KAMU ZARAR ETTİRELECEK’

-‘UCUZ ELEKTRİK VAADİNİN FATURASI YİNE VATANDAŞA’

-‘İKTİDAR YİNE VATANDAŞI DEĞİL ŞİRKETLERİ KOLLUYOR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, devletin özel sektörden pahalıya elektrik alıp ucuza yine özel şirketlere elektrik satacağını söyledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kararı ile Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) özel elektrik üretim şirketlerinden pahalıya elektrik satın alarak son tedarik dağıtım şirketlerine daha ucuza satmasının kamunun zarar etmesine neden olacağını belirten CHP’li Akın; “EÜAŞ’ın son tedarik kullanıcılarına sattığı elektriğin daha önce yüzde 30 olan payı yüzde 90’a çıkarılarak ihale açıldı. 2025 yılının sonuna kadar devam edecek elektrik alımı nedeniyle EÜAŞ zarar ettirilecek ve bu zarar Hazine’den yani vatandaşın ödediği vergilerden karşılanacak” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarın ulusal tarife dışında ikili anlaşmalarla yüksek tüketim gruplarına satılan elektrikte EÜAŞ’ın payını yüzde 30’dan yüzde 90’a çıkaran düzenleme hakkında yazılı açıklama yaptı. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

EÜAŞ’IN PAYI YÜZDE 90’A KADAR ÇIKARILDI

EPDK; 26 Şubat 2022 tarihinde aldığı karar ile görevli tedarik şirketlerinin son kaynak tedarik müşterilerinin ihtiyacı için en az yüzde 50 en fazla yüzde 90 kadar kısmını EÜAŞ’tan alma şartı getirdi. EPDK’nın kararı öncesi yüzde 30 olan bu oran yüzde 90’a kadar çıkarılırken; söz konusu yüksek oran nedeniyle şirketlerin EÜAŞ’tan elektrik alması bir anlamda zorunlu hale getirildi.

VATANDAŞ DEĞİL ŞİRKETLER KOLLANMIŞ OLACAK

Görevli tedarik şirketlerinin son kaynak tedarik müşterilerine daha önce sattığı elektriğin yüzde 70’i ikili anlaşmalarla alınırken; EPDK’nın yeni kararıyla yüzde 90’ı EÜAŞ’tan alınabileceği için ikili anlaşmalarla alınacak elektriğin payı 10’a inecek. Başka bir deyişle elektrik alımında maliyetleri düşürülecek şirketler EÜAŞ aracılığıyla kollanmış olacak.

DÜZENLEMEDEN SONRA EÜAŞ İHALEYE ÇIKTI

EPDK’nın söz konusu kararının ardından EÜAŞ da 1 Nisan 2022 - 31 Aralık 2025 döneminde yerli kömür, ithal kömür, doğalgaz yakıtlı santraller ve yenilenebilir enerji kaynaklı santralleri işleten özel şirketlerden elektrik satın almak için ihale duyurusu yaptı. EÜAŞ, yıl boyu baz yük dağılımıyla; özel yerli kömür santrallerinden 150 milyar kWh’ye, özel ithal kömür santrallerinden 44 milyar kWh’ye, özel doğalgaz santrallerinden 44 milyar kWh’ye, özel yenilenebilir enerji kaynaklı santrallerinden 17,5 milyar kWh’ye kadar elektrik satın alacak.

KAMUNUN ZARAR ETTİRİLMESİNE NEDEN OLACAK

Elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 85’i özel şirketler tarafından yapılırken, oluşan piyasa fiyatı bugün ulusal tarifenin üzerinde bulunmaktadır. Bu kapsamda EÜAŞ’ın ihaleyle alacağı elektrik ile vatandaşın faturalarının düşeceği vaadinin gerçekçi olmadığı ancak özel şirketlerin lehine olacağı ortadadır. EÜAŞ’ın özel üretim şirketlerinden piyasa fiyatına elektrik alarak bunu tedarik şirketlerine daha ucuza satması kamunun zarar ettirilmesine neden olacak.

EÜAŞ’IN ZARARI VATANDAŞIN VERGİLERİNDEN KARŞILANACAK

Kamu iktisadi teşebbüsü statüsünde olan EÜAŞ’ın zarar etmesi durumunda zararları Hazine’den gider olarak karşılanmaktadır. Başka bir deyişle iktidar şirketlere ucuz elektrik sağlayabilmek için EÜAŞ’ın zarar ettirilmesi ve bunun da vatandaşın vergilerinden karşılanmasına göz yummaktadır. Bu durum EÜAŞ’ın mali yapısını tamamen bozacaktır. Bu uygulama elektriğin maliyetini düşürmeyeceği gibi Hazine’nin yükünü daha da artıracaktır.


Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.