15. Uluslararası Eyüpsultan Sempozyumu sona erdi
Açılışı AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ve Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken tarafından yapılan sempozyumda, Dünyada ve Türkiye’de alanında uzman akademisyenler ana hatlarıyla İstiklal Harbi, daha özelde ise İstiklal Harbi sırasında Eyüpsultan konularını ele aldılar.
SEMPOZYUMUN İKİNCİ GÜNÜNDE 4 OTURUM DÜZENLENDİ
Başkan Deniz Köken ve Eyüpsultan İlçe Kaymakamı İhsan Kara’nın katılımlarıyla, Eyüpsultan ilçesinin Milli Mücadele’ye katkısının da değerlendirildiği, konu ile ilgili bilgilerin güncellendiği sempozyumun ikinci günü 4 oturum halinde gerçekleşti.
Sempozyumun ikinci gününde, Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Hamit Pehlivanlı’nın yaptığı “Milli Mücadele’nin Karşısında Olanlar” konulu ilk oturumda; Prof. Dr. Osman Köksal “Mütareke Dönemi İstanbul’unda Ermeni ve Rum Patrikhanelerinin İşbirliği Üzerine Bir Değerlendirme”, Doç. Dr. Cenk Demir “Milli Mücadele Yıllarında Amerikan Salib-i Ahmer Kızılhaç Teşkilatının İstanbul ve Çevresindeki Faaliyetleri” konularını konuştular.
“İSTİKLAL HARBİ’NİN KAHRAMANLARI”
Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Osman Köksal’ın yaptığı, “İstiklal Harbi’nin Kahramanları” konulu ikinci oturumda ise Doç. Dr. Yunus Emre Tansü “Mili Mücadele Döneminde Kazım Karabekir’in İstanbul’daki Faaliyetleri”, Dr. Öğr. Üy. Hayrünisa Alp “İstiklal Harbinde Maarif Ordusunun Önemli Bir Neferi: Osman Nuri (Oral)” konusunu, Doç. Dr. Hürü Sağlam Tekir “Milli Mücadele’de İstanbul Mitinglerinde Türk Kadını” konusunu ve Doç. Dr. F. Rezzan Ünalp “Milli Mücadelede Batı Cephesi: Türk Tayyare Bölükleri” konusunu anlattılar.
“MANEVİYAT, SAĞLIK, EĞLENCE”
Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Liliana Boscan’ın yaptığı “Maneviyat, Sağlık, Eğlence” ana başlıklı üçüncü oturumda Prof. Dr. Recep Çelik “İstiklal Harbi'nde İstanbul’un Manevi Dinamikleri”, Mümin Yıldıztaş “İşgal İstanbul'unda Halk Sağlığı ve Sağlık Hizmetleri”, Prof. Dr. Şaban Ortak “Büyük Zaferin Kazanılmasından Sonra İstanbul’da Yapılan Kutlama Törenleri” konularında bilgiler aktardılar.
“EDEBİYATÇILAR VE GAZETECİLER”
Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Zehra Arslan’ın yaptığı “Edebiyatçılar ve Gazeteciler” ana başlıklı dördüncü oturumda da Prof. Dr. Ferudun Ata “İşgal İstanbul’unda Millî Mücadele Taraftarı Gazeteci Olmak” konusunu, Doç. Dr. Selma Göktürk Çetinkaya “Yakup Kadri’nin Gözünden Milli Mücadele Döneminde İstanbul” konusunu ve Dr. Ali Güler “Eyüpsultan’ın Yetiştirdiği Bir Değer Olarak Ömer Seyfettin” konusunu anlattılar.
MİLLİ MÜCADELE’DE EYÜP ASAYİŞ VE LOJİSTİK
Sempozyumun üçüncü ve son gününde başkanlığını Prof. Dr. Sevinç Aliyeva’nın yaptığı ilk oturumun konusu “Milli Mücadele’de Eyüp Asayiş Ve Lojistik” oldu.
Oturumda Prof. Dr. Zehra Aslan “Milli Mücadele Döneminde Eyüp’te Arşiv Belgelerine
Yansıyan Bazı Asayiş Problemleri”, Prof. Dr. Hamit Pehlivanlı “İstanbul Polis Merkezi Umumiyesi Raporlarına Göre Eyüp ve Çevresinde Asayiş”, Hüseyin Irmak ise “Silahtarağa’dan Anadolu'ya Silah Sevkiyatı” konularını anlattılar.
İSTİKLAL HARBİ’NİN EYÜPSULTANLI KAHRAMANLARI
Başkanlığını Prof. Dr. Haşim Şahin’in yaptığı ikinci oturumun konusu ise “İstiklal Harbi’nin Eyüpsultanlı Kahramanları” oldu.
Oturumda Abdurrahman Kaplan “Kurtuluş Savaşı’nın Hakanı Yahya Galib Bey”, Doç. Dr. Süleyman Tekir “Millî Mücadele’nin Müstesna İsmi: Eyüplü Halit Veyahut
Deli Halit Paşa’nın Faaliyetlerine Bir Bakış”, Ahmet Semih Torun “Arşiv Belgeleri Işığında İstiklal Harbi ve Milli Mücadeleye Destek Verenlerden Eyüpultan’da Medfun Bulunanlar”, Dr. Sinan Demirağ ise “Milli Mücadele Döneminde Kemerburgaz ve Havalisinde Asayiş” konularında konuşma yaptılar.
“TARİHE GÜZEL NOTLAR DÜŞMEK İÇİN BUNLARI YAPIYORUZ”
Oturumun son gününde kürsüye gelen Başkan Deniz Köken: “25’e yakın tebliğ sunan değerli hocalarıma teşekkür ediyorum, emeklerine sağlık. Sağlıklı uzun ömürler ve araştırmalarının devamını temenni ediyorum. Doğru bırakırsak bizden sonrakiler de bunu alıp doğru götürürler. Ama biz kendi keyfimize göre bırakırsak ondan sonraki hadise farklı olur. Tarihçilerden aldığımız bilgiler neticesinde ‘Filanca tarihçiye göre burada şu yanlış yapmış’ dememiz lazım. Kendi duygularımızla tarihe yön vermeye kalkarsak ortaya farklı şeyler çıkar. O yüzden bu sempozyumlar çok önemli. Biz tarihe güzel notlar düşmek için bunları yapıyoruz.” dedi.
Oturumların ardından katılımcılar için Eyüpsultan ve tekneyle Haliç gezisi yapıldı.
KİTAP HALİNE GETİRİLECEK
100. Yılında İstiklal Harbi’ne Genel Bakış, İstiklal Harbi’nde İstanbul, İstiklal Harbi Yıllarında Eyüpsultan, Eyüpsultanlı Askerler, Halk Hafızasında Milli Mücadele ve Eyüpsultan, Eyüpsultan’da Gayrimüslimler gibi konuların da konuşulduğu sempozyum sonunda elde edilen veriler akademik tebliğ olarak sunulacak, sonrasında ise kitap olarak basılacak.
HABERE YORUM KAT