A Vitamini Nedir ve Hangi Besinlerde Bulunmaktadır

A Vitamini Nedir ve Hangi Besinlerde Bulunmaktadır

Göz sağlığı için olmazsa olmaz olan en gerekli vitamin A vitaminidir.

Göz sağlığı için olmazsa olmaz olan en gerekli vitamin A vitaminidir. A vitamini yağda eriyen bir vitmain olup, aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağıdır da. Bu yüzdendir ki bağışıklık sisteminin korunmasında en önemli olan vitaminlerden birisidir.

 

 A vitaminini vücudumuza alabilmemiz için hem bitkisel hem de hayvansal gıdalardan faydalanabilmemiz mümkündür. A vitamini renkli olan meyve ve sebzelerde bulunduğu gibi karaciğer ve benzeri hayvansal gıdalarda da bol miktarda bulunmaktadır.

 

 A vitaminini bir insan eksik olarak tükettiği durumlarda ciltte sivilce, akne, göz problemleri ve gece körlüğü gibi birçok sorun ortaya çıkabilir. A vitamini eksikliği görülen kişiler için doktor tarafından vitamin içeren ilaç takviyeleri ile bu vitamin eksikliğinin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.

A vitamini eksik olduğunda insanlarda farklı hastalıklara sebep olduğu gibi fazla miktarda insan vücuduna alınan A vitamini de insanlarda birçok soruna sebebiyet verebilir. Buna örnek olarak saç dökülmesi ve karaciğer yağlanması gibi hastalıklar verilmektedir.

A vitamini ne işe yaramaktadır?

Enfeksiyonel hastalıklarda vücudun kendini savunabilmesi için önemli bir vitamin olan  A vitamini bu ve buna benzer birçok sorun için gerekli görülen bir vitamindir. A vitamini ayrıca kalp ve akciğer başta olmak üzere birçok organın, organizmanın düzenli çalışması için gerekli bir vitamindir.

Ayrıca A vitamini görme, üreme ve kemik büyümesi gibi hücresel iletişim için görevli olan bir vitamin türüdür.

Vücuda çok fazla A vitamini alımı kişide zehirlenmeye sebep olmaktadır. Bu tür zehirlenmeye hipervitoaminoz da denilmektedir.

A vitaminin faydaları nelerdir?

A vitaminin faydaları arasında birçok şey bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak aşağıdakiler verilebilir;

  • Meyve ve sebzeler tarafından alınan A vitamini kanser riskini azaltmaktadır. Ayriyetten A vitamininin bir çok kanser türünün hızının yavaşlamasına da neden olduğu bulunmuştur.
  • A vitamininin bir türevi olan retionik asit tip 2 diyabet hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
  • Ayriyetten a vitamini sağlıklı saç ve deri oluşumu için hücreleri desteklemektedir.
  • A vitamini gece körlüğünü de önlemektedir.
  • A vitamini serbest radikallere savaşmaktadır. Bu durumda da bu radikallerin DNA ya ve hücrelere zarar vermesini önlemektedir.
  • A vitamini dış ve diş eti sağlığı için önemli bir vitamindir.

A vitamininin bulunduğu besinler nelerdir?

A vitamini bitkisel ve hayvansal olan birçok beşinde bol miktarda bulunmaktadır. Bu besinlere aşağıdakiler örnek olarak verilebilmektedir;

Patates, brokoli, havuç, şalgam, ıspanak, biber, ve yeşil yapraklı sebzeler bitkisel kaynaklı A vitaminleridir.

Mango, greyfurt, karpuz ve mandalina ise A vitamini içeren meyvelere örnek olarak verilebilir.

A vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir?

Gece körlüğü, erken doğmuş bebekler, kistik fibrozis gibi birçok sağlık sorunu A vitamini eksikliğinde ortaya çıkan hastalıklara örnek olarak verilebilmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.